Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klart: Nordiskt derby inleder OS-kvalet

Om blott två dagar kliver Sverige in i OS-kvalet i Stavanger. Volleyboll.se kan nu avslöja att de kommande motståndarna utgörs av ett nordiskt grannland.

För knappt en vecka sedan presenterades truppen som ska representera Sverige när Continental Cup-finalen går av stapeln i Stavanger, 22-25 juni.

Hannes Brinkborg, landslagsansvarig för beachvolley, kommenterade uttagningen:
- Karin Lundqvist och Anne-Lie Rininsland är vårt förstalag. De har tävlat mycket internationellt under våren och presterade en fin niondeplats på EM för två veckor sedan. Om man tittar på svensk dambeachvolley i övrigt så är det väldigt jämnt i toppen med flera lag som kommer slåss om titlarna på Swedish Beach Tour. Bland våra topplag föll valet på Tadva Yoken och Camilla Nilsson, som har både SM-guld och Tourfinalguld på meritlistan. De har stor erfarenhet av internationellt spel och är vårt näst högst rankade lag internationellt, efter Rininsland/Lundqvist.

"Spännande lottning"

Konkurrensen är stenhård. 16 länder finns representerade när sammanlagt 32 lag och 64 av Europas bästa beachvolleyspelare gör upp om de åtråvärda OS-biljetterna. OS-kvalet avgörs dessutom genom så kallad singeleliminering, vilket innebär att det är vinna eller försvinna redan från dag 1.

För att göra det hela än mer dramatiskt står nu också klart att det bjuds på nordiskt derby i den första utslagsomgången. Finland utgör nämligen det första hindret på vägen för de svenska lagen.
- En bra och spännande lottning för vår del. Finland är riktigt bra, men det här är en öppen matchserie, konstaterar Hannes Brinkborg.

Hos våra grannar återfinns bland annat duon Riika Lehtonen och Taru Lahti som för knappt en månad sedan spelade hem ett historiskt silver vid världstourtävlingen i Antalya.

Första utslagsrundan avgörs i bäst av tre matcher. Vinnaren tar sig vidare till kvartsfinal och möter segraren i matchserien mellan Ukraina och värdnationen Norge.

Så går kvalet till

OS-kvalet har ett inte helt lättbegripligt upplägg. Volleyboll.se tar sig an uppgiften att försöka räta ut eventuella frågetecken:
- Varje land representeras av två lag.
- Land möter land i bäst av tre matcher.
- I de två första matcherna ställs förstalag mot andralag från respektive land.
- Vid ställningen 1-1 i matcher avgörs matchserierna med en så kallad Golden match (match 3). Länderna kan då ställa upp med valfritt lag.
- Singeleliminering brukas, vilket innebär att land som förlorar en matchserie är utslaget ur turneringen.
- Det land som står som segrare i Stavanger kvalificerar sig för OS i Rio.
- Tvåan och trean får i sin tur chansen att slåss om ytterligare två OS-biljetter vid den avslutande världsfinalen, som spelas i Ryssland i juli.

Fakta - OS-kvalet i Stavanger
Datum: 22-25 juni
Spelplats: Stavanger, Norge
Tävling: Continental Cup: Europafinal/OS-kval
Svenska deltagare: Lag 1: Anne-Lie Rininsland / Karin Lundqvist. Lag 2: Tadva Yoken / Camilla Nilsson.
Länder som kvalificerat sig: Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Litauen, Nederländerna, Polen, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Österrike.

För mer info, klicka in på CEV:s officiella hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-06-20

Senast uppdaterad: 2016-06-20

Visa fler nyheter

Sponsorer