Dubbelt Hellvig när juniorlandslagen vann i Kalmar

För tredje året i rad intog Swedish Beach Tour i helgen Långviken i Kalmar. Som traditionen bjuder fick Kalmariter, spelare och funktionärer även denna gång njuta av strålande sol och högsommarvärme.

– Det har gått fantastiskt bra. Det har varit varmt och många har varit trötta på grund av det men alla har jobbat otroligt bra. Nu efter att allt har plockats undan så spelar och badar funktionärerna, energin tycks aldrig ta slut, säger projektledare Sofia Hult från Kalmar VBK.

 

Flera debuterande lag

Glädjande är att helgens deltävling innehöll flera debuterande lag på SBT, både på dam- och herrsidan. Något som blivit möjligt genom att fler arrangörer i år anordnar tävlingar för 16 lag per klass. Att flera lag är med och utmanar toppen visade sig bland annat under fredagens gruppspel då de fyra högst rankade herrlagen förlorade sina matcher om gruppvinst och därmed tvingades till en extra match för att kunna ta sig till kvartsfinal.

 

Hemmahoppen levererade

Extra roligt för hemmapubliken var att Kalmarstoppet denna gång innehöll två lag med Kalmaranknytning. Anna Mierzejewska och Hanna Cajander som kvalat in genom förra helgens challenger i Kalmar bjöd på gott motstånd men fick lämna turneringen efter 0-2 (15-21, 8-21) mot andrarankade Nilsson/Wahlén samt en tuff tresetare (23-25, 21-13, 9-15) mot Rådström/Påhlsson.

Än bättre gick det för Kalmar VBK:s Tova Österberg som i par med Sofie Häckter, Malmö BC, bjöd på fantastiskt spel till publikens stora förtjusning. I sin andra gruppspelsmatch slog de nämligen Göteborgsduon Talar Kirkor och Malin Bergholm med 2-0 (21-10, 21-12) och tog sig därmed till åttondelsfinal. Väl där tog det tyvärr stopp mot ett stabilt spelande Malmström/Lindström.

 

Juniorlandslagen skördade framgångar

I herrfinalen bjöds publiken på en repris av förra helgens final mellan Nyköping FK:s Jakob Molin och Linus Tholse mot David Åhman, IKSU, tillsammans med Jonathan Hellvig, Lidingö SK. I Göteborg var det Molin/Tholse som gick segrande ur kampen men denna gång fick 16-åringarna revansch efter en rafflande tresetare (21-15, 20-22, 15-13).

–  Jag tror att skillnaden mot förra helgen var att vi lyckades spela mer stabilt och göra färre misstag denna gång. Vi har pratat om att alltid gå in med mycket energi och peppa varandra under matcherna, något vi blev bättre på under helgens gång, säger Jonathan Hellvig.

Ytterligare en som fick energi från herrarnas finalmatch var syster Hanna Hellvig, Lidingö SK, som tillsammans med Sofia Andersson, Norsjö VBK, också tagit sig till final. På andra sidan nät stod de till synes oslagbara systrarna Susanna och Kristina Thurin från 08 Beachvolley Club som vunnit årets två tidigare tourstopp. Någon nervositet hos finaldebutanterna syntes dock inte från läktarhåll och efter 2-0 i set (21-18, 21-15) stod de som vinnare. Hanna Hellvig kommenterar vinsten: ”Vi spelade upp oss något otroligt under turneringen och blev bättre för varje dag. Under finalen fick vi till jättebra servepress, lyckades hålla dom från nätet och fick samtidigt igång vår egen side out”.

Genom vinsten skrevs därmed historia då vi, enligt skribentens vetskap, för första gången ser syster och bror stå tillsammans högst upp på pallen under ett SBT-stopp. ”Det kändes jätteroligt att ha brorsan på pallen. Så roligt att vi båda lyckats komma såhär långt såhär snabbt. Det var så kul att dom vann och jag tog med mig känslan av deras vinst in i vår match”, avslutar Hanna.

 

För samtliga resultat från SBT Kalmar, klicka här.

Nu tar touren uppehåll några veckor och vi laddar för Beachvolley-SM på Tylösand, mer information om SM hittar du här.