Vi är igång från tourfinalen 2019!

Under torsdagen inleddes årets tourfinal från Stora Torget i Nyköping och publiken bjöds på finspel och svenskt sommarväder.

Damerna var först ut under torsdagen och allra först var Felicia Granberg och, niofaldiga tourvinnaren, Karin Lundqvist mot Johanna Wikberg och Sara Cavretti. Team Granberg/Lundqvist vann det första set med bekväma 21-11 men när Wikberg/Cavretti studsade tillbaka med 19-21 därefter så gick tourfinalens första match till skiljeset. Det skulle bli jämt men förra veckans SM-silvermedaljörer Granberg/Lundqvist säkrade tourfinalens första vinsten efter 15-12 i det tredje setet.

Näst upp på Stora Torget i Nyköping var Tina och Sanna Thurin mot Lisa Sundberg och Tilda Palm. De regerande mästarna visade att de är starka i år igen och vann med 21-9 samt 21-8.

Linus Frantzich och Martin Johansson samt Jakob Tegenrot och Peter Lundgren var först ut bland herrarna under torsdagen. Team Frantzich/Johansson vann i två raka set över förra veckans silvermedaljörer på SM efter 21-16 samt 21-11.

SM-bronsmedaljörerna Jakob Molin och Jonatan Hellvig var näst upp på Stora Torget då de mötte Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson. Herrmann/Simonsson skulle visa sig för starka för SM-bronsmedaljörerna under torsdagen då GBC-duon vann med 20-22 och 14-21.

Därefter var det förra veckans guldmedaljörer på damsidan, Sofia Wahlen och Tadva Yokens, tur att kliva in i tourfinalspelet då Fanny Lindström och Talar Kirkor väntade på andra sidan nätet. Lindström/Kirkor vann det första setet med 19-21 men SM-segrarna studsade tillbaka i andra setet som de vann med klara 21-9. Regnet bestämde sig dock för att ösa ner över Stora Torget i Nyköping och matchen fick ta en kortare paus för att undvika eventuella blixtrar och dunder. Regnpausen stoppade dock inte Wahlen/Yoken som därefter gick ut och vann det tredje setet med 15-7.

Sist ut för damerna under torsdagen var hemmaspelaren Camilla Nilsson, Nyköpings Frisksportklubb, tillsammans med Sofia Ögren mot Malin Linde och Linda Eriksson. Det blev två raka set för SM-bronsmedaljörerna Nilsson/Ögren och hemmapubliken kunde jubla över en hemmavinst.

– Vi spelade jättebra, man blir alltid taggad att få spela på hemmaplan här på torget. Vi hade bra taktik och gjorde få misstag, sammanfattade hemmaspelaren Camilla Nilsson efter matchen.

Nu väntar en natts vila innan tourfinalen spelas vidare under fredagen. Då väntar SM-segrarna Sofia Wahlen och Tadva Yoken för Nilsson/Ögren.

– Det blir ju tufft! En rolig match som kan gå åt vilket håll som helst, fortsatte Nilsson om morgondagens möte.

Efter det återstod två herrmatcher under torsdagen och solen hade återvänt till Stora Torget. Först ut var vinnarna från Junior-SM samt SBT Kalmar, Joel Andersson och Alfred Brink, mot fjolårets tourfinalvinnare Martin Appelgren och Simon Bohman. Första set blev en nagelbitare som till slut slutade 23-21 till juniorerna Andersson/Brink.

– Helt ok spel och lite flyt gjorde att vi vann, sa Alfred Brink om matchens första set.

Därefter gick setvinnarna ut ännu hårdare i andra set och vann med 21-14.

– I andra fick vi bättre koll på dem, ändrade lite i taktiken på block och defense. Vi hittade lite mer hur vi skulle finta och hantera deras anfall. Vårt defense blev mer i synk med varandra. Vi spelade riktigt bra, sammanfattade Brink.

Det blev därmed vinst efter två raka set för juniorerna som, trots imponerande spel under säsongen, verkar sakna rutin i köket. Den unga duon hade i alla fall svårigheter med att hitta mikron i spelarnas tält på Stora Torget.

– Två mackor och kall lasagne gjorde jobbet, sa Brink om förberedelserna och var lika nöjd för det.

Under fredagen väntar Herrmann/Simonsson i kvartsfinal. En duo Andersson/Brink besegrade i förra veckans SM-slutspel. – Det blir kul! Vi mötte ju dem i kvarten på SM så siktar på en favorit i repris men de lär vara revanschsugna så det blir en tuff match, avslutade Brink.

Sist ut på Stora Torget för dagen var arrangörföreningen Nyköpings Frisksportklubbs andra hemmaspelare, nämligen Linus Tholse i par med Viktor Jonsson. Duon som segrade i herrarnas SM-final ställdes mot rutinerade Björn Berg och Alexander Annerstedt. Första setet slutade 21-16 till hemmasonen Tholse tillsammans med Jonsson. Berg/Annerstedt öppnade dock starkt i det andra setet och såg ut att tvinga fram ett skiljeset. En stark vändning från Tholse/Jonsson bärgade dock för att publiken fick jubla för hemmavinst i dagens sista match.

Därmed var den inledande dagen av SBT’s tourfinal 2019 till en ända och under fredagen väntar ännu fler matcher från Stora Torget i Nyköping. Fredagen inleds med vinna eller försvinna-matcher för de lag som förlorat under torsdagen. Damerna är först ut med matchstart 09:00.

Torsdagens vinnande lag har avancerat direkt vidare till kvartsfinal. Vinnarna från kvartsfinalen kniper sedan de första semifinalplatserna medan de som förlorar kvartsfinalen under fredagen har ytterligare en chans då de möter vinnarna från vinna eller försvinna-matcherna i rundan därefter i kampen om de sista platserna till årets semifinaler.

Här hittar ni spelschema samt resultatrapportering för samtliga matcher. Efter imorgon har vi alltså semifinalklara lag inför finalerna som avgörs på lördag. Det är Stora Torget i Nyköping som gäller och ni hittar stream till fredagens matcher på hemsidan under morgondagen.

Foto: teamanderssonbrink.se