Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Appelgren/Annerstedt skriver historia med semifinalplats i världstourtävlingen i Göteborg

Världstourtävlingen i beachvolley från Göteborg var historisk redan på förhand men under lördagen skrev Martin Appelgren och Alexander Annerstedt ytterligare svensk beachvolley-historia när de avancerade till semifinal.

Martin Appelgren och Alexander Annerstedt vann sin första gruppspelsmatch under fredagen och hade därmed goda chanser till avancemang under lördagens fortsatta spel. När de besegrade Japan i gruppspelets andra match knep de direktplatsen till kvartsfinalen som skulle spelas senare under lördagen.

Appelgren/Annerstedt representerar till vardags Göteborg Beach Club som tillsammans med Svenska Volleybollförbundet arrangerar den historiska världstourtävlingen. Beach Center i Göteborg var därför fylld till bredden när Appelgren/Annerstedt klev in på centercourt. Publiken skulle bjudas på storspel när den svenska duon besegrade Pavel Shustrov/Alexey Gustev i två raka set. Därmed blev de klara för semifinal i en världstourtävling som det första svenska manliga laget någonsin. Setsiffrorna i den historiska vinsten skulle skrivas till 15-21 samt 18-21 i svenskarnas favör.

- Det var stabilt faktiskt, kändes rätt bra hela vägen, sa en glad Alexander Annerstedt efter matchen och fick medhåll av partnern Martin Appelgren;

-Vi hade bra serve återigen, vi sätter mycket push i serve och får mycket utdelning. Vår serve har blivit bättre och bättre under alla tre matcherna faktiskt, en stor matchvinnare.

Den svenska duon stannade kvar på centercourt och firade med publiken och efteråt var det en laddad Annerstedt som såg fram emot söndagens historiska semifinal;

- Det blir hem och ladda inför imorgon.

Motståndet står Vitryssland och Aliaksandr Dziadkou/Pavel Piatrushka för i matchen som startar 11:00 från Beach Center i Göteborg. Matchen streamas även via Eurovolley TV Länk till annan webbplats..

Appelgren/Annerstedt var inte de enda svenska spelarna som spelade kvartsfinal från Beach Center under lördagen.

Efter att även Åhman/Hellvig vunnit två raka set mot ytterligare en japansk duo i gruppspelet fick de göra upp med ryska duon Gorbenko/Ivanov om en plats i kvartsfinal. När den svenska duon vann det tredje setet med 13-15 säkrade de platsen i kvartsfinal. Där skulle Lettland med Smedins/Regza, sistnämnde bekant från volleyboll och Falkenberg, stå för motståndet. Det skulle bli en tight match och första setet skrevs till 19-21 till den lettiska duons favör. När det andra setet till slut slutade 18-21 var det dessvärre slutspelat för Åhman/Hellvig. Kvartsfinalplatsen var det unga lagets främsta framgång i en världstour.

Även på damsidan bjöds publiken i Beach Center på kvartsfinalspel med blågul stjärnglans. Efter att ha vunnit och förlorat en match i gruppspelet ställdes Sofia Ögren/Camilla Nilsson mot en vinna eller försvinna-match mot Italien i kamp om en kvartsfinalplats på förmiddagen. 21-17, 18-21 och 13-15 skrevs setsiffrorna till och den svenska duon kunde se fram emot kvartsfinalspel. Denna skulle spelas under eftermiddagen och då var det ukrainska tvillingarna Makhno som stod för motståndet. Ukraina tog hem det första setet med 15-21 och nästkommande set skulle bli en rysare. Ögren/Nilsson var ytterst nära att tvinga fram ett skiljeset men de förlorade till slut med siffrorna 22-24. Därmed var de svenska damerna utslagna ur världstourtävlingen men Ögren/Nilsson bjöd publiken i Beach Center på underhållning in i det sista.

Lördagen bjöd även tidigare på fortsatt gruppspel bland herrarna och först ut var Jonsson/Tholse mot ryska Shustrov/Gustev. Tyvärr blev det ytterligare en förlust för den nykomponerade duon som därmed hade spelat klart i turneringen.

Simonsson/Herrman, som hade med sig en vinst från fredagens gruppspel, ställdes därefter mot Smedins/Regza men då den svenska duon förlorade fick de istället sikta mot måstematchen med en plats i kvartsfinalen i potten. Då var det Ryssland och Shustrov/Gustev på andra sidan nätet och de skulle visa sig för svåra då de vann i två raka set. Shustrov/Gustev gick senare och mötte Appelgren/Annerstedt. Vid vinst av Simonsson/Herrmann hade det därmed blivit fullt med GBC-spelare på centercourten i Beach Center i kvartsfinalen.

När lördagen summeras gör den med den historiska kvartsfinalvinsten av Appelgren/Annerstedt och chansen på ännu mer svensk beachvolley-historia. Semifinalen spelas under söndagen med start 11:00 från Beach Center i Göteborg. Kan man inte vara på plats och hälsa på GBC-duon, som alltså är det första svenska manliga laget att nå en semifinal i en World Tour någonsin, kan man streama matchen gratis via Eurovolley TV Länk till annan webbplats..

Foto: Johanna Svensson.

Följ turneringens officiella Facebookevent för löpande uppdateringar! Länk till annan webbplats.
FIVB´s officiella turneringssajt.
Länk till annan webbplats.
CEV’s officiella turneringsajt. Länk till annan webbplats.

Och inte missar ni väl att följa Svensk Volleyboll på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där ni under helgen kommer tas behind the scenes på den historiska världstourtävlingen?

Fler nyheter

Publicerad: 2019-04-20

Senast uppdaterad: 2019-04-20

Visa fler nyheter

Sponsorer