Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Berg Årets beachspelare – Annerstedt Årets genombrott

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram evigt unge Björn till Årets spelare på herrsidan. Alexander Annerstedt, GBC, är Årets genombrott.

Årets spelare - Björn Berg, Iksu

- Jättekul, det gör mig otroligt glad! Givetvis är jag nöjd med min säsong. Jag lyckades nå mina mål, konstaterar Björn Berg.

Outröttligt håller sig Björn Berg kvar i toppen av den svenska beachvolleyeliten - år efter år. 2016 blev inget undantag. Tvärtom. Han befäste snarare sin position. Det här är fjärde (!) gången han får motta utmärkelsen som Årets spelare.

Med nästan retfull självklarhet prenumererade Berg på pallplaceringar under årets upplaga av Swedish Beach Tour. Iksu-spelaren slutade aldrig sämre än trea. Därtill kan tilläggas att han fick ställa sig högst upp på pallen under SBT Kalmar, blev Svensk Mästare på Skrea Strand och spelade hem Tourfinalen på hemmaplan i Umeå.
- Jag är en veteran, med en lång karriär bakom mig, kan man tycka. Det är inte "bara", i min ålder. Varje gång jag står på planen så vet jag att det kan vara den sista - det är ingen självklarhet att jag står där i morgon. Jag tar det inte för givet. "It's not forever". På sätt och vis njuter jag faktiskt mer nu än när jag var i min pik, när jag spelade på världstouren och i OS. Därför är det glädjen jag jagar, inte segrarna och utmärkelserna!

Prestationen blir än mer imponerande när man tar i beaktning att han inte haft en fast spelpartner under året. Martin Barrefalk, Alexander Herrman och Alexander Annerstedt har alla fått tillfälle att kliva ner i sanden tillsammans med den tvåfaldige olympiern under sommaren.
- Det är som de säger... "It takes two to tango". Jag har alltid medspelare vid min sida och jag har haft förmånen att spela med väldigt duktiga killar som jag synkar bra med, fortsätter Berg.

44-åringen har under 2016 personifierat uttrycket ”gammal är äldst”, gett det ett ansikte och visat att det är mer än bara ett uttjatad floskel. Björn Berg är en maskin. En evighetsmaskin.
- I grund och botten handlar det om glädje och en enorm kärlek till den här sporten. För mig har det aldrig varit ett problem att träna och tävla mycket. Jag ser en glädje i de små detaljerna. Jag njuter av resan. Det är hela paketet som är grejen. Det är mitt förhållningssätt till det hela, och det är en av anledningarna till att jag är så långlivad på den här nivå, avslutar Berg

Årets genombrott – Alexander Annerstedt, GBC

- Superkul! Det känns riktigt bra. Jag har haft en grymt bra säsong. Jag hade inga större förväntningar när jag klev in i den, målet var att ha så roligt som möjligt. Men sedan gick det väldigt snabbt. I ärlighetens namn hängde jag nog inte riktigt med själv. De bra resultaten avlöste varandra i turnering efter turnering. Sammanfattningsvis kunde jag inte tänka mig att det skulle så pass bra som det gjorde, säger Alexander Annerstedt.

Alexander Annerstedt har gjort kometkarriär. Inom loppet av några år har han gått från amatör till att räknas som en av landets absolut bästa beachspelare. Sommaren 2012 gjorde han sina första stapplande steg i sanden. Fyra år senare är han namnet på allas läppar.
- Tåget har gått snabbt, men för den delen har det inte kommit gratis. Jag har lagt ner väldigt många timmar för att nå hit. Hårt jobb. Det är det som ger resultat. Nu ska jag fortsätta kriga på och bli ännu bättre!

År 2016 har GBC-spelaren överträffat både andras och sina egna förväntningar - flera gånger om. När han klev in på arenan under Swedish Beach Tour-premiären i Uppsala var han i mångt och mycket okänd för den breda massan och sågs som något av ett oprövat kort. När han klev ut från densamma gjorde han det som silvermedaljör - under sin andra SBT-tävling någonsin. Någon trodde kanske att framgången var en engångsföreteelse, ett "lucky shot", men icke. Det var endast en försmak om vad som skulle komma.

Tre månader senare hade Annerstedt hunnit kamma hem en femteplats på SM, ett silver på Mixed-SM och sitt första tourguld under SBT Kalmar. Men 23-åringen var inte nöjd där. I augusti krönte han säsongen med att vinna Tourfinalen i Umeå tillsammans med en viss Björn Berg.

Inom loppet av en sommar har Alexander Annerstedt hunnit gå från relativt okänd till en av tourens största publikfavoriter. Med oöverträffad karisma och glädje möter han både med och motgångar och med- och motspelare med ett leende på läpparna.
- Ja, det är något jag har kommit fram till… Jag spelar alltid bättre när jag är glad på planen. Det gynnar mig verkligen. Sedan är det kul att publiken uppskattar det också. Att ha publiken på sin sida är alltid en fördel.

Foto: Joel Magnusson

Fler nyheter

Publicerad: 2016-12-09

Senast uppdaterad: 2016-12-09

Visa fler nyheter

Sponsorer