Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Damlagen som ställer upp i OS-kval för Sverige

Sommarens OS-kval är en månad bort och idag kan vi presentera damlagen som ställer upp för Sverige. Kvartsfinalisterna från världstourtävlingen i Göteborg, Ögren/Nilsson,och Sverigeettorna Thurin/Thurin har tagits ut av förbundskapten Petter Jonsson.

Den 8-9 juni spelas det första kvalmomentet inför OS 2020 när damerna spelar Continental Cup i Serbien. Det har tidigare stått klart att Sverige ställs mot Israel, Serbien och Albanien och idag kan vi även presentera de två svenska lagen som kommer att representera de blågula färgerna. Förbundskapten Petter Jonsson har tagit ut Kristina och Susanna Thurin samt Sofia Ögren och Camilla Nilsson till sommarens kvalspel.

Tvillingduon Thurin/Thurin, Kristinna och Susanna, har tillhört den svenska beachvolleyeliten under många år och är regerande SM-vinnare. Sofia Ögren och Camilla Nilsson lyckades, som enda svenska damlag, att ta sig till kvartsfinal under påskhelgens världstourtävling i Göteborg. Trots de två starka lagen menade Petter Jonsson att det var ett svårt beslut.

Thurin/Thurin och Ögren/Nilsson är alltså uttagna till sommarens OS-kval, hur gick tankegångarna kring uttagningarna?

- Det har varit otroligt jämnt bland de bästa spelarna i Sverige den senaste tiden, men just nu så anser jag att det här är Sveriges två bästa lag och det ska bli spännande och se vad de kan göra i Serbien!

Nu när vi vet vilka som ställer upp för Sveriges räkning, hur ser dina förväntningar ut inför Continental Cup?

- Det ska bli spännande att mäta oss med Albanien, Israel och inte minst hemmanationen Serbien! Det är eliminering direkt och det är 2 lag som går vidare till nästa omgång. Vårt mål blir att vara en av två som tar oss vidare från Pool A. 

Med kvalet en dryg månad bort, hur kommer förberedelserna att se ut den närmsta tiden?

- Vi kommer att träffas nästa vecka för att lägga upp den exakta planen tillsammans med tjejerna, men det kommer att bli träning på hemmaplan och sen åker vi till Serbien den 7 juni!

Matcherna i Serbien är det första kvalmomentet av tre. För att ta sig till sommarspelen 2020, som går av stapeln i Tokyo, gäller det att ta sig förbi tre delmoment i kvaltävlingen som avslutas i juni 2020 eller att kvalificera sig utifrån rankingpoäng från världstourtävlingar.

LANDSLAGSPROGRAM DAMER
1-3 mars: Testläger, Falkenberg.
Andra halvan av mars: Utlandsläger, Fuerteventura
Maj/juni: Träningsläger som förberedelser inför OS-kval
8-9 juni: OS-kval, Novi Sad, Serbien
November: Testläger, Falköping

Foto: Johanna Svensson och Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-05-09

Senast uppdaterad: 2019-05-09

Visa fler nyheter

Sponsorer