Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SOK tar in Hölting Nilsson i Topp och Talang

Vår svenska beachvolleytalang Jacob Hölting Nilsson är en av totalt 16 nya aktiva sommaridrottare som tagits ut till SOK:s stödprogram Topp och Talang från och med den 1 januari 2023.

Hölting Nilsson in action under U22-EM 2022 tillsammans med David Åhman. Foto: CEV.

Ystads VK-fostrade Jacob Hölting Nilsson har ett mycket framgångsrikt 2022 bakom sig, då han bland annat spelade hem guld vid U22-EM. Nu kröner han året med en tidig julklapp från SOK som ger nya möjligheter i satsningen mot världseliten.

- Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd. Syftet är att stötta i det sista steget i en satsning mot världstoppen. Vi har några aktiva som kan prestera redan i Paris 2024, men de flesta ska vara som bäst i Los Angeles 2028 eller Brisbane 2032, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

- Det är så klart oerhört kul att kunna ta del av stödet som kommer ge mig förutsättningar att fortsätta utvecklas, med möjlighet till mer träning och även att kunna komma ut och spela på världstouren.

"Väldigt imponerande"

Jacob ingår i den träningsgrupp av talangfulla spelare som drillas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson i det svenska framgångskonceptet som just nu revolutionerar hur beachvolley spelas. I det här sammanhanget sparrar han ofta med stjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig, som även de ingår i SOK:s Topp och Talang sedan 2020.

- Vi har haft med Jacob i landslaget sedan han var 14 år och han har utvecklats fantastiskt bra. Att han i somras, som 17-åring, kunde vinna U22-EM var väldigt imponerande. Som spelare har Jacob sina styrkor i anfall, pass och att han är mentalt stark. Han har närmare 170 dagar med landslaget och Åhman/Hellvig det senaste året och är utbildad i samma träningskoncept och med samma spelstil som David och Jonatan, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

- Att Jacob kommer med i Topp och Talang är ett väldigt viktigt steg för satsningen vi gör. För Jacob innebär det att SOK kommer ge honom resurser för att satsa mot OS i Los Angeles 2028. För vårt projekt var tanken redan från början att vi ville skapa en grupp på 4-6 spelare som kan träna, sparra och hjälpa varandra mot världstoppen och till framgång. Så detta är ett stort steg mot vårt mål, fortsätter Jonsson.

"Stor potential"

Stödet finansieras av medel från SOK:s partners och baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd tillsammans med aktiv, tränare och förbund.

- Det känns fantastiskt roligt att Jacob blir antagen till SOK:s Topp och Talangprogram. Jacob har ju redan visat stor potential och att bli antagen av SOK är ju ytterligare ett bevis på det. Dessutom är det ytterligare ett bevis på att det hårda utvecklingsarbete som läggs ner av Rasmus och Anders fortsätter att ge resultat, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

SOK:s resursteam tillför kompetens och rådgivning till aktiva och tränare/ledare inom specialistområden som fysisk träning, nutrition, medicin, prestationspsykologi, coaching och prestationsanalys.

- Den senaste säsongen har varit riktigt häftig, inte minst resan till Nederländerna och U22-EM. Året har gett mig många och värdefulla erfarenheter som jag kommer att ha med mig länge. Det har varit många timmar träning och det är riktigt kul att se att tiden jag lägger ner också ger resultat. Nu gäller det bara att fortsätta jobba på och försöka utvecklas. Jag ser fram emot att nästa säsong drar igång, avslutar Hölting Nilsson.

Läs mer om Topp och Talang Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-12-21

Senast uppdaterad: 2023-01-16

Visa fler nyheter

Sponsorer