SBT Umeå – Finaldagen

Ett fantastiskt tourstopp är slut och helgen har fyllts med mycket glädje till vår älskade idrott. Rådhustorget fylldes till bredden, läktarna gungade i takt till både musiken och åskådarropen ”monsterblock”. Life is a beach!

När klockan slog 10.00 blåste domaren igång första semifinalen för dagen och det visade sig vara show från början. Det blev en tuff kamp mellan volleybollspelarna Jakob Molin/Staffan Blomgren och Peter Lundgren/Jakob Tegenrot, där förstnämnda tog hem segern med 2-1 (21-19,14-21,15-13). Linus Frantzich/Martin Johansson tog upp kampen mot Umeåsonen Simon Bohman och partnern Jakob Johansson. Även där blev det en hård kamp som avgjordes i tredje set, där blev det tydligt vilka som hade krafterna kvar att fortsätta spela i en final (21-18,14-21,15-5).

Umeådottern Felicia Granberg som hade Sveriges mest rutinerade beachvolleyspelaren vid sin sida Karin Lundqvist, fick se sig besegrade i semifinalen efter tre välspelade set. Camilla Nilsson/Sofia Ögren arbetade sig in i matchen och deras scouting av motståndet gav resultat (11-21,21-18,15-12). I sista semifinalen spelade Thurins mot Tadva Yoken/Johannah Rohkamper, det var en match där Thurins kopplade grepp om matchen från start och fick styra matchen precis dit de ville (21-14,21-11).

Herrfinalen blev en magisk tillställning där publiken fick se en otrolig uppvisning i fina försvar och välspelade bollar men där Martin/Linus i större delen av matchen hade kontroll och styrde spelet. Jakob/Staffan fick inte till det spel som de visat upp under semifinalen och fick se sig besegrade med 2-0 i set (19-21,15-21). Inför turneringen var det nog inte många som trodde att Martin och Linus skulle stå som ett finallag men de själva hade den målsättningen.

– Vårt mål har hela tiden varit att vinna så många tourstopp som möjligt. Stämningen idag var väldigt bra och matchen var väldigt rolig att spela. Vi hade 0-4 men skärpte till oss och började spela bra, det kändes som matchen var vår, säger den nyblivne Umeå tourmästaren Martin Johansson.

Varför var det ni som stod som segrare idag?
-Vi vann nog för att vi har riktigt kul ihop och vi kände att vi inte hade något att förlora. Vi spelade även vårt spel under hela matchen och hade fokus på en poäng i taget.

Sista matchen för dagen blev damfinalen och de bjöd Umeå på beachvolley i världsklass. De två lagen som nu stod på var sin sida av nätet har nyligen tillsammans gått vidare i fas två i OS-kvalet. På förhand hade Jonas Liberg, DJ under touren, tippat en tre setare och hans rutin av otaliga tourer visade sig stämma. Camilla och Sofia vann först i en jämn kamp och sedan vann Thurins set två med stora siffror. Inför tredje set såg det ut som att Camilla och Sofia skulle ta vinsten ifrån Thurins (som tre år tidigare just på Rådhustorget förlorat en final) då de startat de tidigare seten starkt. Med ett fantastiskt grundspel från Thurins som kom fram på nät på ett bra sätt och med lite misstag från Camilla/Sofia så drog Thurins ifrån och vann tredje och sista set med stor marginal (19-21,21-14,15-7).

-Det var jättekul att få spela här igen, så mycket folk och en bra stämning. Vi var trygga i vårt spel idag och så fort vi fick fram mottaget på nät så kände vi att vi hade matchen, säger Kristina ”Tina” Thurin.

Susanna ”Sanna” Thurin fortsätter:
-Jag håller med, när vi fick fram mottaget så hade vi väldigt många alternativ. Vi var lite osäkra i mottaget i set två och de pressade oss bra med deras servar. Men vi skärpte oss och kände att det här kan vi. Sanden och arenan var väldigt bra och vi fick till ett bra spel.

Vad händer framöver?

-Nu åker vi till Italien nästa helg och spelar världstour och sen spelar vi resterande Swedish beach tour. Det kommer även bli någon världstour efter sommaren, säger Tina.

Tack till alla spelare, funktionärer och gruppen som gjort projektet möjligt. Speciellt ett stort tack till projektledaren Emelie Hjelte och hennes högra hand Caroline Åström. Nu blickar vi framåt mot ännu en klubb som står för superarrangemang, Göteborg Beachvolley Club.

Foto: Johnny Vedberg
Text: Erik Liljestrand