Rapport SBT Helsingborg – Dag 1

Idag drog vi igång sommarens sydligaste tourstopp med en tryckande hetta på ett disigt Fria bad på Helsingborgs kust. På damsidan var det flera nya lag och konstellationer som ställde upp då de tre högst rankade damlagen spelar CEV i Laholm denna helg. Tre hemmaspelare kom till start under dagen och man märkte direkt att publiken engagemang steg enormt när Peter Lundgren/ Jakob Tegenrot samt Isabelle Haak med sin partner Fanny Åhman äntrade planen. Flera av förhandsfavoriterna stötte på patrull och vi fick bevittna flera av de lägre seedade lagen ta för sig. I stort sett alla dagens matcher bjöd på mycket spänning och långa dueller vilket resulterade i många tresetare.

Dagens första matchen bjöd på en liten skräll då sjundeseedade Håkan Sigfridsson och Wilhelm Fors vände matchen helt mot Tholse/Molin efter ett tungt första set. I set två och tre spelade GBC-grabbarna riktigt bra och snuvade toppseedade Tholse/Molin på segern.

– Dels är vi väldigt samspelta och sen har vi också haft som plan det senaste året att lägga så mycket fokus på sånt vi gör bra och mindre på det vi gör sämre. Det tycker jag har hjälp oss jättemycket, säger Håkan efter matchen.

Viktor Jonsson som de två tidigare stoppen spelat tillsammans med Mattias Magnusson hade idag sin ordinarie partner tillbaka vid sin sida. Petter Jonsson som varit skadad levererade direkt genom väldigt bra serve och stabilt försvar. ”The Jonssons” bjöd på en fin match mot Norman/Haaparanta och tog sig vidare till vinnarsidan genom 2-0 (21-15, 22-20) i set.

I damernas första match bjöds vi på en riktigt rolig och spännande match mellan örebroarna Vigfusdottir/Cavretti och Skagerberg/Wahlén. Båda lagen blandade och gav. Stundtals bländade försvarsspel och riktigt fina anfall avlöstes med en del slarv och felbeslut. Till slut stod Skagerberg/Wahlén som segrare efter 1-2 (22-20,16-21,13-15). Cavrettis/Vigfusdottir ställs imorgon mot det nybildade paret Jessika Karlsson och Ellinor Sigfridsson som även dem gick en riktigt tuff match i göteborgsderbyt där man besegrades av Anna Rydenberg och Josefine Tivefälth med 1-2 (14-21,21-18,14-16).

Karlsson/Sigfridsson var relativt nöjda med sin insatts trots att man inte lyckades knipa det idag. Ellinor uttryckte både glädje och förvåning över att hennes man Håkan lyckades vinna sin match tidigare under dagen.

-Ja, det var ju väldigt roligt och absolut dagens skräll.

-Vi började lite tveksamt i första set tycker jag men i andra hade vi det som i en liten ask, skrattar Jessika. Vi lyckades ju inte knyta ihop det i sista tyvärr vilket såklart är frustrerande men nu blickar vi framåt och tänker på vad vi gjorde bra idag, säger Ellinor.

Under eftermiddagen fick vi se ett till göteborgsderby då Annerstedt/Lewin ställdes emot Buskhe/Helbig. Ryktet om att Annerstedt spelade med feber gick och kanske var det just detta som blev avgörande i den långa tresetaren där man idag fick se sig besegrade av klubbkamraterna. Hela 13 av helgens spelare representerar Göteborgs Beachvolley Club.

Storfavoriterna och segrarna från det senaste tourstoppet på Värmdö, Björn Berg och Alexander Herrmann ställdes mot hemmahoppen Peter Lundgren och Jakob Tegenrot som bjöd publiken på hårda hoppservar och kvickt försvarsspel vilket resulterade i en stabil 2-0 seger för skåningarna.

Det unga paret Haak/Åhman som fick wildcard till denna turnering började matchen lite svajigt mot förstaseedade Sundberg/Lindström. Under eftermiddagen såg man tunga mörka moln börja dra sig inåt land och när andra set drog igång fullkomligt vräkte det ner. Publiken rusade iväg för att ta skydd för regent och kanske medförde publiktappet även att nerverna släppte hos de två unga talangerna som kunde spela ut sitt spel bättre. Man vände helt på steken och vann med 2-1 (15-21,21-16,15-9).

I dagens sista match vann de gästande laget från Nederländerna en övertygande seger mot IKSU-tjejerna Johanna Wikberg och Felicia Granberg. Det blir spännande att se hur långt holländskorna Quirine Oosterveld och Pleun Ypma kan gå.