Nytt lag inför Ljungby: Det skiljer 19 år på Jonsson och Ask

Viktor Jonsson är mer än dubbelt så gammal som Erik Ask.
I helgen bildar de lag på Swedish Beach Tour i Ljungby.


Foto: Johan Bucht

Viktor Jonsson, 35, har under sin långa och mycket framgångsrika beachvolleykarriär vunnit ett stort antal svenska elittävlingar och han har även spelat på världstouren i beachvolleyboll. 2019 blev han svensk mästare med Linus Tholse.

Förra året spelade han med den 15 år äldre beachvolleylegendaren Björn Berg. Nu vänder han sig i stället till en 19 år yngre partner.

– Det är inte så noga vilken ålder min partner har. Det är bara kul om han kan lära något från mig, säger Viktor.

Erik Ask, 16, är en 201 cm lång beachvolleytalang. Han är uppväxt i Västerås och tillbringar sedan i höstas sin tid i Falköping på riksidrottsgymnasiet (RIG) i volleyboll där han i vår avslutar sitt första år.

Viktor och Erik har varit på ett två veckor långt landslagsläger i Portimao i Portugal varifrån de kom hem för två veckor sedan. Grabbarna tränade väldigt bra ihop och avslutade träningslägret med en elittävling där Viktor i lag med Christoffer Lewin, svensk mästare 2015, mötte juniorerna Erik, 16, och Jacob Hölting Nilsson, 17, i finalen. Det blev en jämn match där Jonsson/Lewin till slut vann efter fint spel av juniorerna.

I eftersnacket bestämde sig Erik och Viktor för att bilda lag till Swedish Beach Tour-tävlingen i Ljungby.

– Jag fick frågan och är inte den som är den. Jag hade inte tänkt spela så mycket, men det är kul med unga begåvningar. Man blir inspirerad av det, säger Jonsson.

Viktor är en försvarsspecialist och Erik är en stor blockerare där kombinationen erfarenhet och ungdomlig talang kan bli intressant. Viktor är född på Gotland och spelar för Team Gotland Volleybollklubb. Erik spelar för Västerås Volleybollklubb.