Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Syskonen Hellvig är Årets genombrott

Röstberättigade spelare och Svensk volleybolls medlemsföreningar har sagt sitt. Lidingösyskonen Hanna och Jonatan Hellvig är Årets genombrott i svensk beachvolley. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med de hyllade tu.

Supersyskonen har den gångna sommaren på allvar presenterat sig på den svenska beachvolleyscenen. Utöver mängder av topprestationer finns nu också ett par prestigefulla utmärkelser som understryker den saken. Storasyster Hanna och lillebror Jonatan är Årets genombrott på dam- respektive herrsidan.

Årets genombrott - dam: Hanna Hellvig (Lidingö SK)
- Det känns jättekul! Det har varit så roligt att få spela så mycket beach och att verkligen känna att jag har utvecklats mycket på kort tid. Känns sjukt att kunna få utmärkelsen i den här omgivningen med så många andra lovande spelare. Att det är mina motspelare som röstat fram mig känns också coolt. Miljön är väldigt vänlig och genuin i beachvolley och alla blir glada för varandras framgång. Väldigt kul att få visa vad jag går för och att det även syns utifrån att jag utvecklats - det blir lite som ett bevis för mig själv, säger Hanna.

Hanna, som är fostrad i Lidingö SK och för närvarande studerar sista året vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping, har haft en kanonsäsong i sanden.

Ett axplock bland framgångarna:
Förstaplats i SBT Kalmar som en av de yngsta segrarna någonsin, tredjeplats i SBT Nyköping, femteplats vid tourfinalen i Örebro, fjärdeplats vid Nevza-turneringen i danska Kolding, JSM-guld för andra året i följd samt SM-femma i seniorklassen. Och då är hon alltså bara 18 år.
- Säsongen har varit väldigt kul spelmässigt. Höjdpunkten var definitivt då jag och Sofia Andersson vann touren i Kalmar. Sjuk känsla att kunna vinna mot de som är bäst i landet och det var så skönt att spela, allt klickade och både jag och Sofia spelade på vår högsta nivå. Annars tycker jag att det varit superroligt att träna. Jag har fått vara med i landslagstruppen och lärt mig otroligt mycket av Petter (Jonsson) och "Robban" (Robert Söderberg) såklart, säger Hellvig.

Under flera år har hon varit en framstående spelare i såväl beachvolley som volleyboll. På CV:et finns massvis med ungdoms- och seniorlandskamper i volleyboll och imponerande placeringar på europeiska beachvolleymästerskap för ungdomar där hon representerat Sverige. I januari är det på nytt dags att dra på sig den blågula landslagströjan. Då är det nämligen dubbla EM-kvalmatcher Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som gäller, varav den sista är på hemmaplan i Stockholm den 9 januari.

Årets genombrott - herr: Jonatan Hellvig (Lidingö SK)
- Wow, häftigt! Jättekul att folk röstat på mig. Jag är glad och stolt, säger Jonatan.

Samma efternamn, samma moderklubb, samma skola och nu också Årets genombrott under en och samma säsong. Likheterna mellan syskonen Hellvig är många. Precis som sin äldre syster har 17-åriga Jonatan haft ett magiskt 2018. Guld i Youth Continental Cup, U18-EM och Ungdoms-OS. SM-silver på Tylösand. Yngsta segerlaget någonsin på en deltävling på Swedish Beach Tour. Debut och niondeplats på FIVB World Tour. Som om inte det vore nog kröntes han, och spelpartnern David Åhman (vinnare av Årets genombrott 2017), nyligen till 2018 års vinnare av Lilla Bragdguldet som delas ut av Svenska Dagbladet.
- Ja, vad ska jag säga? Det har verkligen gått spikrakt uppåt. Att det skulle gå så bra och att jag skulle utvecklas så här mycket hade jag aldrig kunnat ana, konstaterar Jonatan.

Hanna och Jonatan Hellvig är alltså Årets genombrott i svensk beachvolley 2018. Det här är tredje gången som två syskon tilldelas utmärkelsen under ett och samma år. Hur den osedvanligt talangfulla duon lyckats med konststycket? Hanna tror sig veta varför:
- Jag skulle vilja säga att en av ingredienserna definitivt är våra volleybollgener! Båda föräldrarna har spelat både beachvolley och volleyboll på hög nivå. Sedan tror jag att både jag och Jonatan har bra inställning och känner ett ständigt sug efter att bli bättre, och därför lär oss ganska snabbt!

OM ÅRETS GENOMBROTT
Årets genombrott inom svensk beachvolley utses årligen sedan 2001 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2018 pågick omröstningen mellan fredagen den 30 november och fredagen den 7 december. Sammanlagt inkom ett hundratal röster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-12-20

Senast uppdaterad: 2018-12-20

Visa fler nyheter

Sponsorer