Swedish Beach Tour står för dörren

Vem spelar med vem? Vilka kommer att spela SM, och hur jobbar arrangörerna inför tourstoppen? Spelare, tränare, sponsorer, arrangörer och publik ser fram emot Swedish Beach Tour, som startar i Helsingborg 3-5 juli.

-Det känns väldigt bra, vi är i slutfasen av våra förberedelser. Swedish Beach Tour är ett spännande event att jobba med, säger Björn Österberg som jobbar med tourstoppet i Helsingborg, som Örkelljunga VK arrangerar.

Startfältet för första deltävlingen blir klart i nästa vecka. Björn är angelägen om att spelarna ska trivas för att kunna göra sitt allra bästa.

-Vi vill se till att spelarna får de allra bästa förutsättningarna. Nu ser vi fram emot en publikfest på Fria Bad i Helsingborg. Funktionärerna är peppade och vi bygger arenan på torsdag. Vi är taggade inför tourstarten!, säger Österberg.

Vem spelar med vem?

Swedish Beach Tour är den svenska elittouren med de bästa spelarna som konkurrerar om platserna. Åtta par per kön per deltävling spelar. På SM i Falkenberg får 32 lag vara med, och i Göteborg blir det 12 lag.

Den stora giganten på herrsidan de senaste åren Björn Berg, har inte bestämt någon partner för hela sommaren ännu. Första deltävlingen i Helsingborg ska han spela med Simon Ekbäck, de två har redan hunnit vinna Challenger på försommaren.

-Vi spelar bra tillsammans. För min del handlar det om att jag får spela block, vilket jag gjort tidigare i karriären, men det är en omställning jämfört med senare år. Jag ser verkligen fram emot sommaren och Swedish Beach Tour. Det är en underbar, intensiv period med mycket beachvolley, säger Björn Berg.

Andra par som är klara på herrsidan är bland andra Martin Appelgren och Martin Barrefalk, som spelat mycket bra tillsammans i ett par år. Förra årets svenska mästare Björn Huitfeldt och Petter Jonsson har inlett säsongen tillsammans och spelar ihop. Nyligen EM-kvalande Linus Tholse och Josef Pernholm är på väg att bilda ett par, liksom Christoffer Lewin och Simon Boman, som blir ett nykomponerat par.

Lundqvist och Thurin

På damsidan kommer landslagsspelaren Karin Lundqvist att spela de första deltävlingarna på Swedish Beach Tour. När andra hälften av landslaget, Nina Grawender, är på rehab till augusti, så passar Karin på att spela med systarna Thurin. Till första tävlingen i Helsingborg är det Kristina och Karin som spelar tillsammans.

Fjolårets tourfinalvinnare, Tadva Yoken och Camilla Nilsson, har internationellt spel i fokus, men kommer också dyka upp på Swedish Beach Tour.

Från IKSU i Umeå kommer Sigrid Simonsson att spela tillsammans med talangfulla Lisa Sundberg, som inte tidigare varit med på SBT. Sigrids tidigare partner Jenny Persson spelar i år med Klara Andersson.

Fler par är klara, andra formas och exakta startfält vet vi först när de presenteras inför varje deltävling. Klart är i alla fall att en spännande toursommar står för dörren. Tourfinalen spelas i år i Umeå, på Rådhustorget den 13-15 augusti.

-Det känns riktigt kul att tourfinalens mästare ska krönas i Umeå och vi ska se till att det blir med stil.

Vi ser fram emot en ordentlig folkfest på Rådhustorget!, säger Caroline Eklund, på IKSU som arrangerar tourfinalen.