Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Världens största beachhall invigs

Göteborg Beachvolley Clubs nya inomhushall är spelklar, efter att ha varit en idé i över tio år. Nu kan man äntligen spela beachvolley i genuin strandmiljö inuti SEFA Beach Center. I helgen kommer internationella stjärnor till hallen för en invigningsturnering.

Vit sand, belysning med solliknande egenskaper, väggvepor med hav och palmer som motiv, restaurangkök, tre barer, gym och ett flertal omklädningsrum. Det ger en liten indikation på hur det ser ut i världens största inomhushall för beachvolleyboll. Dessutom kommer det att finnas sex utomhusbanor i direkt anslutning till inomhushallen. 
− Jag räknar med att medlemsantalet kommer att gå upp med 50 procent, säger Ulf Norman, VD för Beach Center samt en av de som grundade Göteborgs Beachvolley Club.

Strötider och tillvaro utan hemvist

Men det har tagit tid att få den efterlängtade hallen. Om man förflyttar sig bakåt i tiden, ungefär till 1997, hade GBC nyligen fått tillgång till en lokal att spela beachvolley i, året om. Klubben hyrde då strötider i en lokal i Högsbo. Försök att köpa den ”gamla hallen” av fastighetsägaren gjordes, men utan resultat. Att hyra en lokal var inget man ville göra för alltid, och frågan om att bygga en egen hall väcktes.
− Att bygga eget har faktiskt varit ett alternativ sedan 1997, berättar Ulf Norman.

Stöd från Göteborgs kommun

Sedan följde många år av stiltje. Idéerna på nybygge fanns, men förblev bara idéer. Den växande klubben överlevde i Högsbo, men ville inte stanna där. Kontakter fördes med Mölndals kommun, men det var först när klubben tog kontakt med Göteborgs kommun som resultaten kom. GBC var då en stor, växande beachvolleyklubb, förmodligen en av världens största. Kommunen såg klubbens potential och var beredda att gå in och hjälpa till. Efter att ha varit en idé i mer än tio år, kunde hallbygget äntligen bli av. 

− Där började projektet på allvar. Vi började leta efter en arkitekt som kunde rita den hall vi ville ha, och började gå igenom kommunens förslag. Vi fick tomtarrenden, kommunal borgen och ett investeringsbidrag, så att det blev möjligt, berättar Ulf.

− Bygglovet har varit svårast att få. Det försköts och försvårades gång på gång. Vi sökte det i drygt ett år innan vi fick det, säger Ulf Norman.
Ett annat problem var att få ett tillräckligt lågt anbud av ett byggbolag som budgeten kunde täcka, och samtidigt få med så många av de tänkta finesserna som man ville att hallen skulle erbjuda. Tills lut enades klubben tillsammans med byggbolaget SEFA om ett bra alternativ, som inkluderar relaxavdelning, restaurangkök mm. 

Första spadtaget i mars – invigning i helgen

Det första spadtaget på nya SEFA Beach Center togs i mars. Sedan dess har den enorma hallen börjat ta form och träningarna är igång sedan oktober. Den absoluta invigningen, Beach Blast, går av stapeln den 5-6 november och är ett välplanerat och häftigt projekt med Simon Dahl i spetsen. Invigningsturneringen kommer att bli spektakulär och av internationell klass. Tyske stjärnspelaren Jonas Reckermann ställer upp i par med Spaniens OS-silvermedaljör, Javier Bosma.

Program invigningen lördag 5 november

15.00: Anna Åsberg/Sofia Ögren – Kajsa Edebjörk/Anne-Lie Rininsland
16.00: Hannes Brinkborg/Stefan Gunnarsson – Björn Berg/Simon Dahl
17.30: Tora Hansson/Camilla Nilsson – Nina Grawender/Tadva Yoken
18.30: Jonas Reckermann/Javier Bosma – Henrik Andersson/Josef Pernholm

Spelschema, bilder och om bygget av hallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2011-10-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer