Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Snowvolleymästarna redo försvara sina titlar

Snowvolley-SM 2020 avgörs lördagen den 22 februari på Stortorget i Östersund. Volleyboll.se har tagit tempen på arrangören Östersund Volley och de regerande mästarna inför mästerskapet!

På lördag intar Svensk volleyboll Snow Heart Arena på Stortorget i den jämtländska "huvudstaden" Östersund. 08.15 släpper vi lös SM-tävlingen och de totalt tolv lagen som gör upp om titlarna i volleybollens nyaste disciplin. Gruppspelet följs av ett slutspel som når sitt crescendo i medaljmatcherna. Finalerna spelas 14.30 (damer) och 15:30 (herrar) och när krutröken lagt sig har vi korat 2020 års svenska mästare i snowvolley!

- Hela föreningen ser fram emot helgen och siktar på att göra ett så bra event som möjligt för både publiken och spelarna som ska bjuda på snowvolleyshow. Vår nya volleybollgren är fantastisk och ökar bredden ytterligare på vår idrott som nu går att utöva överallt, året runt, säger arrangören Östersund Volleys ordförande Daniel Anundgård, och fortsätter:
- Snowvolley blir en inkörsport till volleybollvärlden, vi som förening har redan sett de positiva effekterna. Sedan förra helgens snowvolleyfestival i Vinterparken har vi fått många förfrågningar från föräldrar vars barn vill börja spela i föreningen.

Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet, inför helgens mästerskap:
- Snowvolley-SM 2019 var en upplevelse för alla inblandade och inför 2020 års upplaga växer mästerskapet ytterligare. Vi är glada över det fina samarbetet med Östersund Volley och Destination Östersund som bidrar starkt till att snowvolley får fäste i Sverige. Vi är förväntansfulla inför helgens tävling och fulla av tillförsikt inför snowvolleyns fortsatta utveckling i landet.


Går för nya guld

Många är de lag som vill lägga vantarna på SM-titlarna. Inte minst de regerande - och allra första - svenska mästarna, som nu återvänder till Östersund, om än i något nya lagkonstellationer.

På damsidan hittar vi guldmedaljörerna Susanna och Kristina Thurin (08 BC), som till 2020 års Snowvolley-SM ersatt Lidingöfostrade college-spelaren Hanna Hellvig med en annan Lidingö SK-spelare i form av Tadva Yoken, som under sommaren 2019 spelade hem SM-guldet i beachvolley.

- Målsättningen är absolut att vinna SM-guld igen, och att spela så bra som möjligt. Vi kommer inte ha samma blockspel som förra året med Hanna, men vi är glada att ha Tadva i laget. Hon är en stabil spelare som kompletterar oss bra och det känns tryggt. Vi spelar ju ofta mot varandra, så det är kul att ha henne på vår planhalva för en gångs skull. Vi ska få med henne på samma taktiska upplägg som förra året, men exakt vad det går ut på kan vi inte avslöja, säger tvillingsystrarna "Sanna" och "Tina" kryptiskt.

På herrsidan återvänder titelförsvararna Björn Berg och Philip Franzon. Laget får klara sig utan Joakim Svedberg, men tar istället med sig IKSU-kamraterna Sven Nord och Daniel Lundstedt.

- Det ska bli roligt att återigen spela mästerskapet. Förra årets premiärupplaga var en lyckad tillställning och i år kommer det bli ännu bättre när vi spelar mitt i centrum på Stortorget. Siktet är inställt på att upprepa fjolårets bedrift, vi vill gå så långt det bara går, inget snack om saken, säger Björn Berg, som också utlovar isbadsgaranti om laget försvarar guldet.
- Vi har med oss två spännande nyförvärv i rutinerade Daniel och 2,06 långe Sven. I och med att det är fler matcher i år har vi utökat laget till fyra spelare, så att vi kan rulla runt och göra fler byten.

Tar vi en titt på startfältet i övrigt kan vi bland annat notera att arrangören Östersund Volley finns representerad i två av herrlagen som är med och tampas om medaljerna. Se hela startfältet längst ned i artikeln!


Foto: Jakob Birgersson

Så avgörs mästerskapet

Varje tävlingsklass (dam/herr) har delats upp i två trelagsgrupper där alla lag möter alla inom gruppen. De lag som sedermera slutar etta och tvåa i respektive grupp kvalificerar sig för semifinalspel. Därefter följer brons- och finalmatcher.

Inför 2020 års upplaga av Snowvolley-SM växer mästerskapet. Arrangemanget flyttar från Vinterparken och Storsjöns is till Stortorget, där två snowvolleyplaner anläggs. Samtidigt har antalet lag utökats från fyra till sex per kön. I övrigt är upplägget i mångt och mycket detsamma. Varje lag består av minst tre och max fyra spelare, varav tre får befinna sig samtidigt på planen, medan den fjärde agerar avbytare. Själva spelplanen är lika stor som i beachvolley, det vill säga 8x16 meter. Antalet set är också desamma, alltså bäst av tre, men till skillnad från hur det ser ut i den sandiga syskongrenen är det först till 15 poäng i varje set som gäller i snowvolley. Fullständiga regler 

återfinns här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Växer lavinartat

Premiärupplagan av Snowvolley-SM arrangerades 2019 och var en succé där totalt åtta dam- och herrlag konkurrerade om titlarna. Östersundspubliken flockades nyfiket runt den vintriga arenan för att få en glimt av den för många helt nya sporten.

Snowvolley växer lavinartat och har på några år utvecklats från en liten avknoppning av beachvolley till en officiell gren antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB). Idag finns både en världstour samt internationella mästerskap.

2018 och 2019 var viktiga år i svensk snowvolleyhistoria. I mars 2018 deltog Talar Kirkor och Josefine Tivefälth (Göteborg Beachvolley Club) som första svenska lag i en Europatourtävling i snowvolley. Ganska exakt ett år senare, närmare bestämt den 9 mars 2019, avgjordes så den allra första SM-turneringen.

Efter en intensiv speldag, inramad av en fantastisk skådeplats i form av Östersunds vinterpark belägen på Storsjöns is, och med optimala förutsättningar i och med det krispigt kristallklara vintervädret, korades Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig samt Joakim Svedberg, Björn Berg och Philip Franzon till de historiska, första svenska mästarna på dam- respektive herrsidan.


Foto: Jakob Birgersson

FAKTA: SNOWVOLLEY-SM 2020
Datum:
 Lördagen den 22 februari
Plats: Stortorget, Östersund
Arrangör: Östersund Volley, Svenska Volleybollförbundet
Antal lag: Sex dam, sex herr
Antal planer: Två
Spelschema - dam
Länk till annan webbplats.
Spelschema - herr
Länk till annan webbplats.
Officiellt Facebookevenemang! Länk till annan webbplats.

SPELSCHEMA
Gruppspel: 
Från 08.15
Finaler:
 Damer 14:30, herrar 15:30
Komplett spelschema finns via den här länken! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

STARTFÄLT

Damer


1. Hulda Rudberg/Sara Malmström/Talar Kirkor (Göteborg BC)
2. Elisa Niederhaus/Louise Månesköld/Victoria Sahlberg/Nathalie Moberg (Göteborg BC)
3. Susanna Thurin/Kristina Thurin/Tadva Yoken (08 BC/Lidingö SK)
4. Emelie Hjelte/Johanna Wikberg/Caroline Åström (IKSU)
5. Jelena Bekasova/Nadja Eremina/Anna Romanova (Stockholms Vingar/Bromma KFUK-KFUM/Göteborg BC)
6. Alma Nordmark/Ella Änglid/Iris Endhoven (Sollentuna VK)

Herrar


1. Mikael Sernheim/Erik Liljestrand/Elias Bergström (KFUM Östersund/IKSU)
2. Björn Berg/Philip Franzon/Sven Nord/Daniel Lundstedt (IKSU)
3. Peter Anundgård/Bismillah Zahedi/Teerasak Butkhun/Sharif Besharat (Uppsala VBS/KFUM Östersund/Gothia)
4. Christoffer Westerland/Jon Jonze/Stefan Schwarzbach/Anders Steinrud (Fyrishov BC)
5. Johan Nilsson/Markus Ohlsson/Zacharias Torstensson (Sollentuna VK)
6. Klas Arnerdal/Anders Christensson/Johan Malmsten (08 BC/Danderyds SK/Säters VBK) 

Fler nyheter

Publicerad: 2020-02-20

Senast uppdaterad: 2020-02-20

Visa fler nyheter

Sponsorer