Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Truppen som ska ta Sverige till OS

Om en vecka smäller det. Femte omgången av OS-kvalet i beachvolley dundrar igång i Stavanger, och Sverige radar upp tillsammans med 15 andra länder. Nu kan volleyboll.se presentera truppen som ska försvara de blågula färgerna.

Rininsland/Lundqvist och Yoken/Nilsson. Där har ni lagen som ska representera Sverige när Continental Cup-finalen går av stapeln i norska Stavanger om en knapp vecka. Och vi har minst sagt högdramatiska dagar att se fram emot. Segrarna kvalificerar sig nämligen för OS i Rio.

Hannes Brinkborg, landslagsansvarig för beachvolley, kommenterar uttagningen:
- Karin (Lundqvist) och Anne-Lie (Rininsland) är vårt förstalag som har varit ute tävlat mycket internationellt under våren. De presterade en fin niondeplats på EM för två veckor sedan. Om man tittar på svensk dambeachvolley i övrigt så är det väldigt jämnt i toppen med flera lag som kommer slåss om titlarna på Swedish Beach Tour - jätteroligt för sporten, säger Brinkborg och fortsätter:
- Bland våra topplag föll valet på Tadva (Yoken) och Camilla (Nilsson), som har både SM-guld och Tourfinalguld på meritlistan. De har mest erfarenhet av internationellt spel. Dessutom är de vårt näst högst rankade lag internationellt, efter Rininsland/Lundqvist.

"Förväntar mig motiverade spelare"

16 länder finns representerade när sammanlagt 32 lag och 64 av Europas absolut bästa beachvolleyspelare gör upp om de åtråvärda OS-biljetterna.
- Det kommer naturligtvis bli tufft att ta OS-platsen, och det är svårt att veta vilka motståndarna blir i och med att spelare kan komma att bytas ut nära inpå tävlingen. Osäkerheten gör att vi fokuserar på det egna spelet. Det viktigaste är att vi kommer förberedda fysiskt och mentalt. Med tanke på att det är singeleliminering så måste man vara redo från första stund - och jag förväntar mig att våra spelare blir motiverade av denna unika situation, säger Brinkborg.

Anne-Lie Rininsland om vad som komma skall:
- Känslan är bra. Under våren och början på sommaren har vi mött många av lagen som kommer till Stavanger, så vi vet vad som krävs av oss och vet vad vi kan förvänta av oss själva. Vi har höjt spelet succesivt, månad för månad, och har en helt annan lägstanivå än när vi inledde säsongen. Vi är förväntansfulla och ser fram emot att komma igång.

"Känns som hemmaplan"

Karin Lundqvist understryker betydelsen ett svensk kvalavancemang skulle ha:
- Det skulle betyda otroligt mycket om vi tar oss till OS. Dels skulle det ge inspiration till andra spelare som skulle se att det är möjligt. Dels skulle beachvolley få betydligt mer uppmärksamhet i media. För mig personligen skulle det vara en stor ära och helt underbart att få ta del av det största idrottseventet för atleter; en gåva efter alla år av träning.

Camilla Nilsson:
- Jättekul att vara med. Vi har spelat mycket internationellt de senaste åren och är taggade för en ny, stor tävling. Väldigt många bra spelare är på plats, så det blir tufft, men vi har inget att förlora. Det är bara att gå ut och köra järnet!
- Att vi spelar i Stavanger är extra kul. Det känns nästan lite som hemmaplan. Inramningen brukar vara fantastiskt - årets tävling lär inte vara annorlunda, fortsätter Tadva Yoken.

Så går kvalet till

OS-kvalet har ett inte helt lättbegripligt upplägg. Volleyboll.se tar sig an uppgiften att försöka räta ut eventuella frågetecken:
- Varje land representeras av två lag.
- Land möter land i bäst av tre matcher.
- I de två första matcherna ställs förstalag mot andralag från respektive land.
- Vid ställningen 1-1 i matcher avgörs matchserierna med en så kallad Golden match (match 3). Länderna kan då ställa upp med valfritt lag.
- Singeleliminering brukas, vilket innebär att land som förlorar en matchserie är utslaget ur turneringen.
- Det land som står som segrare i Stavanger kvalificerar sig för OS i Rio.
- Tvåan och trean får i sin tur chansen att slåss om ytterligare två OS-biljetter vid den avslutande världsfinalen, som spelas i Ryssland i juli.

Fakta - OS-kvalet i Stavanger
Datum: 22-25 juni
Spelplats: Stavanger, Norge
Tävling: Continental Cup: Europafinal/OS-kval
Svenska deltagare: Lag 1: Anne-Lie Rininsland / Karin Lundqvist. Lag 2: Tadva Yoken / Camilla Nilsson.
Länder som kvalificerat sig: Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Litauen, Nederländerna, Polen, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Österrike.

För mer info, klicka in på CEV:s officiella hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-06-15

Senast uppdaterad: 2016-06-15

Visa fler nyheter

Sponsorer