SBT Kalmar – Finaldagen

Joel Andersson höjer armarna i skyn och kramar om sin partner Alfred Brink när domaren blåser av matchen, de står som segrare i årets sista deltävling men också som segrare för första gången någonsin. Susanna Thurin och Kristina Thurin får revansch från förra året då de förlorade i finalen i Kalmar, denna gång vann de över Tadva Yoken/Sofia Wahlén. Sista matchen i Kalmar har spelats och nu väntar tourfinalen i Nyköping.

Joel Hallabro och Adam Nilsson stod återigen för en bragd då de vann semifinalen mot Linus Tholse/Viktor Jonsson som segrade touren i Göteborg (18-21,18-21). I andra semifinalen vann Joel Andersson/Alfred Brink mot förra årets vinnare i Kalmar, Jonatan Hellvig som denna gång spelade med Jakob Molin (15-21,21-15,12-15). I finalen kopplade ungdomarna Joel/Alfred tag om matchen från start där Joel A storspelade i försvar och anfall. Bakom Alfreds stora block kunde Joel läsa av motståndarna väl och sedan kunde han läsa av motståndarnas rörelse i hans eget anfall med hjälp av Alfreds kommunikation. Finalen slutade (21-15, 21-10).
-Vårt mål inför turneringen var att fortsätta utveckla vårt spel och försöka komma längre och längre i turneringarna. Vi var väldigt besvikna efter 5e platsen i Umeå och sedan dess har vi varit mer beslutsamma och fokuserade i vårt egna spel, berättar Joel.

Hur upplevde ni finalen?
-Det kändes som vi fick rätt bra kontroll på finalen direkt, vi fick matchen i vårt tempo och vårt eget spel kändes väldigt stabilt och bra. Vi spelade en tuff tre setare mot dem i gruppspelet och visste att de har många kvalitéer i spelet. Vi hade mest fokus på vår egna sideout för vi känner oss väldigt trygga i block/försvar och vet att vi kommer få chanser i transition om vi gör det bra.

Vad betyder vinsten?
-Det är såklart fantastiskt roligt och är ett bevis på att vi är på rätt väg i utvecklingen, men mest är det bara riktigt kul att vi lyckades vinna ett tourstopp. Vi är extremt taggade på Tylösand, finslipar vårt spel först i JSM och sen går vi för SM-guld. Sedan i senior SM ska vi utmana den svenska eliten, hade varit extremt kul att tampas om medaljer men det kommer bli tufft.

På damsidan fick vi se Thurins spela en väldigt välspelad match i hällregn mot Tilda Palm/Caroline Molneryd som tog dem till final (21-11,21-13). Förra årets vinnare Hanna Hellvig med Sara Cavretti fick möta Tadva Yoken/Sofia Wahlén i en väldigt gastkramande match som tillslut vanns av sistnämnda (21-17,17-21,15-13). Lagom till finalen hade de varma kläderna bytts ut mot sommarstället och solen tittade fram. Thurins spelade otroligt stabilt och tog en bekväm ledning tidigt och en timeout användes redan vid 5-1 av Tadva Yoken. Thurins stördes inte av det utan vann första set med 21-11. Andra set startade likadant och allt talade för en enkel vinst för Thurin, vid ställningen 4-0 signalerade återigen Tadva/Sofia för en timeout. Denna gång resulterade det i en omvänd matchbild, efter 5-5 kopplade Tadva/Sofia grepp om andra set och skapade en ledning med fyra bollar. Thurins spelade upp sig och kom ikapp i slutet och vid 19-19 servade Tadva för antingen en setboll eller matchboll, serven gick i nät och Thurins vann resterande poäng och matchen slutade med revansch för Thurins och ännu en tourvinst (21-19).

-Inför finalen fokuserade vi framförallt på vårt spel. Vi började väldigt bra och vi fick vårt spel att funka jättebra. I mitten av andra drog de ifrån men vi behöll ändå lugnet. Det är en trygghet att ha ett set i ryggen och vi vet att vi har ett bra spel i kropparna, berättar Sanna.

Hur har turneringen varit och hur ser planerna ut innan SM?
-Turneringen har varit jättebra, många roliga matcher och några skrällar. Nu är vi på väg till Tylösand för en veckas träningsläger, sen några dagars paus innan vi börjar ladda inför SM.

Nästa tourstopp är tourfinalen i Nyköping som spelas den 8-10 augusti. Det ser vi fram emot!

Foto: Isabelle Bringert
Text: Erik Liljestrand