SBT Kalmar ställs in

Det blir inget Swedish Beach Tour-stopp i Kalmar sommaren 2020. Tävlingen, som var planerad att avgöras 17-19 juli, ställs in. Arrangören Kalmar VBK och Svenska Volleybollförbundet siktar istället mot kommande års evenemang.

Rådande samhällssituation och pågående virusutbrott har, som vi tidigare rapporterat om, drastiskt ändrat förutsättningarna för arrangörerna av 2020 års upplaga av Swedish Beach Tour (SBT).

Sedan tidigare har det planerade tourstoppet i Mariestad tvingats ställa in, samtidigt som SBT Umeå skjutits upp från början av juni till mitten av augusti. Nu står också klart att SBT Kalmar stryks på grund av rådande samhällssituation och pågående pandemi.

Beslutet är fattat i samförstånd mellan Svenska Volleybollförbundet, Destination Kalmar och arrangerande Kalmar Volleybollklubb.

– Det känns naturligtvis otroligt tråkigt att behöva ställa in årets SBT Kalmar. Föreningen och alla volontärer har sett fram emot sommarens tävling men vi jobbar nu istället för en eventuell annan lösning och att den svenska beachvolleyeliten ska vara tillbaka i Kalmar senast nästa sommar, säger Sofia Hult, lokal projektledare, Kalmar VBK.

– Dialogen med Volleybollförbundet och Kalmar VBK har under vårkanten varit intensiv och förhoppningsfull, där vi försökt att gemensamt hitta lösningar och vara kreativa under säkra former för deltagare såväl som publik. Men då pandemin fortfarande pågår och begränsningen om folksamlingar över 50 människor ej kommer lyftas under sommaren får vi istället ta sikte på 2021, säger Mattias Pettersson, projektledare evenemang på Destination Kalmar.

– Kalmar har varit en del av SBT sedan 2016 och kan inte beskrivas som något annat än en succé. Här finns en stark och erfaren arrangörsföreningen, en fantastisk anläggning och ett destinationsbolag i framkant. Vi vill gärna bygga vidare på den fina relationen och det goda samarbetet som SBT Kalmar genererat, säger Adrian Norrby, projektledare på Svenska Volleybollförbundet.

Följer utvecklingen

Följande SBT-tävlingar är fortsatt aktuella under sommaren 2020:

Falkenberg, 26-28 juni

Tofta, 10-12 juli

Umeå, 14-16 augusti

Det har sagts tidigare, men tål att upprepas; tourschemat är preliminärt och kan därmed komma att ändras. Om situationen kräver det kommer ytterligare anpassningar göras, vilket då kommuniceras här på swedishbeachtour.se.

Vi hoppas kunna genomföra tävlingarna, men vet ännu inte i vilken form. Det skulle kunna bli på klassiskt SBT-vis, men det skulle också kunna bli i mer avskalade och begränsade former, allt för att falla inom ramen för lagar, rekommendationer och lokala förutsättningar. Diskussioner pågår med såväl befintliga som nya arrangörer.

– Det är av högsta prioritet att vi, om det så krävs, hittar nya former för tävling som gör att vår beachvolleyelit får tävla även under de här förutsättningarna, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Tillsammans med arrangörerna och i samråd med Riksidrottsförbundet undersöker vi förutsättningarna för tourens genomförande. Parterna följer händelseutvecklingen dag för dag med målet att så snart som möjligt kunna lämna säkrare besked om sommarens SBT.

Med hopp om att vi snart ses i sanden!