Inför tourfinalen 2017 – U M E Å

Veckan är kommen då Sveriges bästa beachvolleyspelare ska göra upp om den åtråvärda tourfinalsegern i Umeå. För tredje året i rad står IKSU och Umeå som arrangörer av finalen, en final där vi fått se hemmaspelare som vinnare på herrsidan varje år. 2015 vann Martin Barrefalk och 2016 vann Björn Berg och i år får vi se dem spela tourfinalen tillsammans! På damsidan ligger favoritskapet på systrarna Thurin som inte förlorat ett enda set(!) på svensk mark denna säsong. Men det kommer vara en ny turnering, nya möjligheter och åtta hungriga lag på dam- och herrsidan som alla kommer att sälja sig dyrt ute i sandlådan. Life is a beach.

Det är det nionde och sista stoppet under Swedish Beach Tour där de åtta bästa herr- och dambeachvolleylagen ska göra upp om guldet. Turneringen spelas centralt i Umeå, intill älven vid skeppsbron omringat av spektakulära byggnader i både moderna och antika slag. I de olika konstellationerna hittar vi lag/spelare som representerat Sverige på Europa touren, World tour och i OS.

På herrsidan har minst en spelare per lag vunnit ett av de nio tourstopp som spelats under sommaren där team Molin/Tholse prickat sin formkurva bäst av alla. De kommer med en seger från det senaste stoppet i Nyköping där de lyckades hålla sin toppnivå under alla sina matcher och även vinna mot svenska mästarna Tegenrot/Lundgren i finalen. Om de återigen lyckas spela på sin absoluta topp kommer de att vara otroligt farliga. Martin Barrefalk som var svensk mästare 2016 har inte spelat på ett enda tourstopp i år. Nu kommer han välkomnas tillbaka av sin hemmapublik då han tillsammans med legendaren Björn Berg kommer äntra planen. De ställs i sin första match mot OS-satsande Simon Bohman/Martin Appelgren. Simon Bohman representerar Göteborgs beach club men är uppväxt i Umeå och lär ha samma hemmaplanskänsla som hans motståndare. Tobias Helbig som är en het kandidat till årets genombrott är hundraprocentig med sin partner Mårten Norman under Swedish Beach Tour sammanhang. Som ny konstellation erövrade de stoppet i Kalmar tillsammans och kommer nu vilja utmana motståndarna med sitt säkra försvar och få misstag.

På damsidan kommer vi få se beachvolley i världsklass. Systrarna Thurin har som tidigare nämnt inte förlorat ett enda set på svensk mark under säsongen. De har ett snittset med de imponerande poängsiffrorna 21-13 efter alla deras matcher på Swedish Beach Tour i sommar, vilket också gör dom till det mest stabila laget på både dam- och herrsidan. Det finns dock två lag som utmanat snittet med råge, Sara Cavretti/Jona Vigfusdottir (24-22) och Anna Rydenberg/Josefine Tivefälth (22-20) som båda är med och tävlar under helgens tourfinal. Tadva Yoken och Sigrid Simonsson kommer senast med en tourseger från Nyköping. Under förra årets semifinal i Umeå stod de på varsin sida om nätet där tyvärr Sigrid Simonsson fick avbryta matchen efter att hon stukat sin fot. Nu spelar de tillsammans och har en stor revanschlust efter en förlust mot just systrarna Thurin i SM-finalen tidigare i år. Ytterligare ett lag som kommer vara heta kandidater är Tora Hansson/Sofia Ögren som tagit sig till final i alla(!) tävlingar de ställt upp i under årets Swedish Beach Tour, fyra finaler av fyra möjliga. De har nu haft två veckors vila vilket kan vara ett guldknep då skador och sjukdom varit i vägen under tidigare tävlingar.

Att på förhand säga vilka som står som segrare är otroligt svårt oavsett tidigare resultat.
För att lyckas vinna krävs förmågan att bemästra otroligt många komponenter. Förutom väder och vind ska spelarna klara av förberedelser, publiktryck, media, förväntningar och dessutom att ha med sig lite tur, bra spelare har tur. Något som inte på förhand är så svårt att säga är att dagarna kommer bjuda på fantastisk beachvolley!

Klockan 11.00 på torsdag startar vår beachvolleymagi.

Välkomna!