Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Snowvolley-SM 2020: Här är lagen som gör upp om SM-guldet!

Snowvolley-SM 2020 avgörs lördagen den 22 februari i Östersund och är nu bara en vecka bort. Volleyboll.se kan idag presentera såväl startfältet som spelschemat inför den blott andra upplagan av mästerskapet!

STARTFÄLT SNOWVOLLEY-SM 2020
Presenteras i seedningsordning.

Damer

1. Hulda Rudberg/Sara Malmström/Talar Kirkor (Göteborg BC)
2. Elisa Niederhaus/Louise Månesköld/Victoria Sahlberg/Nathalie Moberg (Göteborg BC)
3. Susanna Thurin/Kristina Thurin/Tadva Yoken (08 BC/Lidingö SK)
4. Emelie Hjelte/Johanna Wikberg/Caroline Åström (IKSU)
5. Jelena Bekasova/Nadja Eremina/Anna Romanova (Stockholms Vingar/Bromma KFUK-KFUM/Göteborg BC)
6. Alma Nordmark/Ella Änglid/Iris Endhoven (Sollentuna VK)

Herrar

1. Mikael Sernheim/Erik Liljestrand/Elias Bergström (KFUM Östersund/IKSU)
2. Björn Berg/Philip Franzon/Sven Nord/Daniel Lundstedt (IKSU)
3. Peter Anundgård/Bismillah Zahedi/Teerasak Butkhun/Sharif Besharat (Uppsala VBS/KFUM Östersund/Gothia)
4. Christoffer Westerland/Jon Jonze/Stefan Schwarzbach/Anders Steinrud (Fyrishov BC)
5. Johan Nilsson/Markus Ohlsson/Zacharias Torstensson (Sollentuna VK)
6. Klas Arnerdal/Anders Christensson/Johan Malmsten (08 BC/Danderyds SK/Säters VBK) 

Vi kan bland annat notera att flera av fjolårets medaljörer kommer tillbaka till Östersund, om än i något nya lagkonstellationer. På damsidan hittar vi exempelvis regerande mästarna Susanna och Kristina Thurin, som i år får sällskap av en viss Tadva Yoken, som under sommaren 2019 spelade hem SM-guldet i beachvolley. På herrsidan återvänder bland annat guldmedaljörerna Björn Berg och Philip Franzon, som tar med sig IKSU-kamraterna Sven Nord och Daniel Lundstedt.

Vi ser också att arrangören Östersund Volley finns representerad i två av herrlagen som är med och tampas om medaljerna

- Det känns peppande att det närmar sig. Förberedelserna går bra, känslan är att vi har det mesta klart. Nu håller vi tummarna för att vädret är med oss så att förutsättningarna blir optimala, säger Daniel Anundgård, ordförande i Östersund Volley.


Så avgörs Snowvolley-SM

Utöver att startfältet spikats kan vi också presentera komplett gruppindelning och spelschema. Spelschemat finns tillgängligt här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gruppindelningen baseras på seedningsordningen som görs utifrån snowvolleyns tävlingsbestämmelser. Bestämmelserna säger att det lag som innehar högst total rankingpoäng seedas först, därefter följer seedningen i fallande ordning. I det fall att två eller fler lag haft lika många rankingpoäng, är det högst rankade spelare i respektive lag som avgjort seedningsordningen. I fall där även aktuella lags högst rankade spelare haft lika många rankingpoäng har seedningsordningen avgjorts genom lottdragning. Samma sak gäller för lag som saknar rankingpoäng.

Varje tävlingsklass (dam/herr) har delats upp i två trelagsgrupper där alla lag möter alla inom gruppen. De lag som sedermera slutar etta och två i respektive grupp kvalificerar sig för semifinalspel. Därefter följer brons- och finalmatcher.

Mästerskapet växer

Premiärupplagan 2019 arrangerades även den i Östersund och var en succé där totalt åtta dam- och herrlag konkurrerade om SM-titlarna. Östersundspubliken flockades nyfiket runt den vintriga arenan på Storsjöns is för att få en glimt av den för många helt nya sporten.

Inför 2020 års upplaga av Snowvolley-SM växer mästerskapet ytterligare. Arrangemanget flyttar från Vinterparken och Storsjöns is till Stortorget, där två snowvolleyplaner anläggs. Samtidigt har antalet lag utökats från fyra till sex per kön. I övrigt är upplägget i mångt och mycket detsamma. Varje lag består av minst tre och max fyra spelare, varav tre får befinna sig samtidigt på planen, medan den fjärde agerar avbytare. Själva spelplanen är lika stor som i beachvolley, det vill säga 8x16 meter. Antalet set är också desamma, alltså bäst av tre, men till skillnad från hur det ser ut i den sandiga syskongrenen är det först till 15 poäng i varje set som gäller i snowvolley.

Snowvolleyfestival som kick-off

SM-arrangören Östersund Volley laddar för fullt inför mästerskapet och vässar nu arrangemangsformen genom att anordna Östersund Winterpark Snowvolley Festival Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. lördagen den 15 februari. Snowvolleyfestivalen kommer bland annat bjuda på prova på-aktiviteter som främst riktar sig till barn och unga, men alla som vill får givetvis testa på den nya volleybollgrenen snowvolley. Parallellt arrangeras också en snowvolleyturnering med både A- och B-slutspel. Hittills har tio lag anmälts och ytterligare kan tillkomma innan tävlingen servar igång på lördag. Det går nämligen bra att spontananmäla sig på plats!

- Det känns kul! Vi kommer ha en härlig dag med massor av spel, korvgrillning och utlottning av fina priser. Alla barn som kommer till Vinterparken och provar på snowvolley får en överraskning. Målet är att så många som möjligt ska få upp ögonen för volleybollen. Alla är välkomna! säger Daniel Anundgård, ordförande i Östersund Volley.

I den här artikeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om Östersund Winterpark Snowvolley Festival!

FAKTA: Snowvolley-SM 2020
Datum: Lördagen den 22 februari
Plats: Stortorget, Östersund
Arrangör: Östersund Volley, Svenska Volleybollförbundet
Antal lag: Sex dam, sex herr
Antal planer: Två
Spelschema - dam
Länk till annan webbplats.
Spelschema - herr
Länk till annan webbplats.
Officiellt Facebookevenemang! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-02-14

Senast uppdaterad: 2020-02-14

Visa fler nyheter

Sponsorer