Örebro gör sig redo för Tourfinal

Sommaren har nästan tagit slut, men innan det är dags för höst och spel i hallarna ska vi avsluta säsongen på topp. Tourfinalen intar Örebro och där ska det bjudas på det bästa av svensk beachvolley!

Som en del av Örebro City Sport Festival bjuder Svensk volleyboll, Örebro Volley och Beachbrothers BC in till en unik vecka där Sveriges volleyboll- och beachvolleyelit kommer hålla hov och visa upp volleybollens båda grenar i Närkes residensstad.

16-18 augusti intas Järntorget av Swedish Beach Tour (SBT) och landets bästa beachvolleylag som gör upp i 2018 års tourfinal. Lördagen den 18 augusti och söndagen den 19 augusti ockuperas i sin tur Idrottshuset av Sveriges båda EM-kvalande volleybollandslag.

– Örebro är ett starkt volleybollfäste där föreningarna är vana arrangörer av stora tävlingar, och kommunen har alltid visat ett stort stöd för SBT. Nu när både EM-kval och finalen av Swedish Beach Tour sker i Örebro samma vecka borgar det för en riktig volleybollfest. Speciellt örebroare som någon gång testat på volleyboll borde passa på att uppleva idrott i världsklass på hemmaplan. Både beachvolleyeliten och våra volleybollandslag kommer bjuda på stor underhållning, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

 

Kungar och drottningar kröns vid slottet

SBT-cirkusen besökte Örebro så sent som 2015. När den svenska elittouren i beachvolley nu återvänder till staden spänns bågen ytterligare. Turneringen har fått tourfinalstatus, med allt vad det innebär.

– Det är tre år sedan vi var här sist. Målet har alltid varit att komma tillbaka. Vi är stolta över att ha fått förtroendet att arrangera tourfinalen i Örebro. Det kommer bli en häftig inramning med slottet som bakgrund, säger projektledare Anders Persson, Beachbrothers BC.

Med “slottet” avses alltså Örebro Slott. Tourfinalen avgörs nämligen på Järntorget, alldeles intill den mäktiga renässansbyggnaden, mitt i centrala Örebro. Och passande är väl det. Här ska ju Sveriges bästa spelare göra upp om ära, prispengar och chansen att krönas till SBT-säsongens kungar och drottningar.

Bland spelarna som kvalat in finns ett hemmahopp i form av Sara Cavretti (Beachbrothers BC), som tidigare representerat Örebro Volley i volleybollens elitserie. I par med IKSU:s Sofia Wahlén bildar hon ett giftigt tandem som kan utmana de topprankade lagen.

Torsdagen den 16 augusti dundrar turneringen igång på Beachbrothers Arena vid Alnängsbadet. Dagen därpå, fredagen den 17 augusti, flyttar tävlingen sedan in på Järntorget, som preparerats med en “sandlåda” på nätta 190 ton. Lördagen den 18 augusti når så tourfinalen sitt crescendo då vi via semifinaler och finaler ska vaska fram 2018 års tourfinalmästare.

Fakta: Swedish Beach Tour Örebro – Tourfinalen
Datum: 16-18 augusti
Spelplats: Beachbrothers Arena vid Alnängsbadet / Järntorget
Antal lag: Åtta dam och åtta herr.
Inträde: Fri entré!

Spelschema finner du här

Foto: Robert Boman