Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Kristian Lund Årets beachvolleydomare

Den svenska beachvolleyeliten har röstat fram Kristian Lund som Årets beachvolleydomare. Kristian blir den första domaren att motta utmärkelsen.

- Otroligt kul! Känns självklart riktigt bra. Extra kul att det är spelarna som röstat också, säger Kristian Lund när han nås av nyheten att han utsetts till Årets beachvolleydomare.

Spelarna på Swedish Beach Tour har sagt sitt. Vad tycker du själv om din insats?
- Jag har dömt betydligt mer i år än innan och har varit iväg på flera NEVZA-tävlingar samt den internationella domarkursen i Lichtenstein och CEV-satelliten i Vaduz. Och då känns det väldigt bra att det gett resultat - att det syns. En skön bekräftelse!

Vad exemplifierar en bra domare, enligt dig?
- En som inte syns... Nej, men det handlar om att man ska vara konsekvent i sin bedömning och i sina beslut, så att spelarna vet vilken linje som gäller. Här har jag säkert fördel av att jag spelat volleyboll. Som domare försöker jag alltid hålla mig ifrån att göra saker som jag störde mig på som spelare. Sedan handlar det om massvis med andra saker, som att kunna ha en bra dialog med spelarna. De kanske inte alltid håller med i dina beslut, men kan man få deras förståelse blir allt mycket lättare.

Efter en gedigen spelarkarriär, som bland annat innehöll landslagsspel för Norge och ett äventyr i både danska och svenska Elitserien, bestämde han sig snart gör att fortsätta som domare.
- Men egentligen började jag döma redan som åtta-åringen. Jag fick vara domare när pappa spelade Korpen. Att jag fortsatte nu på senare år var egentligen en tillfällighet. Jag hjälpte till på en SBT-tävling och så kom frågan upp om jag ville börja döma lite mer. Där och då hade jag slutat spela och hade inte så mycket med volleyboll att göra längre. För mig har domarskapet på så sätt blivit en väg tillbaka till volleybollen, tillbaka till elitnivån.

Vad är målet med din domarkarriär?
- Till att börja med kan vi konstatera att det är svårt att komma med till de stora mästerskapen. Men om man inte försöker kommer man definitivt inte dit. Drömmen vore att få åka med till OS 2024, om det är realistiskt är en annan fråga. Hur som helst börjar jag komma upp på den nivå jag vill vara. Jag kommer fortsätta döma och se hur långt jag kan nå. Hur länge det blir får vi se, men jag måste ju vänta tills Björn Berg har gett sig - som domare kan man ju inte vara yngre än spelarna på planen - så det blir väl minst ett par år till...

Fler nyheter

Publicerad: 2016-12-14

Senast uppdaterad: 2016-12-14

Visa fler nyheter

Sponsorer