Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rininsland Årets beachspelare – Cavretti Årets genombrott

Göteborg Beachvolley Clubs Anne-Lie Rininsland är framröstad till Årets spelare av Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare. Sara Cavretti, Beachbrothers BC, är Årets genombrott.

Årets spelare - Anne-Lie Rininsland, GBC

Rininsland har en minst sagt häftig och händelserik säsong att blicka tillbaka på. I mars slängdes hon in i hetluften när hon hoppade på Karin Lundqvists satsning mot OS i Rio. Inom loppet av några få månader avverkade duon mängder med världstourtävlingar med siktet inställt på OS-kvalet i Stavanger. På vägen dit spelade de dessutom hem ett guld under NEVZA-mästerskapen i Kolding, samt en historisk niondeplats under EM i Biel, Schweiz - en turnering där 39-åringen gjorde mästerskapsdebut i den svenska landslagsdressen.
- Jag är väldigt glad över den här utmärkelsen! Det har varit en intensiv säsong. Och lyckad! Visst var det ett pressat schema inför OS-kvalet, men samtidigt otroligt kul. Att kastas in i den typen av satsning var speciellt och inspirerande. Jag har alltid drömt om att göra något sånt. Jag njöt verkligen. Och att de gick så bra känns ju bara helt fantastiskt. Man ska komma ihåg att det här var ett OS-år, vilket innebär att alla är på topp. Konkurrensen var stenhård. Ändå var vi verkligen med och fajtades med de bästa, säger Anne-Lie Rininsland.

Under OS-kvalet (Continental Cup) i Norge fortsatte hon imponera. GBC-lirarens stabila spel lade grunden för den smått sensationella segern i åttondelsfinalen mot Finland, hela OS-kvalets storfavorit. I kvarten mot ett skickligt spelande Ukraina blev det dock respass, varpå drömmen om ett OS på Copacabanas stränder krossades.
- Självklart var det tufft när vi åkte ut, men vi hade en fantastiskt vecka i Stavanger. Det kändes som pusselbitarna föll på plats, som att allt vi hade jobbat för under våren betalade sig.

Väl där kunde säsongen mycket väl tagit slut, men revanschsugen satsade Anne-Lie vidare och krönte säsongen med att bli Svensk Mästare tillsammans med Iksus Sigrid Simonsson på ett regnhärjat Skrea Strand i Falkenberg.
- Fantastiskt att få avsluta på det sättet tillsammans med ”Sigge”. Vi hade aldrig tränat ihop, men kom dit och tog oss igenom match för match, med rätt strategi och stor glädje. Kanoncoolt!

Årets genombrott - Sara Cavretti, Beachbrothers BC

- Skämtar du? Oj, helt sjukt! Det trodde jag verkligen inte. Jag gick in i den här säsongen med ganska öppen inställning, tyckte att det skulle bli väldigt kul att komma ut i sanden igen efter inomhussäsongen med Örebro. Jag hade äran att spela med Jona (Vigfusdottir), min vän och lagkamrat, under sommaren. Vi siktade på att ha roligt - resultaten var sekundärt. Men som så många gånger förr... har man roligt går det ofta bra, säger Sara Cavretti.

2016 är året som Sara Cavretti på allvar etablerat sig i toppskiktet av svensk beachvolley. Tillsammans med vapendragaren Jona Vigfusdottir kvalade hon in till samtliga tourstopp under årets upplaga av Swedish Beach Tour, där de ständigt utmanade landets topprankade lag om pallplaceringarna. SM i Falkenberg slutade dessutom med en meriterande femteplats.
- Det var inte jättesnyggt i början, om man säger så, men vi blev bättre ju längre sommaren gick. Jag är väldigt imponerad av hur vi utvecklades, inte minst Jona. I början ramlade hon runt i sanden... Det har varit en spännande sommar. Att vara ansvarig för taktiken var en ny position för mig. Jag känner verkligen att jag har växt!

Under vinterhalvåret är Cavretti viktig kugge och vänsterspiker i Örebro Volley, som i skrivande stund ligger på tredje plats i Elitserien.
- Att kombinera volleyboll och beachvolley ger mig otroligt mycket. Inomhus är det många bolltouch, ett annat tempo och väldigt många repetitioner. Sedan har det gynnat mitt anfall också, fortsätter Cavretti.

Sara Cavretti tillhör Sveriges mest explosiva och sevärda lirare. Den som sett henne spela förstår precis. SBT-publiken blev bortskämd med spektakulära försvarsräddningar under sommaren. Krydda det med en stor skopa spänst och teknik så har du en spelare med potential att utmana den svenska beachvolleyeliten många år framöver.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-12-09

Senast uppdaterad: 2016-12-09

Visa fler nyheter

Sponsorer