Rapport från dag 3 och summering av SBT Uppsala

Nattens häftiga regn byttes ut mot en skön morgonvärme då solen steg upp över Vaksala torg. Dagen började med två damsemifinaler där Simonsson/Yoken ställdes mot Rininsland/Rydenberg i den första. Det var en hel del folk som rullade in redan under förmiddagen vilket gav en härlig inramning på matchen. Rutinerade Rininsland och Rydenberg började stabilt medan det tog ett tag för Simonsson och Yoken att få igång spelet. Men när de väl fick det att fungera så fick dem det ordentligt. Båda två servade riktigt bra och man hade marginalerna på sin sida. I andra set lyckades Rininsland och Rydenberg störa sina motståndare mer då man fick till ett mer varierat anfallsspelet. Det nykomponerade paret Simonsson/Yoken lyckas trots det hålla undan och vann matchen med 2-0 (21-13,21-19).

I den andra semin ställdes Ögren/Hansson mot Karlsson/Rohkämper. Lagen mötte varandra i den första omgången i fredags och då knep Ögren/Hansson segern efter en väldigt välspelad och jämn match. Även idag blev det en hård kamp lagen emellan där man såg att båda lagen verkligen ville till final, men precis som senast så drog Ögren/Hansson det längsta strået. Precis som igår fick man väldigt bra utdelning på den egna serven vilken blev avgörande även i dagens match. Karlsson/Rohkämper spelade bra och kämpade sig ifatt flera jobbiga underlägen gång på gång men lyckades inte gå förbi vilket gjorde att slutresultatet skrevs till 2-0 (21-18,21-18).

Torget fylldes med mer och mer folk som suktade efter att få se bra beachvolley och samtidigt få gassa i den stekande solen. DJ Jonas Liberg dunkade sommardängor i högtalarna som aldrig förr och vår fantastiska kommentator Lukas Lötbom höll igång publiken och levererade bra snack.

 

Appelgren/Bohman vände och vann

Herrarnas första semifinal mellan Bohman/Appelgren och Berg/Herrmann bjöd på fantastisk beachvolley och pulsen på den allt aktivare publiken steg flera nivåer. Berg/Herrmann spelade otroligt säkert under första set och vann rättvist främst tack vare ett väldigt stabilt och harmoniskt anfallsspel. Även andra set började med att Berg och Herrmann kom förbi Bohmans block gång på gång genom flera korta diggeslag.  När det såg ut som att allting var klart så reste sig Bohman/Appelgren och genom en vändning från 18-20 till 22-20 så var man återigen med i matchen. Plötsligt var det Bohman som tog över rollen att blocka ner det boll efter boll, den roll som Herrmann haft under stora delar av matchen. Göteborgsgrabbarna Bohman/Appelgren började även få igång sitt servande och man visade verkligen prov på ett riktigt vasst psyke i och med vändningen och sättet man hanterade den tuffa situation man hamnat i. Sista set vann man med 15-12. Slutresultatet skrevs till 2-1 (19-21,22-20,15-12).

Den andra semifinalen spelades mellan Jonsson/Magnusson och Tholse/Molin där både de sistnämnda har haft motståndaren Mattias Magnusson som tränare. Inför matchen uttryckte Linus Tholse just det att Mattias Magnusson borde ha fördel av att han själv tränat båda två och borde veta hur dem spelar. Det verkade dock som att Magnusson tränat dem allt för väl då Tholse/Molin tog kommandot direkt ifrån start och kunde hålla ifrån hela matchen. Som vi anade inför matchen plockade Jakob Molin fram sina fruktade servar som han bombade ner i sanden och gav motståndarna stora problem.

Innan finalerna drog igång var det dags för servetävling där publiken tog sig ner på centercourt för att serva till sig lite godsaker att äta under finalerna.

”En sjukt bra match”

Ett fullsatt Vaksala torg tog emot de båda finallagen Tora Hansson/Sofia Ögren och Tadva Yoken/Sigrid Simonsson med jubel och rungande applåder. Vinden hade börjat tillta vilket gjorde servarna allt mer oberäkneliga och avgörande. I första set fortsatte Hansson/Ögren med att serva fantastiskt bra vilket gav dem ett försprång som man inte släppte trots många fina dueller där båda lagen bjöd på  flera spektakulära räddningar. I andra set fick Yoken/Simonsson ordning på servemottagen och kom upp i riktigt fina anfall som man gjorde poäng på genom både spikes och pokes och varierade anfallsspelet mycket. Båda lagen bjöd på riktigt fint försvarsspel vilket som sagt gjorde att det blev många långa bollar som tog på krafterna. Psyket får jobba hårt när man inte får med sig poängen trots fantastiskt bra spel. Att behålla psyket klarade Yoken/Simonsson allra bäst vilket kanske var det som avgjorde idag. I det sista och tredje setet följdes båda lagen åt där man vann i stort sett varannan boll. Tillslut drog dock Yoken/Simonsson det längsta strået och står i och med det som slutgiltiga segrare av sommarens första tourstopp med segersiffrorna 2-1 (15-21,21-13,15-12).

-Det var en så sjukt bra match idag. Det var den roligaste matchen jag någonsin spelat på touren tror jag, säger en glad Tadva Yoken efter segern.

 

Favoriterna höll hela vägen till vinst

I herrarnas final stod lag Tholse/Molin och fjolårssegrarna Appelgren/Boman. Två lag som spelat väldigt bra beachvolley under hela helgen men som spelar på ganska olika sätt. Idag höll Göteborgsgrabbarna för favoritskapet och spelade hem segern genom vinst med 2-1 i set (21-15,20-22, 15-10). Jakob Molin och Linus Tholse som har båda två har fruktade servar, missade allt för många denna match till skillnad mot hur det såg ut i semifinalen då servarna var en stor bidragande orsak till segern där. I andra set när det gällde som mest fick Molin dock till det och gjorde några otroligt viktiga serveess och tog finalen till ett tredje set. Appelgren/Bohman höjde sig där ännu ett snäpp, spelade otroligt samspelt och gjorde väldigt få misstag. Återigen här i Uppsala segrar alltså Martin Appelgren och Simon Bohman  som nu ger sig ut i Europa för att tävla internationellt under sommaren.

-Vi visste att vi var tvungna att stänga våra motståndares favoritlägen och vi var väldigt ihärdiga i vår taktik idag. Vårt spel har varit lite upp och ner men nu i finalen lyckas vi verkligen att knyta ihop säcken, säger Simon Bohman.

 

Tourstoppet i Uppsala avslutades med prisutdelning och hyllning av alla fantastiska volontärer som gjort ett otroligt bra arbete under hela helgen. Vi tackar Uppsala för ett fantastiskt tourstopp och drar nu vidare några mil söder ut för kommande helgs stopp på Värmdö ute på Grisslinge havsbad och hoppas vi får se er alla där!

Foto: Åke Lager