Inför första tourstoppet 2019 – Umeå

Umeå och IKSU är tillbaka i finrummet och står återigen som värd för ett tourstopp efter ett års frånvaro. En glädjande nyhet för både spelare och Umeå som stad är att CC är tillbaka på Rådhustorget, som tidigare lyft touren till en av de populäraste stoppen och inte glömmer vi tourfinalen 2015 som fick arenan att fullständigt sprängas av folk. Det blir årets första tourstopp, spelare testar nya konstellationer, höstens träning ska ge skörd och ett lag kan bara sluta som segrare. Må bäste dam- och herrlag vinna.

Etablering av arenan är startad och sidobanorna är iordning och väntar in de 32 lag som ska göra upp om guldet. Hela 17 spelare är Iksuiter och Karin Lundqvist är tillbaka på torget där hon senast stod som klar segrare och tog sin nionde tourfinalseger, denna gång har hon Umeådottern Felicia Granberg vid sin sida. Förra årets tourfinalsegrare Thurins får här en chans att ta revansch mot Karin som 2015 blev ett för svårt motstånd. Vi får inte glömma Camilla Nilsson eller Sofia Ögren som tillsammans med Thurins gått vidare i OS-kvalet till fas två. På herrsidan har vi även där spelare som är vidare till fas två i OS-kvalet. För alla beachälskare är det en fröjd att se Umeåsonen Simon Bohmans namn i anmälningslistorna och denna gång med försvarsräven Jakob Jake Johansson.

En annan Umeåson som går varmt hos Norrlands största tidning är David Åhman, en pusselbit som kommer att saknas på torget då skada sätter stopp för spel. Men det finns fler lovade unga spelare i Sverige, Joel Andersson och Alfred Brink som överraskade sig själva och publiken med att vinna en tredjeplats under U20-EM i Göteborg. Kanske var det ett överraskande resultat men hittills har de plöjt allt motstånd i årets Challengers och är ett lag som är i Umeå för att gå långt. Glöm inte heller Isabelle Reffel som gjorde en strålande insats under U20-EM med en fin kvartfinalsplats och som nu spelar med Sveriges troligtvis gladaste beachvolleyspelare Sara Cavretti. Björn Berg verkar också fysiskt vara i sitt livs form, 47 år gammal. Det är närmast omöjligt att tippa helgens tour, 32 lag och de flesta aspirerar för en finalplats.

Emelie Hjelte, en viktig del i att Umeå återigen står som värd.

-Det känns jättebra att vara tillbaka på torget, det är Umeås absoluta centrum vilket förhoppningsvis kommer ge bra uppslutning av människor. Förutom högklassig beach kommer det självklart också vara en härlig stämning med musik, speaker och sponsortävlingar.

Sveriges bästa beachspelare, olympier, U20-EM bronsmedaljörer, medaljörer på världstouren, OS-kvalare och det svenska landslaget hälsar er välkomna till Swedish Beach Tour – Umeå!

Text: Erik Liljestrand
Bild: Johnny Vedberg