Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig Europamästare - igen!

David Åhman och Jonatan Hellvig blev på söndagen europamästare i U22 i Baden, Österrike, efter finalseger 2-0 mot Lettland. Nu har de svenska fenomenen vunnit alla de tre europeiska juniormästerskapen i beachvolley. "En dröm", säger David Åhman.

De unga, svenska beachvolleystjärnorna har vunnit allt som tänkas kan för sin ålder i europeiska sammanhang.
Först U18-EM.
Sedan U20-EM.
Och nu U22-EM.

En legendarisk trippel är ett faktum.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det var både en lättnad och stor glädje när vi vann matchbollen i finalen, berättar Åhman.


Jonatan Hellvig, coach Rasmus Jonsson och David Åhman strålade efter det säkrade guldet. Foto: CEV.

I finalen mot Lettlands Rinkevic/Bedritis grundlade svenskarna segern i första set. Ett underläge med 16-18 vände David och Jonatan till 21-18.
Fem raka poäng som avslutning av setet.
Och därmed upprepade sig historien från tidigare i turneringen.
Deras styrka i slutet av seten har varit en fröjd för våra svenska ögon.

– Vid 16-18 tänkte vi att nu måste vi bara ta det och ge allt vi har, och ihop med lite tur och bra scouting gick det vägen, förklarar David vändningen.

Och så lägger han till:

– Jonatan har spelat fantastiskt i block i de viktiga lägena. Han har verkligen steppat upp och kommit över nätet bra, berömmer David.

Finalsiffrorna blev 21-18, 21-16.

– Vi visste ganska väl vad de gjorde och kände att vi kommer stoppa dem förr eller senare, berättar Jonatan.

Redan i semifinalen gav David och Jonatan en fingervisning om vad som var på gång när de mer eller mindre körde över turneringens guldfavoriter Shustrov/Gusev, Ryssland, med 21-14, 21-13. Ryssarna knep sedan bronset.


Jonatan Hellvig stod för en stormatch mot regerande mästarna från Ryssland. Foto: CEV.

– Vi visste att får vi bara ledningen mot ryssarna så blir kan de bli sura och tappa humöret och börja göra misstag. Och så blev det ju, berättar Jonatan angående semifinalen.

Sättet Åhman/Hellvig vann U22-EM på är synnerligen imponerande. Inte en enda setförlust på de sammanlagt sju matcherna under fyra dagar.

– Killarna har väldigt bra tålamod. De litar på vår gameplan. I finalen visste vi ganska väl vad måståndarna gör. Vänsterkillen hade tre utvägar och i slutet valde vi rätt, berättar coachen Rasmus Jonsson.

Åhman/Hellvig har nu fem mästerskapstitlar om vi där räknar in Youth Continental Cup och Ungdoms-OS.
Extra intressant är att varje gång i ett mästerskap som de har nått kvartsfinalen så har det slutat med guld.

– Vi pratade faktiskt om hur det skulle vara att ta silver eller brons, men sen kom vi på att man vill ju ändå alltid gå för guldet, så då gjorde vi det, säger en skrattande David Åhman.

Rasmus fortsätter:

– Nu är vi uppe på en annan nivå än tidigare år. I U22 är alla motståndare vuxna och fysiska på ett helt annat sätt än i de yngre klasserna. Några lag här har redan brutit sig in på seniorernas World Tour, så det är skönt att vi kan prestera så här på den här nivån.

Resultat från U22-EM i Baden, Österrike, finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-16

Senast uppdaterad: 2021-05-16

Visa fler nyheter

Sponsorer