Lewin/Norman och Thurin/Thurin vinner premiären i Uppsala

Christofer Lewin och Mårten Norman drog det längsta strået i finalen mot Jakob Molin och Linus Tholse när dom tog hem det första tour-stoppet i Uppsala efter en jämn match som slutade 2-1 (19-21, 21-18, 15-9). På damsidan så var det första rankade Susanna Thurin och Kristina Thurin som tog hem finalen efter stabilt spel mot Sofia Wahlén och Sofia Ögren med 2-0 i set (25-23, 21-19).

Uppsala bjöd på strålande sol och beachvolleyboll av högsta kvalité när det första stoppet för SBT spelades på Vaksala torg. Publiken fick skåda långa bolldueller, hårda spikes och spektakulära försvars räddningar. Det var ett tacksamt väder att både skåda och spela beachvolley i, något som avspeglades i känslan som låg i luften vid banorna. Arrangörerna hade lagt ner hårt arbete vilket syntes i hur väl organiserat och hur lyckat eventet var.

– Hela helgen var en stor succé! Vi har haft tur med vädret och det är kul att så många personer kommer och tittar, säger Andreas Berlin, som agerade lokal projektledare.

”Botten till toppen!”

Efter ett spännande startfält med många ikoniska beachvolleyboll spelare så var det oklart vem som skulle ta hem det hela på herrsidan. Det blev tillslut Mårten Norman och Christofer Lewin som slutade på toppen av pallen, då dom vann match efter match från början till slutet. Men det var inte alltid solklart att det skulle sluta så för dom, då Mårten blev matförgiftad (!) natten till fredagen. Men trots den motgången så kämpade dom sig fram och tack vare sitt hårda slit och tålamod så gick dom hela vägen in i mål efter en publikvänlig final mot Linus Tholse och Jakob Molin, då det länge var osäkert vem som skulle ta hem vinsten. Men efter många häftiga spikes, mäktiga block och väldigt mycket slit så skrevs setsiffrorna 2-1 till Lewin och Norman.

– Det kändes som det gick spikrakt uppåt, från botten till toppen. Det var oklart om vi kunde ställa upp och spela med tanke på matförgiftningen, men det löste sig till slut. Vi tog det en match i taget och hittade vårt spel mer och mer vilket ledde oss hela vägen till vinsten, sa Lewin om helgen.

Thurin/Thurin fortsätter sitt segertåg

För dom som har följt svensk beachvolleyboll så finns det en stor chans att man hörde om tvillingarna Thurins bragd när dom tog en historisk tredjeplats på världstouren i Aydin, Turkiet i slutet av maj. Med detta i bagaget så gick dom in i turneringen med ett självförtroende som skulle leda dom hela vägen till seger. Efter att ha spelat disciplinerat och effektivt igenom helgen så kunde dom tillslut ta hem den första SBT tävlingen för året efter en väldigt jämn final mot Sofia Wahlén och Sofia Ögren. Båda lagen spelade beachvolleyboll av högsta klass, med ett stabilt side-out spel från båda sidorna. Det var en väldigt jämn match och första setet sträckte sig hela vägen till 25-23 till systrarna Thurin, som även tog det andra setet med minsta marginal (21-19).

– Det var en jättebra helg överlag. Det var bra arrangemang, strålande sol och en bra publik. Vi spelade lugnt och spelade upp oss genom turneringen, det gick bara bättre och bättre, säger Kristina Thurin efter finalvinsten.

Göteborg nästa

Nu är det några veckor tills nästa SBT som kommer spelas i Göteborg den 13-15 juli. Men fram till dess så kommer nog många beachvolleyboll intresserade leva på minnet av denna helg i Uppsala. Ett stort tack till alla som kom och kollade, alla arrangörer och självfallet spelarna för en helg av underhållning i världsklass! Vi riktar även ett stort grattis till vinnarna, som efter en lång helg fått utdelning för sitt hårda arbete.

Text: Benjamin Engström
Foto: Åke Lager

TOURSCHEMA
SBT Uppsala 8-10 juni
SBT Göteborg 13-15 juli
SBT Kalmar 20-22 juli:
SBT Nyköping 10-12 augusti
SBT Örebro (tourfinal) 16-18 augusti

LÄNKAR
Hemsida: https://www.swedishbeachtour.se/
Officiell Facebooksida: https://www.facebook.com/swedishbeachtour/
Officiell Instagram: https://www.instagram.com/swedishbeachtour/
Officiella hashtags: #SwedishBeachTour #SvenskVolleyboll #SBTUppsala #SBTGöteborg #SBTKalmar #SBTNyköping #SBTÖrebro