Summering tourfinalen Umeå

Så var det äntligen dags att dra igång tourfinalveckan uppe i Umeå. En efter en rullade den svenska beachvolleyeliten in, redo att göra upp i den åtråvärda tourfinalen. De åtta främsta lagen på både dam och herrsidan var redo att mäta sina krafter en allra sista gång på svensk mark denna sommar.

Umeå stod åter som värd för sommarens sista tourstopp och den lokala projektledaren Sofia Lind med funktionärer hade lagt ned ett hårt arbete för att allt skulle vara redo när sommarens sista beachfest skulle dra igång. Väderprognoserna hade visat regn och mörka moln under hela tourfinalen. När det så väl var torsdag och allt skulle dra igång ville solen annat. Publiken som besökte Skeppsbron utmed Umeälven för att njuta av beachvolley fick även gassa i den härliga värmen. Matcherna som spelades under torsdagen handlade om att hamna på vinnarsidan eller ej. Alla lag spelade varsin match där förlorarna hamnade i en direkt utslagsmatch på fredagsmorgonen. I stort sett alla de högst rankade lagen höll ihop det och tog sig vidare till vinnarsidan där man under fredagen fick spela match om att ta sig direkt till semifinal. Förlorade man hamnade man i kvartsfinal mot vinnaren i utslagsmatchen. Flera av hemmahoppen från Umeå föll i två raka matcher och fick lämna tourfinalen lite väl tidigt tyvärr. På herrsidan nådde var det endast en av de fyra spelarna från förra årets final som lyckades ta sig till semi i år och det var Linus Tholse. I stort sett varenda match under de två inledande dagarna var otroligt jämna och bjöd på mycket härlig underhållning. Men efter hela 20 spelade matcher under torsdagen och fredagen var vi så till slut framme vid helgen allra hetaste dueller.

I den första semifinalen på touren sista dag stod hemmahoppet Tora Hansson tillsammans med sin trogne partner Sofia Ögren på ena sidan nät. På andra sidan nät stod Sofia Wahlén och Johannah Rohkämper som tidigare i turnering blev första lag denna sommar att vinna över systrarna Thurin på svensk mark efter att ha visat upp en otrolig hög nivå på sitt spel. Ögren och Hansson som haft lite problem med både sjukdom och skada under turnering kom ut som ett nytt lag i semifinalen och visade verkligen prov på både, skicklighet, rutin och tålamod. Wahlén och Rohkämper lyckades däremot inte att nå upp till samma höga nivå man presterat på tidigare under helgen och fick kämpa i uppförsbacke i stort sett hela matchen. Tora och Sofia vann tillslut båda set med 21-18 och stodklara för final.

I den andra semifinalen på damsidan ställdes systrarna Thurin mot Yoken/Simonsson i en på förhand väldigt spännande tillställning. Båda lagen har spelat otroligt bra under hela sommaren både i Sverige och utomlands. Susanna och Kristina Thurin lyckades inte riktigt komma upp i den nivån vi är vana att se dem i vilket ledde till att Tadva och Sigrid fick ett tidigt försprång som de vägrade att släppa. Systrarna Thurin som kommit tvåa två år i rad på tourfinalen och som inte förlorat ett enda set på touren i sommar lyckades inte få till det denna helgen och fick nöja sig med en bronspeng denna gång.

I herrarnas första semifinal ställdes de nyblivna svenska mästarna Jakob Tegenrot/Peter Lundgren mot succéduon Mårten Norman/Tobias Helbig. Tegenrot/Lundgren tog kommandot direkt från start och fick ett rejält försprång främst genom otroligt fint blockspel och förmågan att avgöra bollarna genom egen kraft. I andra set kände man igen Norman/Helbig allt mer. Det blev svårare för Tegenrot/Lundgren att döda bollarna då Helbig/Norman försvarade otroligt bra. I det tredje och sista setet såg det ut som att Helbig/Norman skulle dra ifrån till en början men lagen följdes åt och vann den egna sideouten.  Till slut var det dock Tegenrot/Lundgren som drog det längsta strået och knep sista set med 15-13 och blev i och med det klara för final med setsiffrorna 2-1 (21-15, 17-21, 15-13).

I Tourfinalens sista semifinal var det dags för senaste tourstoppssegrarna Linus Tholse/Jakob Molin att göra upp mot Göteborgsduon Simon Bohman/Martin Appelgren. Tholse/Molin som verkligen kommit igång ordentligt nu de sista veckorna visade prov på tålmodighet när man jagade ifatt underläge gång på gång under första set. Bohman/Appelgren spelade å sin sida säkert och låg steget före i stort sett genom hela första set. I det andra var det ombytta roller. Tholse hann upp många tuffa bollar och gick även på två i anfall vilket verkligen blev ett framgångsrecept. Både första och andra set slutade 21-19 men åt varsitt håll. I det tredje och avgörande så fick inte Bohman/Appelgren det att stämma helt och när Tholse hann upp en boll som såg förlorad ut till 14-12 var matchen i stort sett vunnen. Tholse/Molin vann även nästkommande boll och kvalificerade sig till finalen.

När vi var framme vid finalspel verkade regnet fått nog av att vara uteslutet från detta fantastiska evenemang och gav oss en ordentlig dos av himmelsk vätska. Umeborna och alla fans trotsade dock skurarna och fyllde läktarna iförda fina blå ponchos som delades ut.

I damfinalen var det IKSU-spelaren och hemmahoppet Tora Hansson tillsammans med Sofia Ögren som ställdes mot Sigrid Simonsson och Tadva Yoken. Precis samma två lag som spelade den tourens första final i början av Juni på stoppet i Uppsala. Dessa två lag mötte även varandra i matchen gällande direktkvalificering till semifinalen. Där gick Yoken/Simonsson vinnande ur fighten efter ett riktigt hårt andra set. Nu i finalen var det inget snack om saken. Yoken/Simonsson växlade upp och skaffade sig en tidig ledning i båda seten och genom otroligt bra försvar så överlistade man Hansson/Ögrens rutinerade spelstil. Efter setsegrar med 21-14 två gånger om stod det klart att Tadva Yoken och Sigrid Simonsson är segrare av tourfinalen 2017 efter att ha presterat otroligt bra beachvolley både under helgen men även under hela sommaren.

På herrsidan fick vi se en finalrepris från tourstoppet förra helgen i Nyköping. Frågan var om Linus Tholse/Jakob Molin skulle upprepa succén eller om de nyblivna Svenska mästarna Peter Lundgren/Jakob Tegenrot skulle få revansch. Till en början såg det minst sagt ut som det andra alternativet skulle bli verklighet då Lundgren/Tegenrot fullkomligt dominerade. De avgjorde bollarna med akuratess, försvarade i stort sett felfritt i både blockspel och i bakplan och bjöd på fantastiskt underhållande beachvolley med många och långa dueller. Även andra set började på samma sätt men Tholse/Molin vägrade att ge sig så lätt. Helt plötsligt började även Linus Tholse hinna upp bollar som så omöjliga ut och Molin tog sig förbi Lundgrens block gång på gång. Trots att Lundgren/Tegenrot hade matchboll vid ställning 20-19 men Tholse och Molin lyckades knipa andra set och tog matchen till ett tredje och avgörande set. Väl där följdes lagen åt men Tholse/Molin skaffade sig ett tvåpoängsförsprång som man lyckades hålla hela setet och vann matchen med 1-2 (21-14, 24-26, 13-15). Det blev alltså inte någon revansch denna gången för Lundgren/Tegenrot. Linus Tholse och Jakob Molin vinner de två sista tourstoppen för i år och får alltså kröna denna Swedish Beach Tour-säsong med ett tourfinalguld.