Rapport från SBT Uppsala – Dag 2

08:00 vaknade Vaksala torg upp till domarens gälla signal. Dag två drog igång med en otroligt underhållande match mellan Markus Palm/Jakob Johansson och Johan Ström/Mårten Norman. De förstnämnda fortsatte likt igår försvara på ett föredömligt sätt. Jakob Johansson som senast han spelade hela touren, 2008 blev utsedd till årets försvarare. Norman och Ström spelade bra men hade svårt att avgöra bollarna vilket resulterade i många långa dueller. En av matchens höjdpunkter var när Palm gjorde en spektakulär räddning genom en fin nick som man så småningom lyckades ta poäng på. I kvarten fick man precis som under fredagen möta ett otroligt starkt och rutinerat lag, denna gång i Björn Berg och Alexander Herrmann. De sistnämnda gick segrande ur matchen efter två rafflande set som slutade 21-19 och 22-20.

En annan match som verkligen gav nerverna en riktig omgång var fighten mellan toppseedade Sigrid Simonsson/Tadva Yoken och Örebrotjejerna Sara Cavretti/Jona Vigfusdottir. Sara och Jona började otroligt bra och vann rättvist första set med 21-13. I andra och tredje set började samspelet mellan Sigge och Tadva bli bättre och bättre och man läste motståndet bättre. Setsiffrorna skrevs tillslut till 2-1 (13-21,21-17,15-7).

-De pressar oss riktigt bra i första set o tvingar oss att till att höja oss och spela bättre. Sara tog ju jättebra mottag hela tiden trots att vi servade väldigt bra. Sara är så snabb vilket gör att om man inte lägger tillräckligt bra bollar ut på kanterna så hinner hon upp det, säger Sigrid.

-Samspelet oss emellan utvecklas egentligen under varje boll eftersom vi inte spelat så mycket tillsammans. Det känns ändå som vi har hittat varandra väldigt snabbt och tänker ganska likadant. I början sprang vi dock mycket på samma bollar, skrattar Tadva.

Hemmaspelarna utslagna

Hemmaspelarna Kjell Ruth och Lawrence Montas började dagen på samma sett som man slutade gårdagen. Flera onödiga misstag ledde till att motståndarna Alexander Annerstedt och Adam Nilsson fick med sig allt för enkla poäng vilket tillslut blev avgörande och de sistnämnda vann med 2-1 (21-8,15-21,15-12) men stötte på patrull i kvarten mot Linus Tholse och tourens yngste spelare Jakob Molin, 20 år gammal. Trots stor ledning i andra set tappade man och Tholse/Molin gick segrande med 2-0 (21-16,21-19) och är klara för semifinal där man ställs mot Mattias Magnusson och Viktor Jonsson som spelade en fantastisk beachvolley i sin kvartsfinal mot Berg/Herrmann.

Fjolårssegrarna här i Uppsala, Tora Hansson/Sofia Ögren har inlett helgen på bästa möjliga vis med två övertygande segrar. I dagens match vann man mot hemmahoppet Matilda Skagerberg och partnern Sofia Wahlén och har i och med segern i den matchen kvalificerat sig för morgondagens semifinal där man ställs mot Johannah Rohkämper/Jesica Karlsson som i sin tur vann en gastkramande kvartsfinal mot Cavretti/Vigfusdottir.

-Vi får till bra press på våra servar idag vilket egentligen var lite målet med den här matchen och förhoppningsvis får vi till det under morgondagen också, säger en nöjd Sofia Ögren.

Topprankade vidare till semifinal

Förstaseedade Bohman/Appelgren vann en riktigt tuff match mot Tholse/Molin efter att Bohman tillslut fick igång sitt blockspel. Boll efter boll smällde han tillbaka på Molins spikeförsök.

-Jag blockar ju mycket spreadblock idag och är lite väl ivrig till en början. Men sen lyckas jag ju med flera på rad vilket såklart är riktigt skönt, säger Simon Bohman.

Av de 16 startande lagen återstår nu 8 stycken som kommer att göra upp om topplaceringarna under morgondagens semifinaler och finaler.

Morgondagens semifinaler drar igång vid 10:00 och spelas mellan följande lag:

  • Yoken, Tadva / Simonsson, Sigrid – Rydenberg, Anna / Rininsland, Anne-Lie
  • Ögren, Sofia / Hansson, Tora – Rohkämper, Johannah / Karlsson, Jesica
  • Bohman, Simon / Appelgren, Martin – Berg, Björn / Herrmann, Alexander
  • Jonsson, Viktor / Magnusson, Mattias – Molin, Jakob / Tholse, Linus

Foto: Åke Lager