Börja spela

VÄLKOMMEN!
Kul att just Du hittat hit! Vi älskar vår idrott och vill att Du ska vara en del av den.
På den här sidan finns information och inspiration om beachvolley.
LIFE’S A BEACH!

OM BEACHVOLLEY

Trots att vi har vinter, höst och ibland kyliga vårar går det utmärkt att spela beachvolley i Sverige. På sommaren är vi många som lirar på skoj på stränderna, i parker och på idrottsplatser. Då avgörs också SM i beachvolley samt Swedish Beach Tour, som är den svenska elitens arena.

En beachvolleyplan är sällan långt borta. Sammanlagt finns omkring 630 underbara “sandlådor” utspridda över cirka 265 av landets 290 kommuner. Det bästa av allt? Majoriteten av dem är öppna för spontanspel och väntar ivrigt på att du ska komma dit och lira.

På flera platser runt om i Sverige finns också inomhushallar som ger oss möjlighet att utöva vår fantastiska idrott  året runt. Faktum är att världens största beachvolleyhall finns i Göteborg.

Föreningar erbjuder träning, tävling och massor av spel. Kontakta en förening nära dig om du är intresserad av att börja spela i organiserad form. Alternativt kan du höra av dig till info@volleyboll.se med namn, boendeort och kontaktuppgifter, så hjälper vi dig vidare.

REGLER

Beachvolley är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att få ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner en poäng.

Själva spelmomentet, som pågår från att spelet sätts igång till dess att ett lag tar poäng, kallas för rally. Ett rally startar genom att det lag som vann den senaste poängen servar. Lagen har sedan tre slag på sig att få bollen över nät. Beachvolley spelas med händerna, men man får ta bollen med alla delar av kroppen.

Gillar du att grotta ner dig i regler? Då är Internationella Volleybollförbundets “regelbibel” något för dig. Klicka här!

Grunder
Varje lag består av två spelare. Det förekommer även varianter med tre och fyra spelare, vilket är populärt bland yngre och nybörjare som just upptäckt vår fantastiska idrott. Att spela med tre/fyra spelare i varje lag lämpar sig också perfekt när kompisgänget samlas för en härlig och aktiv dag på stranden.

På planen har spelarna inga bestämda positioner. Alla får blocka, serva och smasha. Bollen ska träffas med ett kort tillslag. Alla delar av kroppen får användas (förutom vid serve) vilket innebär att man till exempel kan rädda bollen med foten.

Max tre tillslag per lag är tillåtet och blockering räknas som ett slag. Laget som vinner bollen får poäng och rätten att serva. Om serverätten går över roterar laget som vann bollen och spelaren som står på tur går för att serva.

Poängräkning
En match i tävlingssammanhang spelas i bäst av tre set. Första och andra set spelas till 21 poäng och ett eventuellt tredje och avgörande skiljesetet spelas till 15 poäng. Ett set måste alltid vinnas med två poäng (23-21, 28-26 etc.). Lagen byter planhalva under matchen vid var sjunde spelade poäng. Detta för att ingen ska få fördel av sol eller vind.

Planstorlek & näthöjd
Spelplanen är uppdelad i två planhalvor, som var och en är 8×8 meter. Det innebär att planens sammanlagda storlek är 16×8 meter.

Lagen skiljs åt på mitten av ett nät. Nätets övre höjd är 2,43 meter för herrar och 2,24 meter för damer. Ungdomar spelar med näthöjden 2,00-2,35 m, beroende på ålder. Nätet är 8,5 meter långt och 1 meter brett.

Grundslag och grundläggande teknik
Serve: Tillslag bakom baslinjen som används för att sätta igång spelet. Den kan utföras som överhands- eller underhandsserve.

Bagger: Baggerslag utförs med sammansatta händer, med bollkontakt på underarmen. Ordet bagger härstammar från tyskans ord för grävmaskin. Slaget används för servemottagning, passning och räddning av bollen.

Fingerslag: Ett slag som görs med fingrarna. Ger bättre precision än bagger. Används oftast för passning till anfall.

Smash/spike: Anfallsslag som görs med en hand och som ska få bollen att flyga snabbt mot marken. Istället för ren smash kan man också finta och tippa bollen över blockerande motståndare.

Block: Används av försvarande lag för att hindra motståndarna från att få bollen över nätet.

Felaktigt slag, till exempel fösning eller greppande av bollen, leder till poäng för motståndarlaget. Alla kroppsdelar får användas för att ta emot och passa bollen.

VI SES I SANDEN!

© Swedish Beach Tour - Svenska Volleybollförbundet