Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Simonsson och Åhman utsedda till Årets spelare

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram Sigrid Simonsson (Göteborg BC) och David Åhman (IKSU) till utmärkelsen Årets spelare på dam- respektive herrsidan.

Årets spelare är den finaste individuella utmärkelsen som Svensk volleyboll delar ut i beachvolleysammanhang. I år är det alltså Sigrid Simonsson och David Åhman som röstats fram och får motta utmärkelsen.

Årets spelare - dam: Sigrid Simonsson, Göteborg BC
- Wow, det här hade jag inte riktigt väntat mig! Det är många som har gjort väldigt bra ifrån sig under året så konkurrensen måste varit hård, men det känns ju väldigt kul att folk röstat på mig, säger Sigrid när volleyboll.se ger henne beskedet.

30-åringen från Gävle representerar idag Göteborgs BC, Svensk volleybolls största medlemsförening. Det här är andra året i följd hon tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen.
- Snyggt, då kanske jag får komma in i någon form av Hall of Fame i framtiden! Då finns det ju heller inget annat än att gå för att ta hem utmärkelsen även nästa år och göra ett "hattrick", skrattar "Sigge".
- Nej, men skämt åsido. Superkul, helt klart. Det betyder mycket med tanke på hur mycket tid och energi en lägger ner på att träna, spela och tävla. Och jag känner mig bättre än någonsin tidigare, vilket är jättekul. Drivkraften för mig är att jag fortfarande kan utvecklas och ta steg i mitt spel och komma ut och spela bättre tävlingar. Jag hoppas att det fortsätter så även nästa säsong.

Listan över imponerande resultat säsongen 2018 är lång. Tillsammans med Tadva Yoken spelade Sigrid hem SM-silver på Tylösand och fyra pallplatser på den svenska elittouren Swedish Beach Tour, inkluderat en förstaplats i Nyköping och en andraplats vid tourfinalen i Örebro.
Dessutom har hon rest världen över och spelat hela elva internationella turneringar, varav nio på FIVB World Tour. Där blev det bland annat tre niondeplatser samt två imponerande fjärdeplatser; först vid världstourtävlingen i turkiska Aydin och sedan i den tvåstjärniga turneringen i Singapore. Som pricken över i:et avslutade hon säsongen med att spela hem guldet i Nevza Beach Sweden tillsammans med Anne-Lie Rininsland på hemmaplan i Göteborg i början av november.

- Tadva och jag hade som mål att tävla mycket - och det gjorde vi verkligen. Av bara farten blev det mer än vad vi hade tänkt oss från början, vilket varit jättekul. Vi har upplevt massvis av nya platser och ställts mot nytt och tufft motstånd. Att tävla så mycket är naturligtvis ganska slitsamt, men framför allt är det väldigt roligt. Jag hoppas att det blir mer av den varan framåt. Prestationsmässigt rankar jag fjärdeplatsen i Singapore som det största - den slår högst. Det var en tvåstjärnig turnering med många bra lag på plats och både jag och Tadva spelade på vår yttersta nivå, det var en förutsättning för att kunna gå så långt som vi gjorde, avslutar Simonsson.

Årets spelare - herr: David Åhman, IKSU
IKSU-spelaren David Åhman fyllde blott 17 år häromdagen. Tar man en titt på hans resumé känns det smått overkligt. Efter ett starkt fjolår fick han motta utmärkelsen som Årets genombrott 2017. Och i år lägger han alltså beslag på den tyngsta av individuella utmärkelser som beachvolley-Sverige har att erbjuda. Värt att notera är att han är den yngsta pristagaren någonsin.
- Oj, det var roliga nyheter! Vet inte riktigt vad jag ska säga, lite mållös. Häftigt att folk röstat fram mig. En riktig ära!, säger David i en första kommentar till volleyboll.se.

David och Jonatan Hellvig (Årets genombrott) har varit namnen på allas läppar under 2018. Det räcker att titta på de trippla guldmedaljerna från Youth Continental Cup, U18-EM och Ungdoms-OS, så förstår man varför. Men man kan lika gärna fortsätta - så det gör vi. Junior-SM-guld, SM-silver bland seniorer på Tylösand, yngsta segraren någonsin på en deltävling på Swedish Beach Tour, debut och niondeplats på FIVB World Tour. Inte konstigt att David tillsammans med Jonatan nyligen tilldelades Lilla Bragdguldet av Svenska Dagbladet.
- Det har hänt så mycket under de senaste tolv månaderna, svårt att förstå när jag tänker tillbaka på det. När jag tittade på en karta för ett tag sedan gick det upp för mig att jag varit runt en del. Häftigt att få resa runt och uppleva världen tack vare sin sport!

Framgångarna har också fått betydelse utanför beachvolleyplanen.
- Vi har ju spelat en hel del tuffa matcher under året, flera tresetare där den psykiska pressen varit stor, så som mot favoriten Ryssland i U18-EM. Efter segrar som den har självförtroendet vuxit. Jag menar, på OS kunde jag ju till och med dansa runt i sanden. Jag har lärt mig en hel del och blir exempelvis inte längre nervös inför att hålla en presentation i skolan, skrattar David.

David och spelpartnern Jonatan har gjort sig kända för de nytänkade tekniker och taktiker de utvecklar tillsammans med coach Rasmus Jonsson. Att slå på andraboll eller att finta och gå för ett hoppass istället, har blivit ett signum. Till nästa säsong kokar trion på ytterligare specialiteter som ska göra livet svårt för motståndarna på andra sidan nät.
- Till att börja med kan vi ju utvecklas och bättre på allt, men vi också på en ny typ av serve och ett nytt parreslag, avslöjar David.

OM ÅRETS SPELARE
Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2018 pågick omröstningen mellan fredagen den 30 november och fredagen den 7 december. Totalt inkom ett hundratal röster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-12-21

Senast uppdaterad: 2018-12-21

Visa fler nyheter

Sponsorer