Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

OS-kval: Rininsland drömmer om Rio

I dag, onsdag, kliver Sverige in i OS-kvalet i Stavanger. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med Anne-Lie Rininsland om öppningsmatchen mot Finland och drömmen om Rio.

Nu ska det avgöras. År av slit, långa resor, digra förberedelser och tuffa kvalturneringar har lett fram till dags datum. Och allt sätts på sin spets när det är vinna eller försvinna från första stund.

Sveriges damlandslag, bestående av Rininsland/Lundqvist och Yoken/Nilsson, befinner sig i Stavanger sedan ett par dagar tillbaka för att spela hem en historisk OS-biljett.
- Fantastiskt kul att vara här. Stavanger är alltid häftigt att spela i, och arenaområdet har en grym inramning inne i hamnen, säger Anne-Lie Rininsland och fortsätter:
- Extra kul också att vara här med Tadva och Camilla. Vi fungerar bra ihop och har kul tillsammans. Det är härlig stämning i gänget.

Vägen till Rio ligger utstakad. Seger i fyra raka matchserier i bäst av tre matcher - och saken är biff. Första hindret på vägen: Finland.
- Det blir tufft, men vi kan slå dem. Inget snack. Vi känner till dem väl, eller i alla fall gör de andra tjejerna det. Karin har mött båda lagen flera gånger, och Tadva och Camilla har spelat mot andralaget en hel del, konstaterar Rininsland.

"Som ett stengolv"

Yoken/Nilsson tar sig an toppseedade Lehtonen/Lahti, medan Anne-Lie och Karin utmanar Hasu/Parkkinen; ett lag man så sent som förra månaden besegrade med 2-1 (21-18, 19-21, 15-11) i set under Nevza-finalen i Kolding.

Rininsland understryker dock att man inte ska utläsa allt för mycket av resultatet, inte minst för att det bokstavligen stormade kring matchen.
- Spelet blir helt annorlunda när det blåser på sättet det gjorde under den matchen. Sedan kan man självklart se vissa tendenser. Och när vi scoutat dem i efterhand har vår bild av deras spelstil bekräftats.

De svenska lagen har hunnit genomföra ett gäng träningspass sedan de anlände under måndagen. Anne-Lie konstaterar att sanden är stenhård, något som innebär både fördelar och nackdelar.
- Den gör rent ut sagt ont att slänga sig på. Det blir som att slänga sig rakt ner i ett stengolv. Samtidigt gör det att spelet blir snabbare i och med att du får bättre fäste och kan förlfytta dig lättare. Det gäller att vi har det i åtanke när vi går ut till match.

"Gjort allt som står i vår makt"

Rininsland/Lundqvist har en minst sagt hektiskt vår bakom sig. Continental Cup-finalen, som hela tiden varit det stora målet, blir deras tolfte internationella turnering inom loppet av drygt tre månader.
- Det känns häftigt. Nu är vi här. Äntligen! Vi kunde inte ha förberett oss bättre med de förutsättningar vi haft. Vi har spelat mängder med matcher - bra matcher med kvalitativt motstånd. Att vi har gjort allt som står i vår makt för att förbereda oss på bästa sätt är en väldigt bra känsla.

Rininsland har gjort en smått unik resa fram till det avgörande OS-kvalet. Hon började spela först vid 20-årsåldern, men besatt bevisligen en bolltalang utöver det vanliga. Utvecklingen gick i raketfart och snart spelade hon hem både tourfinaler och SM-guld. 19 år efter beachvolleydebuten, vid en ålder av 39, genomförde hon så äntligen sitt första internationella mästerskap när EM gick av stapeln i Biel, i början av juni.

Turneringen i Stavanger hör onekligen till hennes största och viktigaste, men det är inget hon låter sig påverkas av. Tvärtom. Hon tar det med ro.
- Den här möjligheten kommer antagligen inte igen, men för den saken skull går jag inte ut och tänker: "Det här är mitt livs chans". Det här är inte mycket annorlunda än en Open- eller Challenger-tävling hemma i Sverige. Det handlar om att vi ska spela så bra vi bara kan. Gör vi det så kan vi gå långt. Svårare än så är det inte. Men det klart... jag vill ju alltid vinna - och ett OS vore fantastistk!

Fakta - OS-kvalet i Stavanger
Datum: 22-25 juni
Spelplats: Stavanger, Norge
Tävling: Continental Cup: Europafinal/OS-kval
Svenska deltagare: Lag 1: Anne-Lie Rininsland / Karin Lundqvist. Lag 2: Tadva Yoken / Camilla Nilsson.
Länder som kvalificerat sig: Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Litauen, Nederländerna, Polen, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Österrike.

Match för match
2016-06-22 - 13:00: Yoken/Nilsson SWE vs Lehtonen/Lahti FIN
2016-06-22 - 14:00: Rininsland/Lundqvist SWE vs Hasu/Parkkinen  FIN
2016-06-22 - Om ställningen är 1-1 i matcher spelas en tredje, avgörande match.

Så går OS-kvalet till
- Varje land representeras av två lag.
- Land möter land i bäst av tre matcher.
- I de två första matcherna ställs förstalag mot andralag från respektive land.
- Vid ställningen 1-1 i matcher avgörs matchserierna med en så kallad Golden match (match 3). Länderna kan då ställa upp med valfritt lag.
- Singeleliminering brukas, vilket innebär att land som förlorar en matchserie är utslaget ur turneringen.
- Det land som står som segrare i Stavanger kvalificerar sig för OS i Rio.
- Tvåan och trean får i sin tur chansen att slåss om ytterligare två OS-biljetter vid den avslutande världsfinalen, som spelas i Ryssland i juli.

För mer info, klicka in på CEV:s officiella hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2016-06-22

Senast uppdaterad: 2016-06-22

Visa fler nyheter

Sponsorer