Ella och Frida blev överraskande och överraskade vinnare i Ljungby

Överraskande för många.
Överraskade var de själva.
– Vi är chockade. Vi har varit chockade från klockan 11 idag, säger Ella Sandberg som med Frida Johansson vann sin första SBT-titel.

När Swedish Beach Tour avgjordes i Kronoskogen i Ljungby under söndagen var det inte mycket som gick som förväntat.
Åtminstone på damsidan.

Det unga laget Frida Johansson/Ella Sandberg från arrangerande Ljungbys grannstad Värnamo var seedade som nummer 10 i det något vingklippta startfältet.

– En åttondelsfinal är nog det bästa resultatet för oss tidigare på SBT, resonerar Ella Sandberg.

I lördagens gruppspel blev det en seger och en förlust, och sedan i åttondelen seger över Linnea Neldemo/Tove Wahlén.

Det var i söndagens kvartsfinal, med start klockan 11 som Ella nämnde, som märkligheterna började. Seger över förstaseedade Sara Malmström/Klara Ribom i raka set.

Seger även i semin, nu 2-1, mot ett annat Göteborgslag: Jennifer Schräder/Anna Mierzejewska.
Väl i finalen tvingades Tora Hansson/Felicia Granberg bryta på grund av skada när Ella och Frida ledde med 11-9 i första set.

– Jag och Frida är chockade. Det här hade vi verkligen inte väntat oss. Vi höll fokus hela vägen och spelade mer fokuserat än någonsin, men det här är ändå överraskande. Verkligen, säger en nästan mållös Ella Sandberg.

Herrarnas tävling kammades återigen hem av Linus Tholse, den här gången ihop med Christofer Lewin som vann SM-guld 2015 och som inte vunnit en SBT-tävling sedan 2018. Liksom tjejerna var också Lewin överraskad.

– Det här var inget jag förväntade mig. Jag var i Portugal och fick träna en del, och då frågade Linus om vi skulle spela ihop. Vårt spel började väl inte jättebra i första matchen. Vi var inte så samspelta då.  Sedan blev det bättre och bättre för varje match och vi avslutade på topp kan man säga, berättar Lewin.

Tholse, som vann nu vann sin andra SBT i år av två möjliga, säger:

– Väldigt kul att vinna igen. Roligt att spela med Lewin som inte tränat så mycket men ändå har så många timmar bakom sig att han kan gå in och spela på en så hög nivå hela turneringen.

Tvåa blev den unge talangen Jacob Hölting Nilsson ihop med Mattias Haaparanta.

Linus Tholse och Cristofer Lewin vann finalen över Mattias Haaparanta och Jacob Hölting Nilsson. Foto: Emmie Thulin

Arrangörerna i Ljungby Volley är glada efter med tävlingen.

– Vi är supernöjda och ser fram emot att få göra det igen. Vi har inte varit superduktiga på ta på oss arrangemang de senaste åren, men nu kan vi det här så det blir fler gånger. Och så fick vi avsluta med sol, säger Sofie Bringmyr i arrangörsstaben.