Foto: Johannes Norlander – Destination Kalmar.

För femte gången står Långviken arena och Kalmar VBK värd för en elittävling på SBT. Vi ger er förutsättningarna inför helgens drabbningar, som alltså är sista tävlingen inför fastställande av startfält till både SM och Tourfinal.

Årets upplaga av Swedish Beach Tour har bjudit på ett helt gäng elittävlingar runt om i Sverige. Kvar på schemat står alltså Kalmar innan det är dags för Tourfinal i Nyköping och sedermera en epilog i Umeå. Inför Beachvolley-SM som spelas 1-8 augusti på klassiska Tylösand står nu alltså endast en tävlingshelg som därmed avgör startfältet till både SM och Tourfinalen.

På damsidan hittar vi ett mycket intressant internationellt Wildcard i form av isländskorna Jona Vigfusdottir och Thelma Dogg Gretarsdottir. Jona som är ett välkänt ansikte på touren efter flertalet tävlingar under 2016-17 kommer alltså tillbaka med en landsmannina och erfarenheter från världstouren. Bland de inhemska lagen har systrarna Thurin åter parat ihop sig efter gångna helgens split. Sofia Ögren som spelat med flertal olika spelare i sommar, och två finalplatser som bästa resultat, ska denna tävling spela med Sara Cavretti. Kan den nya konstellationen utmana isländskorna?

Även bland herrlagen finner vi några nya tandems. Två wild card har delats ut, bland annat ett till Kalmarfostrade Nezar Harouk som spelar i par med Felix Pettersson. Det andra gick till Markus Ohlsson och Alfred Mjörnheim som under sommaren lyckosamt spelat upp sig från challenger-nivå. Landslagsspelaren Martin Appelgren spelar för helgen tillsammans med Daniel Gruvaeus som vi till vardags oftast ser inomhus men som lyckosamt testade sanden under stoppet i Åhus, då i par med Joel Andersson.

– “Det känns väldigt roligt att vara tillbaka i Kalmar efter pandemiårets uppehåll 2020. Tack vare bra samarbete med både föreningen och Destination Kalmar är jag säker på att det blir ett lyckat evenemang”, säger Emma Andersson, projektledare på Svensk Volleyboll.

Vi ser fram emot en spännande tävling i Kalmar, där alltså vinst i tävlingen såklart är eftersträvansvärd men där kanske de mest känslofyllda matcherna kan ske tidigare än finalen. Lagen som gör upp om de åtråvärda åtta platserna till tourfinalen kommer inte ge sig lättvindigt!

Tävlingarna streams som vanligt i sommar genom volleykanalen
Spelschema och resultat