Semifinalklara lag när tourfinalen 2019 går mot ett avgörande

Matcher från morgon till kväll och semifinalklara lag – det stod på menyn för fredagens fortsatta spel i tourfinalen 2019.

Dag nummer två av 2019 års upplaga av tourfinalen, på Stora Torget i Nyköping tillsammans med Nyköpingsfrisksportklubb, inleddes med vinna eller försvinna-matcher för de lag som förlorade under torsdagen.

På damsidan var det Johanna Wikberg/Sara Cavretti samt Malin Linde/Linda Eriksson som tog sig vidare i turneringen efter att ha slagit ut Lisa Sundberg/Tilda Palm respektive Fanny Lindström/Talar Kirkor på CC i Nyköping.

Direkt till kvartsfinal hade Tina och Sanna Thurin samt Felicia Granberg och Karin Lundqvist tagit sig efter vinnande matcher under torsdagen. Damernas kvartsfinaler skulle visa sig bli stenhårda och i den första, mellan Thurin/Thurin och Granberg/Lundqvist, skulle det krävas tre set för att avgöra vilket lag som skulle knipa direktplatsen till semifinalen. Med 15-13 i skiljesetet segrade Thurinarna som därmed spelar semifinal i år igen.

– Lite svängig match, kändes inte riktigt att vi fick till vårt spel i första set. Sen hittade vi lugnet och fick bra tryck i serven. Väldigt roligt att vara i semi igen och få revansch från SM, sammanfattade Tina efter matchen.

Därmed fullföljer tvillingarna från Sollentuna en, nästintill, perfekt streak.

– 2014 i Halmstad missade vi en semifinalplats, men efter det har vi varit i semi alla Swedish Beach Tour turneringar som vi har ställt upp i, förklarade Sanna.

Den rutinerade duon vet vad som gäller under morgondagens semi.
– Vi kommer fokusera på vårt spel och vi ser fram emot en rolig match, avslutade Sanna.

Motståndarna Granberg/Lundqvist fick istället göra upp med Linde/Eriksson om semifinalplatsen senare under fredagen. Den, inför säsongen, nykomponerade duon Granberg/Lundqvist vann med klara 15-21 och 11-21. Därmed avancerade de vidare i tourfinalen.

I damernas andra semifinal hade vi guldmedaljörerna från förra veckans SM, Sofia Wahlen och Tadva Yoken, mot hemmaspelaren Camilla Nilsson i par med Sofia Ögren. Även denna kvartsfinal skulle bli en välspelad sådan och setsiffrorna 21-19, 21-23 samt 15-9 skvallrar om en tight tillställning. Guldformen verkade dock sitta i för team Wahlen/Yoken som knep den sista direktplatsen till årets semifinal.

Nilsson/Ögren ställdes därmed mot Wikberg/Cavretti senare under dagen i den fortsatta kampen om semifinalplatsen. 13-21 och 15-21 blev setsiffrorna till Nilsson/Ögrens favör. De gick därmed vidare till semifinal medan det var färdigspelat för Wikberg/Cavretti i årets Tourfinal.

Bland herrarna var det istället Berg/Annerstedt och fjolårets tourmästare Martin Appelgren/Simon Bohman som vann sina måstematcher under morgonen mot Jakob Tegenrot/Peter Lundgren samt Jakob Molin/Jonatan Hellvig.

Kvartsfinalplatserna, i herrarnas första kvartsfinal, var tagna av Linus Tholse/Viktor Jonsson samt Linus Frantzich och Martin Johansson. Första set slutade 21-19 till hemmahoppet Tholse tillsammans med Jonsson men i set nummer två visade SM-segrarna att de hade mer att ge och kunde stänga matchen efter 21-13. Semifinalplatsen var därmed ett faktum.

Frantzich/Johansson ställdes senare mot SBT-segrarna 2018, Appelgren/Bohman, i en match där fjolårets segrare övertygade. Appelgren/Bohman vann efter 21-19 och 21-11 vilket betydde att även de säkrade en plats i lördagens semifinal.

Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson samt Joel Andersson/Alfred Brink hade även de knipit kvartsfinalplatser efter imponerande spel under torsdagen. Därmed bjöds publiken på Stora Torget i Nyköping på en favorit i repris från förra veckans SM-slutspel på Tylösand. Då var det Andersson/Brink som segrade men revanschsugna Herrmann/Simonsson visade att de var sugna på den där semifinalplatsen efter att ha segrat i det första setet. När göteborgarna följde upp med 21-16 i det andra setet var vinsten, och semifinalplatsen, säkrad.

– Det är två bollskickliga spelare och det är alltid tuffa att möta men vi utförde vår plan och idag funkade det, sammanfattade Herrmann segern.

När Herrmann/Simonsson fick frågan om det var skönt med en revansch från förra veckans SM-förlust i just kvartsfinalen mot Andersson/Brink blev det först tyst.

– Vi vann ju mot dem i Göteborg så egentligen var det väl dem som fick revansch på SM så nu leder vi med 2-1, skojade Simonsson.

Semifinalplatsen innebär att de ställs mot klubbkamraterna Appelgren/Bohman under lördagen. På frågan om hur prestigefull morgondagens renodlade GBC-batalj är och huruvida den kommer diskuteras i minsta detalj till nästa SBT-sommar eller begravas på Stora Torget i Nyköping direkt efter matchen svarade Herrmann;
– Det är nog närmare att vi glömmer det imorgon. Nu bor vi ju ihop också så det blir säkert lite gliringar fram och tillbaka innan matchen. Men oavsett så kan vi ju glädjas med ett GBC-lag i final. Det är väldigt kul med några från vårt team i final.

Den sista semifinalplatsen bland herrarna stod därmed mellan Berg/Annerstedt och Andersson/Brink. Den unga duon startade starkast och vann första set med 10-21. Gammal skulle dock visa sig vara äldst i nästkommande set då Berg/Annerstedt vann det andra setet med 21-16. Fredagens sista match krävde därmed ett tredje set. Stora Torget bjöds på spänning in i det sista men med 13-15 såg Berg/Annerstedt till att det blev en fortsättning i årets tourfinal. Det är för övrigt 20:e fången Björn Berg spelar i en Tourfinal. 14 segrar i Tourfinalen har han hunnit med och nu har han alltså fortsatt chans på en 15:e vinst.

Under lördagen avgörs det. Vilka som blir Swedish Beach Tour-mästare 2019. På damsidan står det alltså mellan Thurin/Thurin och Nilsson/Ögren i den första semifinalen som inleds 10:00 från Stora Torget i Nyköping. Sedan är det Yoken/Wahlen och Granberg/Lundqvist som, 11:00, gör upp om en plats i finalen.

12:00 är det dags för herrarnas första semifinal och då har vi Tholse/Jonsson mot Berg/Annerstedt. Därefter, 13:00, gör Herrmann/Simonsson upp med Appelgren/Boman om att få fortsätta vara med i kampen om titeln tourmästare 2019.

Finalerna spelas 15:00 samt 16:00 och det är damerna som är först ut. Samtliga finalmatcher streamas under lördagen och ni hittar streamen här på swedishbeachtour.se under lördagsmorgonen. Och ni hänger väl med oss på Instagram där vi visar mer från Stora Torget i Nyköping?

Och vet ni vad? Imorgon vet vi vilka som är tourmästare 2019.

Spelschema finaldagen av Tourfinalen
10:00 Thurin/Thurin vs. Nilsson/Ögren
11:00 Yoken/Wahlen vs. Granberg/Lundqvist
12:00 Tholse/Jonsson vs. Berg/Annerstedt
13:00 Herrmann/Simonsson vs. Appelgren/Bohman

15:00 Damfinal
16:00 Herrfinal

Stream till lördagens finaler uppdateras på hemsidan under lördagsmorgonen.
Här hittar ni resultatrapportering och fullständigt spelschema.