Swedish Beach Tour är Svensk volleybolls officiella elittour för beachvolley. Det har  funnits olika former av elittourer inom sporten sedan tidigt 90-tal men den nuvarande formen med Swedish Beach Tour hade premiär 2008. Varje evenemang är vanligen fyra  dagar där själva tävlingen tar tre dagar i anspråk.

IMG_6970

Tre nivåer i tävlingssystemet

Det svenska tävlingssystemet omfattar förutom Swedish Beach Tour även Challenger och Open. Nivåerna är integrerade i samma tävlings- och rankingsystem, vilket gör att en spelare under sommaren pendlar upp och ner i systemet beroende på vilka resultat som presteras. Swedish Beach Tour är en central drivkraft för alla svenska spelare som vill avancera och utvecklas.

De bästa spelarna

De åtta, tolv eller sexton bästa dam- respektive herrlagen kvalificerar sig till varje deltävling, vilket gör att konkurrensen bland spelarna är stor. Av de deltagande lagen i varje klass finns möjligheten att ge 1–3 lag wild cards.  På Swedish Beach Tour tävlar alltid damer och herrar tillsammans, vilket gör att publiken får se dam- och herrmatcher om vartannat.

SM och Tourfinal

Det avslutande evenemanget på touren kallas Tourfinal och är tillsammans med SM det mest prestigefyllda man kan vinna som elitspelare i Sverige. Till tourfinalen kvalar de 8 bästa lagen under sommaren in till respektive klass.

SM skiljer sig jämfört med övriga deltävlingar genom att vi där samlar alla spelare, från ungdom till veteraner. De ädla medaljerna delas ut i över 20 tävlingsklasser och ca 400 lag deltar under de sju tävlingsdagarna.