Inför SBT Göteborg

Umeå och IKSU satte igång touren och ingen mindre än Göteborg beachvolley club tar över stafettpinnen. Bara för några veckor sedan stod de värd för U20-EM och fick stort beröm för sitt arrangemang. Nu kommer Sveriges bästa beachvolleyspelare till Kviberg och det är ett nytt format som väntar.

Vår stora tour med hela 32 lag som brukar spelas under tre dagar ska denna gång avverkas under lördagen och söndagen. Kvartsfinalerna som brukar spelas under lördagen sker under söndagen som också är finaldagen och allt kommer sändas på ”Sportsground”. Göteborg kommer ha två planer igång och som ni vet blir det en underbar stämning, vilket alltid är uppskattat av spelarna. Som många lag har fått erfara kan det bli speciella vindar under matchspel då planernas utplacering mot väggarna kan påverka, något som kanske hemmaspelarna har fördel av. Värt att nämna är också att några av våra U20-EM hjältar Ewelina Granberg, Alfred Brink, Joel Andersson och Filippa Brink/Isabelle Reffel (WC) kommer med nyligen bra spelade matcher på dessa planer mot internationellt toppmotstånd. Sedan har vi även ett internationellt wildcard som delats ut till australiensarna Mark Nicolaidis/Ky Landers.

På herrsidan har vi bland annat två lag vi inte fick se under Umeås tourstopp som räknas vara tippade att gå extra långt i denna turnering. Alexander Annerstedt/Martin Appelgren som nyligen var ett av lagen som tog Sverige vidare i OS-kvalet, ska nu spela på hemmaplan. Sedan kan vi se fler lag som spelade riktigt bra matcher under den historiska världstouren som spelades i Göteborg men då inomhus, i Viktor Jonsson/Linus Tholse och Ludvig Simonsson/Alexander Herrmann. Så länge David Åhman jobbar med rehab för att ta sig tillbaka till spel, så spelar Jonatan Hellvig med förra finalspelaren Jakob Molin. När vi droppat alla dessa namn har vi fortfarande inte nämnt flera andra kandidater för en final, som till exempel vinnarna av Umeå touren Martin Johansson/Linus Frantzich.

Alexander Annerstedt berättar.
-Det ska bli väldigt kul att få spela på hemmaplan igen, resultatmässigt satsar vi såklart på att vinna men så länge jag känner att vi spelar bra och spelar så som vi vill är det bra. Det finns många tuffa lag med och man kan inte alltid vinna, alla lagen i toppen är väldigt jämna och jag tror det är ganska öppet om vem som kammar hem segern. Men vi ska göra vårt bästa för att nå hela vägen!

Hur laddar ni upp inför helgen?
-Vi laddar upp med mycket bollträning, vi har mycket vi vill finslipa från spelet senast i Kina. Sen blir det vilodag på fredag.

På damsidan ser vi även där en förändring i startfältet då förra finallagen är på andra håll och spelar. Trots att fyra av landslagsspelarna är på annat håll har vi spelare med SM-guld, tourfinal-guld, medaljer på världstour och USM-guld i bagaget. Sofia Wahlén är tillbaka i spel på Swedish beach tour efter utomlandsspel med Gotland i ”Island Games Gibraltar” och spelar med förra bronsmedaljören Tadva Yoken. I startfältet hittar vi också Anne-Lie Rininsland/Sigrid Simonsson som tillsammans blev svenska mästare år 2016 på Skrea strand. Men några av favoriterna kan även vara Felicia Granberg/Karin Lundqvist som tillsammans bjöd Umeåfolket på show när de spelade till sig en tredjeplats under Umeåtouren och bjöd på en riktigt spännande och välspelad semifinal.

-Imorgon åker jag ner till Stockholm för att träna med Karin och Wesley inför touren i Göteborg. Vi hittade bra lir stundtals i helgen och förhoppningsvis blir det ännu bättre denna helg. Vi kommer alltid behöva spela bra för att vinna matcher, säger Felicia.

Vad ser du mest fram emot med att åka till Göteborg?
-Att få spela ännu mer! Det var så roligt att spela och jag är supertaggad på att få spela mer. Göteborg har en fin anläggning och förra året var det härlig stämning så det kommer nog bli grymt!

Helgen som väntar kommer bli en magisk tillställning och kommer att bjuda på beachvolley i världsklass. Välkomna till Kviberg för att heja på våra fantastiska spelare!

Finaldagen sänds på ”Sportsground” och den går att köpa via denna länk:
https://sgplay.se/Home/Watch/Live/10466

Ytterligare Wildcard som delats ut:
Ellen Lindqvist/Hulda Rudberg Göteborg BC

Text: Erik Liljestrand