Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig fortsätter OS-jakten i Tjeckien

Efter förra veckans svenska avancemang i det europeiska OS-kvalet Nations Cup har blågula beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig rest till Ostrava, Tjeckien. Med start på torsdag jagar de topplacering i veckans världstourtävling Beach Pro Tour Elite16 som avgörs 1-4 juni.

Bild från Beach Pro Tour Elite16-finalen i Tepic, Mexiko, då Åhman/Hellvig besegrade olympiska mästarna Mol/Sorum. Foto: Volleyballworld

Elite16 anger att tävlingen spelas på allra högsta nivå. Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för turneringen, där stora prissummor och mängder av poäng står på spel. Poängen är ack så viktiga för lag som siktar på att säkra avancemang till OS i Paris 2024 via ranking. Vilka som toppar den just nu? Två 21-åriga svenskar, i kraft av starka prestationer under våren!

David och Jonatan är seedat som andra lag av totalt 16 i huvudturneringen, men som alltid på den här nivån är motståndet av högsta klass. Lagen delas upp i fyra grupper om fyra lag i varje. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra svenska ”jump setters” spelar i grupp B tillsammans med världstvåorna Brouwer/Meeuwsen (Nederländerna) och tidigare världsettorna Cherif/Ahmed (Qatar) samt ytterligare ett starkt lag som tar sig in i main draw via onsdagens kvalspel. Spelschemat i gruppen ser ut som följer (anges i svensk tid):

  • 1 juni | 14:50 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Brouwer/Meeuwsen (NED)
  • 2 juni | 11:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Cherif/Ahmed (QAT)
  • 2 juni | 18:10 – Åhman/Hellvig (SWE) vs TBD

Samtliga matcher livestreamas på Viaplay. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och volleyballworld.tv Länk till annan webbplats.. På den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ Svensk volleybolls kanaler på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt Beach Pro Tour Elite16 Ostrava Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (abonnemang krävs)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-31

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Visa fler nyheter

Sponsorer