Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig dansade hem historiskt World Tour-brons

Svenska beachvolleylöftena David Åhman, 17, (IKSU) och Jonatan Hellvig, 18, (Lidingö SK) spelade hem ett historiskt FIVB World Tour-brons vid Aspire Beach Volleyball Cup i Doha under fredagskvällen!

Segersiffrorna i bronsmatchen mot Nouh/Mazin (Oman) skrevs till 2-1 efter en stentuff och svängig tresetare (22-24, 21-12, 18-16) . I skiljeset bjöds det på stor dramatik när Åhman/Hellvig kom tillbaka från underläge och sedan lyckades avgöra på fjärde matchbollen.

- Riktigt stort och riktigt kul! I semifinalen spelade vi inte på topp, en trend vi givetvis ville vända på till bronsmatchen. Vi behövde komma in i vårt spel och falla tillbaka på det vi kan och sedan också lita på det. Efter en smånervig start där vi hamnade i underläge kom vi tillbaka starkt, men vi förlorade ändå första set. I andra akten spelar vi riktigt bra, där känner vi igen oss - vi spelar som vi vill och ska spela. Vi får en olycklig start på tredje, men killarna gör det starkt och kommer tillbaka och lyckas vända. Skillnaden mellan en fjärdeplats och ett brons är som natt och dag, så det här känns otroligt skönt, säger Rasmus Jonsson, förbundskapten för Sveriges beachvolleyherrar till lika tränare för David och Jonatan.

Det här är den första svenska pallplaceringen någonsin på herrsidan i FIVB World Tour-sammanhang. Internationella pallplaceringar och medaljer har presterats av svenska herrlag tidigare, men de kom då i så kallade FIVB Challengers och FIVB Satellites, tävlingar som där och då inte ingick i FIVB World Tour.
- Det är inte det största i karriären, men nära på. Att vi vinner våra första världstourmedaljer känns stort, synd bara att det inte blev final. Samtidigt känns det bra att vi avslutade turneringen så som vi gjorde. Vi höll uppe energin genom hela bronsmatchen och det kändes hela tiden som att vi hade ett mentalt övertag på motståndarna, säger Jonatan Hellvig.

Dansade hem medaljerna

Att fira vunna rallyn med segerdanser och sköna moves har blivit något av ynglingarnas signum. Under 2018 års Ungdoms-OS i Buenos Aires - där de stod som olympiamästare - döptes de till "The Dancing Kings" och charmade både publiken och omvärlden med såväl sitt avslappnade förhållningssätt till stundens allvar som sina explosiva och spektakulära konster i sanden.

Veckans beachvolleybravader i var inget undantag. Publikfrieriet fortsatte i Doha och fick samma resultat som tidigare; hemmapublikens gunst var tveklöst Davids och Jonatans och från läktarna skanderades ramsor mer eller mindre oavbrutet under både semifinalen och bronsmatchen. Energin det genererade nere på planen var helt klart en faktor som var avgörande i den tryckande hettan under kvällens tredjeprismatch, konstaterar David Åhman:
- Det betyder jättemycket när vi får publiken på vår sida - det ger ett mentalt övertag. Motståndarna verkar bli skakiga och stressade av det. Samtidigt gör det oss extra taggade!


Foto: FIVB.

Vägen till bronset

Duon klev in världstourtävlingen seedade som åttonde lag och inledde urstarkt under onsdagens gruppspelsfas genom att avfärda både ett och två japanska lag i två raka set, bland annat förstarankade Nishimura/Shibata, som åkte på storstryk mot de svenska tonåringarna (21-14, 21-10). David och Jonatan stod som gruppsegrare, vilket gav en plats i torsdagens kvartsfinaler. Väl där fortsatte framgångarna, nederländska van Steenis/Vismans fick ge sig efter en tajt tresetare (21-17, 20-22, 15-10).

I och med segern var Åhman/Hellvig framme i fredagens semifinalspel och en för duon rekordbra världstourplacering var därmed säkrad. Två femteplatser var tidigare deras tyngsta resultat i seniorsammanhang, men nu kunde de alltså som sämst sluta fyra i Doha.

14:00 under fredag eftermiddag var det så dags för semi mot polska Brozyniak/Janiak, som sedermera skulle stå som turneringssegrare. För första gången och enda gången under den framgångsrika veckan i Qatar blev det förlust för David och Jonatan, som fick ge sig efter 13-21, 21-17, 12-15, där motståndarnas starka blockspel fällde avgörandet.

Därmed fick duon ställa in sig på kvällens bronsmatch mot lag Nouh/Mazin från Oman. Och hur det slutade där har ni ju redan koll på. Svensk seger och ett historiskt brons!

Skön avslutning på säsongen

David Åhman och Jonatan Hellvig hade onekligen ett magiskt år, 2018. Guld i både Youth Continental Cup, U18-EM och Ungdoms-OS, SM-silver på Tylösand samt yngsta segrarna någonsin på en deltävling på Swedish Beach Tour, den svenska elittouren i beachvolley. Som om inte det vore nog krönte de säsongen med Lilla Bragdguldet. Resultaten renderade bland annat i att duon antogs till Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram Talang 2022, som är en utvecklingsinsats riktad mot unga aktiva och deras hemmatränare.

Under 2019 har skador delvis satt käppar i hjulet, men ett gäng framträdanden på FIVB World Tour har bland annat resulterat i en femteplats vid april månads historiska tävling i Göteborg, en niondeplats vid maj månads tvåstjärniga världstourturnering i turkiska Aydin, samt ytterligare en femteplats vid Oslos världstourtävling i början av september. Bronset som idag säkrades i Doha är dock tveklöst säsongens höjdpunkt.

- Med tanke på hur säsongen sett ut känns det här enormt skönt. Känslan har hela tiden varit att killarna varit på G, men skadorna - med Jonatans stukning och Davids knä - har naturligtvis stört. I Oslotävlingen fick vi möta världens just nu bästa beachvolleyspelare i Anders Mol (Norge) och där och då visade vi att vi kan vara med och fajtas med de allra skickligaste. Att toppa det med en WT-medalj är jättestort och viktigt inför fortsättningen, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

- Det här betyder jättemycket. Bronset är en boost för självförtroendet och motivationen. Det är ett bevis på att vi kan och ska vara med och fajtas om medaljer på enstjärniga världstourtävlingar framöver och att vi ska kunna gå långt även i tvåstjärniga. Nu ska vi se till att hitta en jämnhet som gör att vi kan prestera på den här nivån oftare och under längre perioder, säger David och Jonatan.

LÄNKAR
Se bronsmatchen i efterhand! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt (spelschema, resultat, foton m.m.)
Länk till annan webbplats.
Läs FIVB:s rapport om Åhman/Hellvigs framfart under onsdagen Länk till annan webbplats.


Foto: FIVB.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-11-15

Senast uppdaterad: 2019-11-15

Visa fler nyheter

Sponsorer