Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svensk drömstart i Stavanger - vidare till kvartsfinal i OS-kvalet

Boom! Sverige är vidare i OS-kvalet i Stavanger. Rininsland/Lundqvist besegrade toppseedade finskorna Lehtonen/Lahti i två raka set i den tredje, avgörande matchen länderna emellan.


När det gällde som mest spelade de som bäst. Sveriges damlandslag i beachvolley är vidare i OS-kvalet i Stavanger efter en högdramatisk premiärdag. Detta efter att Finland besegrats med 2-1 i matcher.
- Helt underbart! Vi hade bra stöd på läktarna, vädret var perfekt, så fantastiskt skönt, utbrister Anne-Lie Rininsland direkt efter match 3.

Bataljen utgjorde en så kallad Golden Match, vilket innebar att det var vinna eller försvinna som gällde. Tidigare under dagen hade länderna nämligen plockat hem varsin seger.

Skakade förhandsfavoriten

Tadva Yoken och Camilla Nilsson var först ut för dagen när man tog sig an Lehtonen/Lahti. Efter ett trögt förstaset (10-21) kom de igång betydligt bättre i den andra akten. Svenskorna förlorade visserligen även där, men visade samtidigt att förhandsfavoriten var sårbar. Siffrorna i set 2 skrevs till 17-21 sedan finskorna ryckt i sluttampen.
- Det var skönt. I andra set visar vi verkligen vad vi går för och skakar dem rejält, säger Tadva och Camilla efter matchen.


Allt eller inget

I och med den inledande förlusten var det vinna eller försvinna som gällde för svensk del.
Nu stod hoppet till att Anne-Lie Rininsland och Karin Lundqvist kunde besegra Hasu/Parkkinen. Och duon gjorde ingen besviken.

När matchen väl blåstes igång verkade svenskorna smått oberörda. Laget spelade med stort lugn, och trots att matchen var poängmässigt jämn lämnades åskådaren med känslan av Rininsland/Lundqvist kontrollerade det hela från start till mål. Segersiffrorna skrevs till 2-0 (21-16, 21-16). Därmed väntade som sagt en tredje och avgörande drabbning länderna emellen. Och hur det gick där vet ni ju redan...

"Skulle ge vårt allt"

Finskorna Lehtonen/Lahti, som hörde till OS-kvalets topprankande par, verkade smått tagna av stundens allvar. Rininsland/Lundqvist visade i sin tur stor rutin och fortsatte spela med samma lugn som tidigare. Med hejaropen från tillresta supportrar och landslagskollegor i ryggen kunde den svenska duon dundra hem det hela i två raka set. Segersiffrorna skrevs till 22-20, 21-19.
- Vi gick in med inställningen att vi ska ge vårt allt och lyckades ganska snabbt hitta en bra känsla i spelet. Det lade grund för att vi kunde slappna av och njuta av den häftiga matchen. Och nu står vi här!, avslutar Rininsland.

I kvartsfinal väntar nu Ukrarina, som passade på att slå ut värdnationen Norge i två raka matcher på vägen mot avancemang.

Fakta - OS-kvalet i Stavanger
Datum: 22-25 juni
Spelplats: Stavanger, Norge
Tävling: Continental Cup: Europafinal/OS-kval
Svenska deltagare: Lag 1: Anne-Lie Rininsland / Karin Lundqvist. Lag 2: Tadva Yoken / Camilla Nilsson.
Länder som kvalificerat sig: Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Litauen, Nederländerna, Polen, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Österrike.

Match för match
2016-06-22 - Åttondelsfinal, match 1: Yoken/Nilsson SWE 0-2 (10-21, 17-21

) Lehtonen/Lahti FIN
2016-06-22 - Åttondelsfinal, match 2: Rininsland/Lundqvist SWE 2-0 (21-15, 21-16) Hasu/Parkkinen  FIN
2016-06-22 - Åttondelsfinal, match 3: Rininsland/Lundqvist SWE 2-0 (22-20, 21-19) Lehtonen/Lahti SWE
2016-06-23 - Kvartsinal, match 1 (14:00): Rininsland/Lundqvist SWE vs Makhno, Ir./Makhno, In UKR
2016-06-23 - Kvartsinal, match 2 (15:00): Yoken/Nilsson SWE vs 

Så går OS-kvalet till
- Varje land representeras av två lag.
- Land möter land i bäst av tre matcher.
- I de två första matcherna ställs förstalag mot andralag från respektive land.
- Vid ställningen 1-1 i matcher avgörs matchserierna med en så kallad Golden match (match 3). Länderna kan då ställa upp med valfritt lag.
- Singeleliminering brukas, vilket innebär att land som förlorar en matchserie är utslaget ur turneringen.
- Det land som står som segrare i Stavanger kvalificerar sig för OS i Rio.
- Tvåan och trean får i sin tur chansen att slåss om ytterligare två OS-biljetter vid den avslutande världsfinalen, som spelas i Ryssland i juli.

För mer info, klicka in på CEV:s officiella hemsida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2016-06-22

Senast uppdaterad: 2016-06-22

Visa fler nyheter

Sponsorer