Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Regerande mästarna höll för favorittrycket när Snowvolley-SM avgjordes

2020 års upplaga av Snowvolley-SM är avgjord. Susanna Thurin, Kristina Thurin och Tadva Yoken samt Björn Berg, Philip Franzon, Sven Nord och Daniel Lundstedt kan titulera sig svenska mästare!

Efter en intensiv speldag som startade redan 08:15 med gruppspel och sedan fortsatte med slutspel och medaljmatcher har "snöstormen" slutligen lagt sig på Stortorget i Östersund. 2020 års svenska mästare i snowvolley är nu korade!

På damsidan är det Susanna Thurin, Kristina Thurin (08 BC) och Tadva Yoken (Lidingö SK) som får ställa sig högst upp på pallen efter finalseger i två raka set (16-14, 15-6) mot Göteborg BC-kvartetten Elisa Niederhaus, Louise Månesköld, Victoria Sahlberg och Nathalie Moberg.

- Jättekul! Vi möter ett bra lag som spelat starkt hela dagen. Vi fick igång spelet riktigt bra i slutet av första set och tog med oss det till andra. Vi hittade vårt spel, fick till servemottagningen och jobbade fram passningarna till nät, analyserar mästarna finalmatchen.

Susanna och Kristina Thurin försvarar därmed SM-titeln från fjolårets premiärupplaga av det unga mästerskapet:
- Det känns hur bra som helst! Att vi vann det allra första mästerskapet känns stort, men det känns minst lika bra att vi lyckas försvara guldet. En skön känsla! säger tvillingsystrarna.


Foto: Jakob Birgersson

"Sanna", "Tina" och Tadva bemästrar bevisligen fler underlag än snö. Den nyblivna guldtrion utgör nämligen tre av Sveriges absolut bästa beachvolleyspelare. På deras lååånga meritlistor finns bland annat flera SM-guld och framgångar på FIVB World Tour. Inte sällan ställs de mot varandra i både SM- och tourfinaler, då med Tadva som utmanare på andra sidan nät. Till årets Snowvolley-SM gjorde de dock alltså gemensam sak med siktet inställt på fylla de redan överfulla prisskåpen ytterligare. En satsning som onekligen föll väl ut.

- Jag fick ju äran att spela med två rutinerade snowvolleyspelare, så jag kände mig lite "lost" igår när vi snackade taktik, men det var väldigt kul att spela tre. Det ger liksom en till dimension till det hela, jämfört med beachvolley (där man är två reds. anm.). Jag blev tvungen att tänka till lite och ställa om mitt spel, säger Tadva Yoken, som nu kan titulera sig regerande svensk mästare i både snowvolley och beachvolley.


Foto: Jakob Birgersson

"Uppvuxna på snö"

Även på herrsidan var det bekanta ansikten som triumferade överst på pallen. Evighetsmaskinen och dubble olympiern Björn Berg och vapendragaren Philip Franzon spelade hem SM-titeln för andra året i följd, den här gången i lag med IKSU-kamraterna Sven Nord och Daniel Lundstedt.

- Jag tänker vinna Snowvolley-SM varje år, så är det ju bara. Jag har hundra procent av gulden hittills, så det är bara att fortsätta, säger Björn Berg, som föga förvånande var på gott humör efter finalsegern i två raka set (15-12, 15-8) mot hemmahoppet Mikael Sernheim (Östersund Volley) samt IKSU-lirarna Erik Liljestrand och Elias Bergström.


Foto: Jakob Birgersson

- Vi spelade ett säkert spel. Min filosofi är att man ska hålla saker och ting enkelt och spela upp bollen till en kille som är 2,06 lång, vilken vi hade i vårt lag idag. Det var en viss fördel. Sedan tycker jag att vi har alla komponenter... vi gör få misstag och har en klar gameplan, som jag inte vill gå in närmare på, för jag tänker använda den även nästa år, fortsätter Berg.

Beskriv känslan av att spela på snö! Det måste ju vara lite annorlunda taktik jämfört beachvolley, och dessutom med en spelare till på planen?
- Ja, det är det ju, men det är samtidigt naturligt för oss norrlänningar. Vi är ju uppvuxna på snö, skridskor och skidor. Och nu var det snowvolley, så det kändes helt okej. Idag var det ju dessutom plusgrader, en ren lyx att spela i, avslutar Björn segerintervjun med ett brett leende på läpparna.

2020 års upplaga av Snowvolley-SM är därmed över. Vi tackar Östersund Volley och alla föreningens funktionärer samt värdstaden med Destination Östersund för fint samarbete, ett väl genomfört arrangemang och en fantastisk dag på Stortorget.

Nästa år ses vi i Borås, då Snowvolley-SM avgörs som en del av 2021 års vinterupplaga av SM-veckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., 1-7 februari!


Foto: Jakob Birgersson

PRISPALL

Damer


1. Thurin/Thurin/Yoken (08 BC/Lidingö SK)
2. Niederhaus, Månesköld, Sahlberg, Moberg (Göteborg BC)
3. Rudberg, Malmström, Kirkor (Göteborg BC)
Fullständiga resultat! Länk till annan webbplats.

Herrar


1. Berg/Franzon/Nord/Lundstedt (IKSU)
2. Sernheim/Liljestrand/Bergström (Östersund Volley/IKSU)
3. Nilsson/Ohlsson/Torstensson (Sollentuna VK)
Fullständiga resultat! Länk till annan webbplats.

STARTFÄLT
Presenteras i seedningsordning.

Damer


1. Hulda Rudberg/Sara Malmström/Talar Kirkor (Göteborg BC)
2. Elisa Niederhaus/Louise Månesköld/Victoria Sahlberg/Nathalie Moberg (Göteborg BC)
3. Susanna Thurin/Kristina Thurin/Tadva Yoken (08 BC/Lidingö SK)
4. Emelie Hjelte/Johanna Wikberg/Caroline Åström (IKSU)
5. Jelena Bekasova/Nadja Eremina/Anna Romanova (Stockholms Vingar/Bromma KFUK-KFUM/Göteborg BC)
6. Alma Nordmark/Ella Änglid/Iris Endhoven (Sollentuna VK)

Herrar


1. Mikael Sernheim/Erik Liljestrand/Elias Bergström (KFUM Östersund/IKSU)
2. Björn Berg/Philip Franzon/Sven Nord/Daniel Lundstedt (IKSU)
3. Peter Anundgård/Bismillah Zahedi/Teerasak Butkhun/Sharif Besharat (Uppsala VBS/KFUM Östersund/Gothia)
4. Christoffer Westerland/Jon Jonze/Stefan Schwarzbach/Anders Steinrud (Fyrishov BC)
5. Johan Nilsson/Markus Ohlsson/Zacharias Torstensson (Sollentuna VK)
6. Klas Arnerdal/Anders Christensson/Johan Malmsten (08 BC/Danderyds SK/Säters VBK) 

SNOWVOLLEYREGLER I KORTHET
Varje lag består av minst tre och max fyra spelare, varav tre får befinna sig samtidigt på planen, medan den fjärde agerar avbytare. Själva spelplanen är lika stor som i beachvolley, det vill säga 8x16 meter. Antalet set är också desamma, alltså bäst av tre, men till skillnad från hur det ser ut i den sandiga syskongrenen är det först till 15 poäng i varje set som gäller i snowvolley. 

Fullständiga regler återfinns här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OM SNOWVOLLEY
Snowvolley växer lavinartat och har på några år utvecklats från en liten avknoppning av beachvolley till en officiell gren antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB). Idag finns både en världstour samt internationella mästerskap. 2018 och 2019 var viktiga år i svensk snowvolleyhistoria. I mars 2018 deltog Talar Kirkor och Josefine Tivefälth (Göteborg Beachvolley Club) som första svenska lag i en Europatourtävling i snowvolley. Ganska exakt ett år senare, närmare bestämt den 9 mars 2019, avgjordes så den allra första SM-turneringen på Storsjöns frusna is, alldeles intill Östersunds vinterpark.

FAKTA: SNOWVOLLEY-SM 2020
Datum:
 Lördagen den 22 februari
Plats: Stortorget, Östersund
Arrangör: Östersund Volley, Svenska Volleybollförbundet
Antal lag: Sex dam, sex herr
Antal planer: Två
Spelschema/resultat - dam
Länk till annan webbplats.
Spelschema/resultat - herr
Länk till annan webbplats.
Officiellt Facebookevenemang! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-02-22

Senast uppdaterad: 2020-02-22

Visa fler nyheter

Sponsorer