Granberg/Lundqvist och Appelgren/Bohman segrar i årets tourfinal!

Under lördagen avgjordes årets Swedish Beach Tour på Stora Torget i Nyköping. På damsidan vann Karin Lundqvist, för tionde gången, titeln som tourmästare tillsammans med IKSU-partnern Felicia Granberg som vann för första gången. Bland herrarna besegrade fjolårets mästare, Martin Appelgren och Simon Bohman,  SM-guldmedaljörerna Linus Tholse/Viktor Jonsson och fick kliva högst upp på prispallen.

Vädret varierade i Nyköping under lördagen men spelet imponerade när den svenska beachvolleyeliten gjorde upp på Stora Torget. Dagen inleddes med semifinaler och damerna var först ut. Fjolårets segrare Thurin/Thurin mötte Nilsson/Ögren och sistnämnde duon slog ut de regerande mästarna efter 18-21, 21-17 samt 12-15.

Därefter var det en repris från förra veckans SM-final då Yoken/Wahlen mötte Granberg/Lundqvist. IKSU-duon fick dock revansch efter 22-24 och 10-21 och seger.

I finalen blev det därmed Nyköpings Frisksportsklubbs Camilla Nilsson tillsammans med 08-Beach Sofia Ögren mot veteranen Karin Lundqvist tillsammans med finaldebutanten Felicia Granberg.

Det skulle krävas tre set för att skilja de två lagen åt och väl där var det fortsatt jämt. Efter flera chanser att avgöra från de båda lagen var det till slut team Granberg/Lundqvist som segrade. Duon representerar båda IKSU men medan det var första finalvinsten för Granberg så var det den tionde SBT-titeln för beachvolleygiganten Karin Lundqvist. Lundqvist menade att känslan att vinna är detsamma oavsett hur många titlar man besitter.

– Jättekul för Felicia att vinna sin första och kul för mig att vinna min tionde. Samma känsla, sammanfattade Lundqvist direkt efter matchen.

Bland herrarna fanns det återigen en hemmaspelare på centercourt. Denna gång Linus Tholse i par med Viktor Jonsson, en duo som vann SM-guld på Tylösand så sent som förra veckan. På andra sidan nätet väntade fjolårets Swedish Beach Tour-vinnare i form av Martin Appelgren och Simon Bohman. Det skulle bli en jämn kamp och när första setet slutade 21-18 till Appelgren/Bohman var de i förarsätet inför nästkommande set. Appelgren/Bohman startade återigen starkt och hade en trygg ledning i slutet av setet. Tholse/Jonsson lyckades dock inte pressa in i det sista och när setsiffrorna återupprepades och slutade 21-19 så stod det klart att årets tourmästare, precis som i fjol, heter Martin Appelgren och Simon Bohman från Göteborg Beachvolley Club.

– Det klingar väldigt fint, sa Simon Bohman efter prisutdelningen.

Hemligheten bakom vinsten stavas förberedelser.

– Väldigt bra game plan. Bra förberedelser och bra fokus, sammanfattade Appelgren.

Därmed har Swedish Beach Tour 2019 kommit till sitt slut och de 220 ton importerade sanden ska nu lämna Stora Torget i Nyköping.

Fullständiga resultat.

Foto: Robert Boman.