Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U22-EM: Dags för nästa mästerskap med Åhman/Hellvig – där allt började

Back in Baden! David Åhman och Jonatan Hellvig är redo för U22-EM i staden där allt började. Det var i Baden, Österrike, de spelade sin första internationella ungdomstävling för tre år sedan – och vann alla sina matcher.

2018 presenterade sig ett nybildat svenskt lag för beachvolley-Europa när de dundrade hem Youth Continental Cup i Österrike. Knappt tre år senare återvänder nu duon med siktet inställt på att nå nya framgångar, den här gången i U22-EM.

Mycket har hänt för David Åhman och Jonatan Hellvig sedan det begav sig första gången i det österrikiska beachvolleyparadiset Baden. Guld i Ungdoms-OS, U18-EM och U20-EM. Lilla Bragdguldet och svenska mästare i seniorsammanhang samt dubbla pallplatser på FIVB World Tour, varav en historisk förstaplats i Montpellier, Frankrike, 2020, för att nämna några av framgångarna. Längs vägen har de dessutom hunnit bli myndiga, men är fortfarande inte äldre än 19 år.

I mars fick de wild card till 4-stjärniga storturneringen i Doha, vilket de förvaltade på bästa sätt och förvandlade till en niondeplats i konkurrens med världseliten. Nya dörrar öppnades till de stora beachvolleyturneringarna, varför de nu kommer till U22-EM med några intensiva och högkvalitativa tränings- och tävlingsveckor i Cancun, Mexiko, i bagaget.

Under torsdagen inleds U22-EM, en sedan länge tydligt markerad tävling i Davids och Jonatans tävlingskalender. De kom fram till Baden under tisdagskvällen och tränade under onsdagen med det norska laget Mol/Ringöen.

– En väldigt bra träning. Det känns att killarna är hungriga och taggade, berättar coachen Rasmus Jonsson.

David och Jonatan har lyckats utomordentligt bra i sina ungdomsmästerskap hittills, men U22-EM innebär en ny nivå. Merparten av spelarna är nu fullvuxna män och har tagit klivet in i seniorvärlden, där vissa lag redan spelat på World Tour och börjat utmana seniorvärldseliten.

Rasmus bedömer att ett tiotal lag har chans att vinna U22-EM, men framhåller tre lag speciellt:

Shustrov/Gusev, Ryssland
Är förhandsfavoriter för de flesta. Har redan vunnit U22-EM två år i rad, vilket gör dem unika om de skulle vinna igen. Det är något som egentligen inte händer i ungdomssammanhang. Märkligt nog har de hittills aldrig mött Åhman/Hellvig trots att de varit i samma startfält i en rad tävlingar de senaste åren.

Luini/immers, Holland
Hollands supertalang Matthew Immers har en ny partner, Leon Luini, som rekryterats från det holländska juniorlandslaget. Luini har ett år på nacken med beachvolley som nummer ett och tillsammans spås de inte bara ett starkt U22-EM utan även framtid i världseliten.

Schneider/Pfretzschner, Tyskland
Väldigt fysiska. Kan smälla på bollen så det ryker om det. Satsar ofta väldigt hårt i serven och när de lyckas där är de svåra att tas med för vilket seniorlag som helst. Bra chans i U22-EM.

Åhman/Hellvigs chanser då?
– De är fortfarande unga även i U22-sammanhang, så vi är har sagt att vi fokuserar på vår insats och inte resultatet, säger Rasmus.

Mästerskapet inleds under torsdagen med gruppspelsmatch mot Rumänien 14:50. I Åhman/Hellvigs grupp återfinns också Finland samt nyss nämnda Prfetzschner/Schneider:
– Vi vet ganska lite om Rumänien och en av spelarna har aldrig spelat internationellt förut. Angående gruppen som helhet så är ju Tyskland en av favoriterna i tävlingen, så det kommer bli en bra utmaning, avslutar Rasmus.

U22-EM:s spelprogram för herrar


Torsdag

: Första gruppspelsmatchen


Fredag: Andra och tredje gruppspelsmatcherna
Lördag: 1/16-finaler, 1/8-finaler och kvartsfinaler
Söndag: Semifinaler och final

LÄNKAR
Streaming: https://www.laola1.at/de/ott/de-at/playerpage/591180/ Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt U22-EM: https://www.cev.eu/beach/age-groups/u22/ Länk till annan webbplats.
Europeiska volleybollförbundet CEV:s rapport inför U22-EM: https://www.cev.eu/articles/beach-volleyball/home-teams-the-underdogs-at-upcoming-eurobeachvolleyu22/ Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-12

Senast uppdaterad: 2021-05-12

Visa fler nyheter

Sponsorer