Nyköping står redo för Tourfinal

Efter en fullspäckad sommar där tävlingar för hela beachvolley-Sverige samlats under SBT-flagg står vi nu vid crescendot, tourfinalen. Rankingpoäng, prispengar och ära står på spel när sommarens bästa lag ska koras i Nyköping, nu till helgen den 14-15 augusti.

För andra gången får vi se Nyköpings Frisksportklubb arrangera en av Sveriges högst rankade tävlingar. Under två intensiva dagar kommer de åtta bästa lagen på dam- respektive herrsidan göra upp om Tourfinal-medaljerna. Och vilka lag sen, samtliga spelare i startfältet har presterat minst en seminfinalplats under sommaren! Känslan är att många lag siktar uppåt och de högst rankade lagen har onekligen många som flåsar dem i nacken.

– Otroligt kul att äntligen vara framme vid tourfinalen! Jag ser fram emot en sportslig upplevelse med ännu tajtare matcher nu när så mycket står på spel. Så roligt att vi även hittat tillbaka till Nyköping för Tourfinalen, trots tuffa förutsättningar för arrangören i och med pandemin, säger Emma Andersson, projektledare på Svensk Volleyboll.

På herrsidan hittar vi SM-tvåorna tillika vinnare i SBT Lund samt Göteborg, Joel Andersson (Norsjö VBK) och Simon Bohman (Göteborg BC), högst upp på seedningslistan. Paret fann varandra inför den andra tävlingen för året och har haft en minst sagt lyckad säsong. Addera att Bohman vann Tourfinalen senast det begav sig i Nyköping, då i par med Martin Appelgren, så förstår ni vart siktet är inställt. Nämnde Appelgren spelar i år tillsammans med Alexander Herrmann (Göteborg BC) och så sent som veckan innan SM kom de fyra på en World Tour 1* i Slovenien. Efter ett mindre lyckat SM resultatmässigt är det nu revansch i sikte för Göteborgs-duon.

På plats har vi även hemmaspelaren Linus Tholse som i par med Jakob Tegenrot (Hylte/Halmstad VBK) i allra högst grad aspirerar på en medalj. Tholse har vid två tidigare tillfällen vunnit i Nyköping, båda gångerna i par med Jakob Molin, och siktar nu alltså på en tredje gång med sin nya partner.

Foto: Robert Boman

Om vi fått se en imponerande bredd på herrsidan måste samma superlativ användas på damsidan, även om vi här kanske skönjer ännu mer av en spets i de två topplagen. Systrarna Thurin (08 Beachvolley Club) som parkerat i toppen av svensk beachvolley under flera år har under 2021 fått se sig starkt utmanade, och förra helgen även besegrade, av Sara Malmström och Anna Rydenberg (Göteborg BC). Så sent som i lördags bjöd de på en minst sagt rafflande avslutning på SM där Göteborgs-laget alltså till slut gick segrande ur striden efter 18-16 i tredje och avgörande set.

– Vi i Nyköpings Frisksportklubb är väldigt glada och stolta att vi återigen får äran att arrangera självaste tourfinalen. Det vore inte möjligt utan alla underbara funktionärer som helhjärtat ställer upp och är delaktiga under hela eventet. Ett stort tack även till alla sponsorer, säger Lena Tholse, lokal projektledare för Nyköpings FK.

Som tidigare nämnt, det är bara bra lag på plats denna helg, vilket lag som står högst upp på prispallen får framtiden utvisa. Som följare är det bara att luta sig tillbaka och njuta, det blir garanterat massor med bra matcher i helgen!

Publikinformation från arrangerande Nyköpings Frisksportklubb:
Publik välkomnas till Frisportartorpet. Fri entré! Publiktaket är satt till 100 st enligt polistillståndet. Enklare fika finns att köpa. Parkering lättast på Schneider Electric Sverige AB, Eskilstunavägen 7. Medtag gärna egen solstol. Vid frågor kontakta lena.tholse@frisksport.se eller ring 0733463412. Hjärtligt välkomna!

Helgens tävlingar kommer streamas på volleykanalens youtube-sida, länk finner du här
Länk till Spelschema och resultat