Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U20EM – coacherna sammanfattar

Sex svenska lag och tre tränare, det var truppen som ställde upp i det första europeiska mästerskapet i beachvolley på svensk mark. Vi lät Petter Jonsson, Rasmus Jonsson och Robert Söderberg sammanfatta mästerskapet i fem snabba frågor.

Vi hade tre damlag samt tre herrlag som samtliga bjöd på stor underhållning från centercourt i Beach Center från torsdag till söndag då årets U20-EM gick av stapeln. Ett EM-brons för Andersson/Brink blev den bästa svenska noteringen men mästerskapet var såklart betydligt mer än så. Vi lät coacherna sammanfatta mästerskapet från sidlinjen.

Petter Jonsson, förbundskapten över de svenska beachdamerna, coachade Hellvig/Reffel samt Andersson/Granberg under mästerskapet. Här svarar han på fem snabba frågor om det historiska mästerskapet.

Mästerskapets mål?
Olika för de olika lagen. Internationell erfarenhet och matchning mot bästa möjliga motstånd gemensamt för alla lagen. 

Höjdpunkt? 
Hanna och Isabelles femteplats som är vad jag vet det bästa resultat ett svenskt damlag gjort på ett U20-EM någonsin! 

Överraskning? 
Inte mitt lag, men måste säga Joel och Affis brons. Jag visste att de tränat mycket extra och varit väldigt seriösa, men såg inte EM-bronset komma... Häftigt och de är bra förebilder för andra svenska lag som visar att det lönar sig att göra det lilla extra! 

Roligaste ögonblick? 
Sofia och Ewelinas vändning i andra set mot England. 7-13 blev till vinst med 22-20 och framförallt hur de gjorde det! 


Rasmus Jonsson, herrarnas förbundskapten, hade hand om Molin/Hellvig samt Morency/Grahn under mästerskapets gång och sammanfattar även han mästerskapet genom fem snabba frågor.

Mästerskapets mål?
Att utvecklas och göra bra prestationer.

Höjdpunkt?
Givetvis den svenska bronsmedaljen!

Överraskning?
Även om vi visste att Joel & Affi är riktigt duktiga, så var det ändå en skräll att de gick hela vägen och knep bronset.

Roligaste ögonblick?
När matchbollen slogs in i bronsmatchen.

Minnesvärd boll?
När Jonatan Hellvig slog in en boll med vänsterhanden ("fel hand") med bra bollträff!


Robert Söderberg, beachvolley instruktör på RIG, coachade nykomponerade duon Brink/Dahlgren samt bronsmedaljörerna Andersson/Brink.

Mästerskapets mål?
Att spela så nära sitt max som möjligt i varje match och att nå slutspel.

Höjdpunkt?
Bronsmedaljen som är det bästa någonsin för Sverige på ett U20-mästerskap. Att Joel och Affi gjorde detta är helt enkelt fantastiskt!

Överraskning?
Det är ingen överraskning att Joel och Affi är bra men att det skulle räcka till medalj efter en riktigt tuff lottning som seedade i sista grupp var en knall.

Roligaste ögonblicket?
När ryska demoncoachen efter vår bronsmatch tränger sig fram mellan alla gratulanter och sträcker fram handen över reklamskyltarna och säger: ”good game, good team”. En liten sak som betyder mycket!

Minnesvärd boll?
Matchbollen mot Lettland när man insåg att Joel och Affi skulle få spela om medaljerna var en fantastisk känsla!


Med det tackar vi för U20-EM denna gång. Ett historiskt mästerskap i dubbel bemärkelse.

Foto: Robert Boman.

 

Fler nyheter

Publicerad: 2019-07-01

Senast uppdaterad: 2019-07-01

Visa fler nyheter

Sponsorer