Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sveriges herrar OS-kvalar i Finland

Som en del av den långsiktiga OS-satsningen tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté spelar Sveriges beachvolleyherrar CEV Beach Volley Nations Cup 2023, den inledande omgången av det europeiska OS-kvalet. Turneringen avgörs 26-27 maj i Vantaa, Finland och Sverige ställs mot tufft motstånd i gruppspelet.

Text: Andreas Härneman

Laget som ska representera Sverige i Nations Cup 2023, med ledarstab. Foto: Privat.

Varje deltagande nation ställer upp med två lag som totalt inkluderar fyra spelare. Förbundskapten Rasmus Jonsson har tagit ut följande att representera Sverige i Nations Cup 2023:

  • David Åhman, 21, Stöcke IF
  • Jonatan Hellvig, 21, Lidingö SK
  • Jacob Hölting Nilsson, 18, Ystads VK
  • Hampus Ekstrand, 19, Floby VK

- Vi har ett intressant lag som reser till Finland. David Åhman och Jonatan Hellvig behöver nog ingen större presentation vid det här laget. Vårt andralag är lovande, Jacob Hölting Nilsson och Hampus Ekstrand, som har spelat och tränat tillsammans en hel del genom åren. Hampus har ett block av hög internationell nivå och Jacobs främsta styrka är anfallet. De har gjort det väldigt bra på träning mot David & Jonatan och det ska bli spännande att se dem ta steget ut mot senioreliten i Nations Cup, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Vanligtvis vid beachvolleybolltävlingar tävlar man som par, men i Nations Cup representeras varje nation av fyra spelare, ett koncept som ger annorlunda förutsättningar för hela teamet.

- Det blir en kul utmaning att att åka med två lag. Vi har en grym lagkänsla och ser fram emot att kunna heja på varandra under matcherna. Samtidigt så är det vanlig beachvolley vi ska spela och vi ska göra allt för att vinna våra matcher. Vi kommer att förbereda oss på samma sätt som vanligt. Vi siktar på att göra bra prestationer och lyckas vi med det så har vi chansen till vidare avancemang, säger David Åhman och Jonatan Hellvig.

Veckans OS-kvalturnering är det första steget av tre och avgörs fredag och lördag 26-27 maj i Finland, där grupp D spelas.

Sverige är seedat tvåa bakom Polen i gruppen, där ställs man även mot Finland, Belgien och Cypern och det är endast gruppvinnaren som avancerar vidare till Nations Cup-finalen 2023 som avgörs senare i sommar.

Nations Cups spelformat

Nations Cup avgörs i ett ”bäst-av-tre”-format efter följande modell:

Match 1: Ländernas lägst rankade lag möter varandra (exempelvis Sveriges andralag mot Polens andralag).

Match 2: Ländernas högst rankade lag möter varandra (exempelvis Sveriges förstalag mot Polens förstalag)

Match 3 (om ställning 1-1 i matcher): ”Golden set” – En tredje avgörande match som avgörs i ett enda set till 15 poäng, där länderna får ställa upp med vilka spelare de vill utav de fyra som finns på plats.

- Det är ett mycket spännande format, inte minst eftersom duellen kan avgöras i ett golden set. Det kommer att bli kul att äntligen ha ett till svenskt lag vid vår sida. Vi har tränat mycket med ”Jacke” och Hampus och vi har förberett oss bra tillsammans inför tävlingen, fortsätter David Åhman och Jonatan Hellvig.

21-åringarna David och Jonatan har trots den unga åldern enormt med erfarenhet från internationella sammanhang. Men för Ekstrand/Hölting Nilsson innebär turneringen debuten i den svenska landslagströjan i seniorsammanhang.

- Det känns självklart jätteroligt och spännande att få spela OS-kval och det ska bli riktigt roligt att få representera Sverige på seniornivå för första gången och se var vi står mot internationellt toppmotstånd. Vi har spelat tillsammans ett par gånger förut och vi kompletterar varandra bra, både på och utanför planen. Vi ser fram emot en rolig helg i Finland, säger Jacob Hölting Nilsson och Hampus Ekstrand.

Team Hölting Nilsson/Ekstrand tillsammans med Anders Kristiansson. Foto: BeachTravels

Så avgörs Nations Cup

Nations Cup 2023 är uppdelat i två faser, där den inledande gruppspelsfasen avgörs nu på fredag och lördag i Vantaa, Finland. De totalt 35 deltagande länderna är uppdelade i sju grupper om fem länder i varje och Sverige tillhör grupp D, tillsammans med Polen, Finland, Belgien och Cypern.

De sju gruppvinnarna avancerar sedermera till finalfasen tillsammans med arrangören av Nations Cup-finalen. De tre främsta länderna från 2023 års Nations Cup-final kvalificerar sig för 2024 års europeiska OS-kvalfinal (2024 CEV Beach Volley Nations Cup Final - Olympic Qualification Tournament).

De länder som i år inte lyckas avancera till OS-kvalfinalen får en ny chans i 2024 års upplaga av Nations Cup, där ytterligare fyra finalplatser ligger i potten. Arrangören av 2024 års OS-kvalfinal gör sedan startfältet komplett. Vinnaren av OS-kvalfinalen lägger slutligen beslag på den enda OS-plats som Europeiska Volleybollförbundet (CEV) delar ut.

Sveriges förutsättningar

Sverige inleder som seedat lag i omgång 2 av turneringen och ställs mot Belgien, som under fredagsmorgonen besegrade Cypern med 2-0 i båda matcherna i omgång 1. "Matchserien" mot Belgien startar klockan 13:00 svensk tid och team Hölting Nilsson/Ekstrand inleder mot Belgiens andralag Van Langendonck/Witvrouwen.

13:50 ställs Sveriges förstalag Åhman/Hellvig mot Belgiens förstalag bröderna Vandecaveye/Lo.Vandecaveye. Om ställningen i matchserien efter båda matcherna är 1-1, kommer ett golden set till 15 att spelas klockan 14:40, där nationerna får ställa upp med vilket lag/spelare de vill utav de fyra som finns registrerade.

Vinner Sverige mot Belgien spelar man semifinalserie lördag klockan 10:30 (lag 2), 11:20 (lag 1) & 12:10 (ev golden set). Motståndaren man ställs mot där är vinnaren av: Cypern - förloraren i matchen Finland-Polen.

Om Sverige förlorar mot Belgien är man fortfarande vidare till semifinal men spelar istället tidig lördagsmorgon. Matchtiderna för den semifinalserien är 8:00 (lag 2), 8:50 (lag 1) & 9:40 (ev golden set). Där ställs man isåfall mot vinnaren av Finland och Polen.

Om Sverige kvalificerar sig för final spelas den matchserien lördag 14:00 (lag 2), 15:00 (lag 1) samt eventuellt 16:00 för ett avgörande golden set till 15 poäng.

Matcherna kommer inte att streamas. Finalen kommer däremot att livesändas på CEV:s youtubekanal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så kan Sverige nå OS

Totalt kommer 24 lag få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa alltså går under namnet CEV Beach Volley Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen, där de 12 bästa världstourresultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas.

- Den 9 juni 2024 avslutas OS-kvalperioden för att kvala in via ranking. Om vi inte har lyckats knipa någon av platserna där, kommer det givetvis vara jätteviktigt att vi har kvalat in till Nations Cup-finalen 2024, har förbundskapten Rasmus Jonsson tidigare förklarat.

OM OS-SATSNINGEN

Satsningen på Sveriges beachvolleyherrar görs inom ramen för SOK:s stödprogram Topp och Talang, där målet är att kunna konkurrera om medaljer på OS. Truppen består av unga beachvolleykometerna David Åhman, Jonatan Hellvig och Jacob Hölting Nilsson, som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson.

LÄNKAR

Turneringssajt: Nations Cup 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelschema & Resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-24

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Visa fler nyheter

Sponsorer