SBT Göteborg – Finaldagen

Den andra deltävlingen av Swedish Beach Tour är avgjord och vi har för i år nya vinnare på både dam- och herrsidan. Beach Center fylldes med publik, Sveriges bästa spelare och ett fantastiskt spel.

På herrsidan såg det länge ut som Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson skulle stå högst upp på pallen inför hemmapubliken efter att ha slagit ut landslagsspelarna/klubbkompisarna Alexander Annerstedt/Martin Appelgren med 2-0 i set (21-16,21-19). I finalen väntade Viktor Jonsson med OS-kval aktuella Linus Tholse och Alexander/Ludvig startade första set starkt och vann med 17-21. I andra set såg spelet ut som i första men till fördel för andra laget Viktor/Linus som också vann med 21-17. Direkt i tredje så kopplade Viktor/Linus grepp om setet och vid 4-0 tog hemmaspelarna timeout för att kunna jobba sig tillbaka in i matchen. Viktor/Linus var svårstoppade och kunde leva på sin ledning ända fram till matchens slut och fick ta emot bortapublikens applåder när Viktor omfamnade Linus (15-9).

-Det var min andra vinst på touren så känns riktigt bra. Vi hittade spelet och varandra mer och mer under turneringens gång. Det var energibrist från min sida varje gång vi förlorade något set under turneringen och det gällde även första setet i finalen, berättar Viktor.

Man såg att du började dansa lite inför andra set, löste det energifrågan?
-Ja det brukar hjälpa med dans för mig och så fick jag äta nötter och dricka energidryck, det var inte så mycket taktiksnack utan Linus sa åt mig att äta nötter, skrattar Viktor.

Hur var stämningen?
-Jättebra stämning men jag tror att det endast var en person som hejade på oss. Jag hörde Linus skrika när vi tog poäng och det räcker för att jag ska tagga igång.

Hur ser kommande veckor ut?
-Vi är anmälda till touren i Kalmar och sedan blir det träningsveckan i Tylösand och SM.

På damsidan såg vi två konstellationer som aldrig varit i final tillsammans och spelare som aldrig vunnit ett tourstopp, Felicia Granberg/Karin Lundqvist och Nina Grawender/Sara Cavretti. Första set var en uppvisning av Sara som spelade ett fantastiskt försvar i kombination med ett stort block av Nina. Efter ett par minuter stod det redan 7-2 och Karin signalerade för en timeout. Sara/Nina vann första set (13-21) men sedan överlistade Felicia/Karin blocket och tog hem andra set lika klart (21-11). I tredje set fick Felicia höja sina armar till publikens jubel för första gången i en tourfinal och vinsten var deras (15-12).

Ni hade en liknande situation som herrarna och förlorade första set, hur gick taktiksnacket?
-Bara ladda om och vara mer aggressiv i anfall samt variera anfallsutvägarna mer. Vi ville få Nina att behöva röra sig mer i block och hamna i obalans. Mer än så sa vi inte, vi visste att vi kunde spela bättre än vad vi gjort i första set. I tredje set hade de en liten ledning i början men vi behöll lugnet och krigade för varje boll, gjorde lite skarpare saker och det belönade sig i slutändan, berättar Felicia.

Vad betyder denna vinst för dig?
-Alltid kul att få vinna såklart men framförallt kul att spelet fungerar bättre och bättre. Jag känner mig tryggare i transition under denna helg och den känslan ska jag ta med mig till nästa helg. Det var kul att få spela och jag är sugen på mer bra spel och fler vinster.

Nästa helg väntas en minst lika härlig tävling i Kalmar!
Vi ses i sanden!

Foto: Marcus Lundberg
Text: Erik Liljestrand