Gästkrönika: Wesley Pinheiro

 

SBT – ett steg till internationell framgång

Nu är det över tio år sedan som jag kom till Sverige för första gången. Att möta septembermörkret och kylan i Umeå var något nytt från att ha levt vid ekvatorn i hela mitt liv.

Redan som 20-åring blev jag coach i Brasilien och reste runt på den brasilianska touren, Banco do Brasil, som en av de yngsta coacherna. Jag gillade miljön, stämningen och älskade att se att hårt arbete gav resultat hos mina spelare.

När jag väl kom hit till Sverige fick jag åskåda hur Mattias Walfridsson kämpade för att skapa en svensk tour. Han tog Swedish Beach Tour till en ny nivå och jag såg den plattform som Swedish Beach Tour kunde vara för de spelare som ville komma ut i världen.

2011 var ett sådant år, då tränade jag Karin Lundqvist och hennes partner, brasilianska Raquel Ferreira. Raquel hade då inte kvalat in på någon deltävling på den brasilianska touren, men jag såg hungern i hennes ögon. Jag tränade Karin och Raquel hela sommaren i Sverige. Vi tränade under veckorna, testade spelet på Swedish Beach Tour och vann allt som gick att vinna här i Sverige. När touren väl var över drog de först till USA för att spela NVL, Motherload i Colorado. De gick obesegrade genom turneringen. Vinsterna fortsatte sedan under året då de tog flera kvartsfinaler på den Brasilianska touren. Och till sist, 2012, tog de den ärofyllda bronsmedalj i Salvador. Då var de rankade fyra i Brasilien.

karinraquel

Andra lag som jag har tagit till Sverige är brasilianarna Vitor Filipe och Alvaro Filhó, som kom till Sverige år 2011 för att spela två stopp på Swedish Beach tour – Linköping och Uppsala. Det var deras första turnering internationellt och de vann båda stoppen. Samma sommar tog Alvaro sin första medalj på Världstouren i Montreal, Kanada, då han och en annan brasilianare knep ett brons. Två år senare tog Alvaro tillsammans med trefaldiga OS-medaljören Ricardo Santos en silvermedalj vid VM i Polen.

12376766_968590353228092_5950665387625082516_n

Denna sommar har Katie Spieler och Torrey van Winden kommit till Sverige för att träna med mig och Karin. Torrey kom fyra på U21-VM i Schweiz medan Katie precis blev klar med studierna vid University of Hawaii där hon blev vald till ”All American”. Dessa tjejer har helt klart en spännande framtid framför sig och det ska bli intressant att följa deras karriärer. Vem vet – kanske är Swedish Beach Tour deras språngbräda?

Katie-Spieler-CBVA-390x245

Jag skulle även vilja passa på att tacka Saffet, Kristina, Herman och Jakob för all den tid och kraft de lägger ner på vår sport! De gör ett otroligt viktigt arbete!

Tack för denna gång.
Wesley.


Fakta – Wesley Pinheiro
Wesleimyr “Wesley” Andrade Pinheiro är född i Brasilien och är professionell beachvolleycoach, nu bosatt i Sverige. Under sin 20-åriga tränarkarriär  har han drillat några av beachvolleyvärldens största stjärnor. På meritlistan finns både VM- och OS-medaljer. Utöver att coacha sin fru, svenska beachvolleyesset Karin Lundqvist, är han numer också coach för den talangfulla duon Katie Spieler och Torrey van Winden (USA), som debuterar på Swedish Beach Tour under helgen.