Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Världstouren är igång – rapport från dag 1

Under torsdagen började det äntligen! Kvalspel på både dam- och herrsidan inledde den historiska världstourtävlingen i Göteborg. Vi samlar de svenska resultaten från den första dagen samt spelschema för fredagens gruppspel.

Spelare från 26 olika länder deltar i turneringen som spelas 18-21 april. Påskhelgen bjuder med andra ord på riktigt beachvolley-godis. Turneringen inleddes under torsdagen med kvalspel för både damer och herrar. Sandra Krook, projektledare på Göteborgs Beach Club, kunde se tillbaka på en lyckad start av den historiska tävlingen.

- Det känns otroligt härligt att äntligen vara igång efter månader av förberedelser och Beach Center har verkligen bjudit på fantastisk stämning under dagen, sa Krook.

Volleybollförbundets projektledare Adrian Norrby kunde bara instämma.

- Äntligen är det tävlingsdags! Alla från funktionärer till publik har gjort sitt för att bidra till den härliga stämningen i Beach Center under dagen, sa Norrby.

Det var totalt tre svenska lag med i torsdagens kval och trots spänning in i det sista räckte resultaten inte hela vägen fram för de blågula lagen.

Cavretti/Lind inledde med turneringens allra första match då de ställde upp mot USA’s Dykstra/House. En amerikansk duo som har två raka World Tour-titlar efter segrar i Battambang och Langkawis One Star-tävlingar tidigare i april. Då setsiffrorna skrevs till 21-9 och 21-15 i de formstarka jänkarnas favör var det tyvärr slutspelat för den svenska duon.

Därefter följde Påhlsson/Dahlgren upp med match mot slovenska Lovsin/Lovsin och även där blev det dessvärre svensk förlust med 0-2 efter 8-21 och 8-21.

På herrsidan var det hemmahoppet Frantzich/Johansson som tog emot Japans Shimizu/Momo i hemmahallen Beach Center i kvalets första runda. GBC-duon stod för en rejäl prestation och vinst och vann med 2-0 och setsiffrorna 21-10 och 21-12. I den andra rundan mötte de femterankade Sowa/Pfretzschner från Tyskland och den 13:e rankade GBC duon inledde starkast och vann det första setet. I det andra setet såg tyskarna ut att dra ifrån i mittenakten men Frantzich/Johansson jobbade sig tillbaka. Tyvärr räckte det inte hela vägen och det andra setet gick istället till tyskarna.

Första poängen i det tredje setet gick till Sverige och sedan följde en tuff kamp där lagen följdes åt på poängtavlan. Frantzich/Johansson var först till tvåsiffrigt men efter det tog tyskarna fem raka poäng och ledde med 14-10. Frantzich/Johansson lyckades sedan neka tyskarna två matchbollar i rad men till slut blev det 15-12 och avancemang till fredagens gruppspel för Sowa/Pfretzschner och därmed slutspelat för GBC-duon.

På fredagen är det desto fler svenskar som kliver in i tävlingen då vi har fyra lag vardera på dam- och herrsidan. Spelschema för fredagens gruppspel hittar ni här. Länk till annan webbplats.

Bland damerna är det Yoken/Wahlén, Nilsson/Ögren, Thurin/Thurin och Simonsson/Hellvig som kliver in i gruppspelet under fredagen. Duon Yoken/Wahlén är det högst rankade laget i damernas grupp och inleder mot italienska Scampoli/Varrassi som kvalade sig in till gruppspelet.

På herrsidan är det GBC-spelarna Appelgren/Annerstedt, Simonsson/Herrmann som tillsammans med Åhman/Hellvig och Jonsson/Tholse som ställer upp för Sverige. Herrarnas kval, och därmed spelschemat för fredagens gruppspel, var ej färdigställt vid artikelns publicering men kommer uppdateras allteftersom.

Kan man inte vara på plats i Beach Center och heja fram de svenska lagen går samtliga matcher att streama gratis via Eurovolley TV Länk till annan webbplats..

Spelschema för de svenska damerna
Yoken/Wahlén vs. Scampoli/Varrassi
Nilsson/Ögren vs. Moiseeva/Syrtseva           
Thurin/Thurin vs. Andrea/Gorda
Simonsson/Hellvig vs. Makhno/Makhno

Spelschema för de svenska herrarna - TBA
Appelgren/Annerstedt
Simonsson/Herrmann
Åhman/Hellvig
Jonsson/Tholse

Foto: Johanna Svensson.

Följ turneringens officiella Facebookevent för löpande uppdateringar! Länk till annan webbplats.
FIVB´s officiella turneringssajt.
Länk till annan webbplats.
CEV’s officiella turneringsajt. Länk till annan webbplats.

Och inte missar ni väl att följa Svensk Volleyboll på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där ni under helgen kommer tas behind the scenes på den historiska världstourtävlingen?

Fler nyheter

Publicerad: 2019-04-18

Senast uppdaterad: 2019-04-18

Visa fler nyheter

Sponsorer