Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Thurinarna försvarar SM-guldet – Tholse/Tegenrot tar över det

Tvillingsystrarna Sanna och Tina Thurin (08 Beachvolley Club) och Linus Tholse (Nyköpings Frisksportklubb) / Jakob Tegenrot (Göteborg BC) är 2023 års svenska mästare i beachvolley. Det står klart efter finaldagen av Senior-SM på Tylösand.

Tholse/Tegenrot jublar ikapp med Thurinarna. Foto: Robert Boman.

Jakten på Senior-SM-titlarna inleddes i torsdags när svenska beachvolleyeliten klev ner i sanden för den första av totalt tre tävlingsdagar. Hela 48 damlag och 48 herrlag tog plats i startfältet som via gruppspel, utslagsomgångar och finalpass kombinerat för närmare 160 matcher fram till avgörandet.

När krutröken nu slutligen lagt sig efter lördagens stora crescendo har vi vaskat fram 2023 års svenska mästare. Först ut att avgöras var herrfinalen, som startade 16:00.

Med regerande svenska mästarna Åhman/Hellvig i väg i Wien, Österrike, för att försvara 2022 års EM-guld stod en lång rad skickliga lag på kö i SM-sanden på Tylösand för att ta över de svenska beachvolleykometernas mästartitel.

Den bedriften var det Nyköpingssonen Linus Tholse (Nyköpings Frisksportklubb) och Malmösonen Jakob Tegenrot (i dag representerande Göteborg BC) som lyckades med. Duon tog kommandot i finalmatchen mot Alfred Brink / Joel Andersson (Norsjö Volley) efter att ha skaffat sig en 10-7-ledning i första set som de skickligt förvaltade fram till 1-0 via (21-18). Väl i andra akten behöll Tholse/Tegenrot sitt momentum och stängde resolut tillställningen via 21-13.

- Det känns helt underbart alltså. Vi plockade fram vårt bästa spel här i finalen och lirade avslappnat men aggressivt hela vägen. SM är höjdpunkten på säsongen och det vi satsar allra mest för. Vi var otroligt motiverade när vi klev in i tävlingen och det känns skönt att vi tog oss hela vägen till guldet, säger den nu trefaldiga svenska mästaren Jakob Tegenrot (2017, 2018 i par med Peter Lundgren) till Volleykanalen efter matchen.

Lagkamraten Linus Tholse har i sin tur ett SM-guld sedan tidigare (2019 i par med Viktor Jonsson).

Femte titeln för Thurin-tvillingarna

Damfinalen tog vid 17:00 och där blev det systrarna Sanna och Tina Thurin (08 Beachvolley Club) som fick guldjubla efter seger i två raka set (21-17, 21-17) mot Fanny Åhman (Stöcke IF) och Linda Ericsson (Smålandsstenar VBK).

- Superkul, vi är så glada! Det var en bra final där motståndarna utmanade oss. Vi har förberett oss noga och var här en hel vecka i förväg för att köra träningsläger och få möjlighet att öva rejält på vindspel. Spelet har sett bättre ut för varje dag och det känns härligt att få avsluta på det här sättet, säger Tina Thurin i Volleykanalens sändning.

Dunderduon från Sollentuna, som dominerat svensk beachvolley på damsidan i många år, försvarade därmed sin SM-titel. Faktum är att fem av de sju senaste mästerskapsgulden hängts runt deras halsar (2017, 2018, 2020, 2022). Nu närmar de sig legendaren Karin Lundqvists rekord om sju svenska mästartitlar.

- Beachvolley är det bästa vi vet, vi har en fantastisk tränare i Mattias Magnusson och kommer fortsätta hålla på med det här så länge det är roligt, säger Tina som svar på frågan om de börjat bli mätta med tanke på alla framgångar.

Prispallarna i Senior-SM ser i sin helhet ut som följer:

Senior-SM | Damer
1. Sanna Thurin / Tina Thurin (08 Beachvolley Club)
2. Fanny Åhman (Stöcke IF) / Linda Ericsson (Smålandsstenar VBK)
3. Felicia Granberg / Johanna Wikberg (IKSU)
3. Sara Malmström / Anna Rydenberg (Göteborg BC)

Senior-SM | Herrar
1. Linus Tholse (Nyköpings Frisksportklubb) / Jakob Tegenrot (Göteborg BC)
2. Alfred Brink / Joel Andersson (Norsjö Volley)
3. Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) / Erik Ask (Västerås VK)
3. Anton Andersson (Svedala VBK) / Stefan Andreasson (Göteborg BC)

Miniomästerskapet pågår - U17-klasserna avgjorda

Hela lördagens finalpass livestreamades på YouTube av Volleykanalen, som levererade flerkameraproduktion med kommentering. Se alla rafflande semifinaler och guldmatcher i repris via den här länken! Länk till annan webbplats.

Det här är sjätte året i följd Svenska Volleybollförbundet och arrangören BeachTravels bjuder in till SM på Tylösand. Sveriges bästa är smyckad med ett 30-tal spelplaner, inklusive inramade side-centercourts och huvudarenan med läktare. Årets mästerskapsvecka – som de facto består av åtta tävlingsdagar – är rekordstor med över 700 lag som deltar i 35 klasser. Deltagande barn, ungdomar, elitspelare och veteraner står tillsammans för en mäktig uppvisning i hur beachvolley är en idrott för hela livet.

Parallellt med Senior-SM startade vi upp Miniormästerskapet med SM-veckans yngsta deltagare. Dessutom korades även mästare i U17-sammanhang samt i veteranklassen 60+ Herrar. Prispallarna hittar du nedan:

U17-SM | Flickor
1. Emelie Öpik / Elsa Ottosson (Solna VBK)
2. Daniella Hermansson (Växjö VK) / Aleksandra Babalj (KFUM Jönköping AI)
3. Maria Broddeskog (Stöcke IF) / Ellen Källströmer (IKSU)

U17-SM | Pojkar
1. Teddie Almblad Engvall (Slow Down Beachvolley Roslagen) / Hannes Hölting Nilsson (Ystads VK)
2. Axel Algulin (Team Valla) / Axel Enlund (Stöcke IF)
3. Ted Zethson / Axel Åkerstedt (Habo Wolley)

Veteran 60+ | Herrar
1. Gunnar Åberg (Göteborg BC) / Karl-Otto Wahlström (IFK Helsingborg)
2. Christer Bengtsson (Göteborg BC) / Thomas Palm (Ljungby VBK)
3. Lars-Ove Larsson (VK Bjärke) / Jan Wahlén (Team Gotland Volleybollklubb)

I morgon, söndag, är det dukat för sista tävlingsdagen då Mixed-SM avgörs.

Vi ses i sanden!

LÄNKAR

Officiell tävlingssida Länk till annan webbplats.
Arrangörens tävlingssida Länk till annan webbplats.
Spelschema/resultat för varje klass Länk till annan webbplats.
Streaming på YouTube av Volleykanalen Länk till annan webbplats.

SPELDAGAR KLASS FÖR KLASS

Barn- och ungdomsklasser

Seniorklasser

Veteranklasser

Teckenförklaring
F: Flickor
P: Pojkar
Ö: Öppen (klass där flickor och pojkar kan spela med och mot varandra)
D: Damer
H: Herrar

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-05

Senast uppdaterad: 2023-08-05

Visa fler nyheter

Sponsorer