Anna leder Svenska Volleybollförbundets nya paravolleyprojekt
Svenska Volleybollförbundet inleder ett nytt projekt som tar sikte på att utforska förutsättningarna för att starta upp paravolleyverksamhet inom Svensk Volleyboll. Anna Walther projektanställs för att leda insatsen.
Projektet sträcker sig fram till månadsskiftet februari/mars 2025 och finansieras med stödmedel som sökts och beviljats genom Riksidrottsförbundet.
– Jag är supertaggad! Det ska bli spännande att bli en del av Svensk Volleyboll som är på rejäl frammarsch och som verkligen visar att man är på tårna när det gäller inkluderande idrott, säger Anna Walther.
– Anna kommer in med kompetens och erfarenhet av parasport och uppstarter av sådan verksamhet. Det känns värdefullt att vi lyckats få in någon som direkt kommer kunna bidra och hjälpa oss på rätt spår inom paravolley. Jag ser verkligen fram emot att lära mig mer om parasport i allmänhet och paravolley i synnerhet och hoppas att vi kan utveckla detta framåt, säger generalsekreterare Simon Dahl.
Anna tillträder projektledarrollen på halvtid måndagen den 3 juni och går helfart från och med september.
– Projektet handlar om att undersöka förutsättningar för att starta upp och bedriva verksamhet inom ramen för Svensk Volleyboll. Eftersom vi inte har bedrivit sådan verksamhet på länge är det också svårt att veta vilken omfattning som kan bli aktuell. Därför ser jag fram emot det här projektet och vad det kommer bli för resultat. Vi vill kunna erbjuda volleyboll till alla som vill vara med helt enkelt, fortsätter Simon.
– Vi vill utveckla och ta fram strategier för att implementera paraidrott i volleyrörelsen. Hur har andra gjort? Vad ska man tänka på? Finns det några fallgropar man kan undvika? Hur utbildar vi för att kunna ta emot målgruppen? Sådana typer av frågor kommer jag vända och vrida på, fyller Anna i.
Anna, berätta om dig själv och din bakgrund inom idrotten!
– Jag har ju tidigare nämnt för mina nya kollegor att jag kommer bli den kortaste i gänget, jag är så att säga ingen som smashar i första taget. Men min längd till trots så är jag en gammal handbollsspelare från en liten by utanför Östersund. Här lever jag med min son Harald och sambo Johan. Idrotten har funnits där sedan barnsben och handboll blev tidigt favoriten. En liten sväng med elitsatsning, opererade knän och studier på Mittuniversitetet har nu lett mig hit. I dag är jag handbollstränare för ett fantastiskt para-gäng, grundare av hälsoprojektet RUT-peppen, jobbar med projektet Arena Paraidrott hos Parasport Jämtland-Härjedalen och snart är jag även en del av svensk vollyboll.
Vad hoppas du kunna bidra med och till?
– Självklart hoppas jag kunna bidra till att personer med funktionsnedsättning får möjlighet att bli en del av den roliga sporten vollyboll så småningom. Jag har under snart tre års tid jobbat i projektet Arena Paraidrott med att få fler personer med funktionsnedsättning ut i föreningslivet och samtidigt stötta föreningarna i att ta emot målgruppen. Detta i samband med mina ideella uppdrag inom parasporten hoppas jag kunna ska bidra till extra spetskompetens i projektet.
Vad händer närmaste tiden – vad blir första steget?
– Första steget blir att sätta mig tillsammans med mina nya kollegor och lägga upp en plan för arbetet framöver. Sedan blir det viktigt att i ett tidigt skede göra en omvärldsanalys och se hur andra förbund implementerat paraidrotten. Jag ser väldigt mycket fram emot detta - och man är varmt välkommen att kontakta mig om man har några funderingar eller idéer för projektet.